Amfiteáter v Banskej Bystrici ukončí rok vianočným premietaním filmových klasík

Po piatich rokoch pripravilo občianske združenie za! amfiteáter opäť vianočné premietanie na amfiteátri Paľa Bielika v Banskej Bystrici. Ako informuje Juraj Havlík z občianskeho združenia za! amfiteáter, nadväzujú tak na tradíciu predvianočného premietania československých rozprávok pod holým nebom pri punči a kapustnici.

17.12.2022 09:00
debata

Najbližšiu nedeľu 18. decembra o 16:30 sa na amfiteátri bude premietať rozprávka Ako vytrhnúť veľrybe stoličku – film z Československa z roku 1977 od Marie Poledňákovej. Podľa Havlíka ide možno o vôbec prvé premietanie tejto klasickej televíznej rozprávky na veľkom plátne.

„Predvianočné Pelíšky boli druhým filmom, ktorý sme premietali na znovuotvorenom amfiteátri v roku 2014. Vzhľadom na nečakanú účasť sme ďalšie roky vždy víkend pred Vianocami premietali postupne S tebou ma baví svet, Tri oriešky pre popolušku či Perinbabu, až kým nám túto tradíciu neprerušilo najprv počasie a potom pandémia. S kapustnicou a punčom a nebodaj snehom to má na amfíku však neskutočné čaro, a tak verím, že tento rok sa to konečne opäť podarí,“ uviedol Havlík.

Pôvodný banskobystrický amfiteáter začali budovať v roku 1951, pričom prvé premietanie sa v ňom uskutočnilo v roku 1955. V rokoch 1960 a 1974 prešiel prestavbami a v roku 1996 v ňom bolo ukončené pravidelné premietanie.

Snahy o obnovenie prevádzky amfiteátra prebiehali od roku 2010 a nakoniec v roku 2014 vyústili do jeho znovuotvorenia. Občianske združenie za! amfiteáter pomohlo obnoviť fungovanie tejto lokality s raritným plátnom prispôsobeným na premietanie širokouhlých filmov.

Taliansko Gardské jazero sucho Čítajte viac Gardské jazero vydalo telo mŕtveho otca, ktorý stihol zachrániť syna Oscillo dovolenka 1 Čítajte viac Klasika či veľké prekvapenia? Rebríček odhalil najobľúbenejšie dovolenkové destinácie Slovákov
debata chyba
Viac na túto tému: #amfiteáter