Samé roboty, žiadne cesty, GMO, počasie na želanie. Mesto budúcnosti NEOM už odhaľuje prvú etapu

Kde sú peniaze, tam nie sú problémy. A kto má prostriedky, môže si vymyslieť a aj zrealizovať takmer hocičo. Od jesene 2017, keď saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán predstavil na konferencii v Rijáde plán chytrého 100 %-ne ekologického mesta bez ciest, zato plného robotov, neubehlo veľa času, a už sa avizuje jeho prvá časť.

23.12.2022 06:00
debata

Jeho kráľovská výsosť, korunný princ, predseda vlády a predseda predstavenstva spoločnosti NEOM, teraz oznámil výstavbu prvej luxusnej ostrovnej destinácie NEOM-u.

NEOM bude inteligentné mesto v hodnote 500 miliárd dolárov, ktoré má vyrásť v provincii Tabúk na pobreží Červeného mora a zaberať plochu 26 500 km². Úplné dokončenie sa plánuje na rok 2025 a dokopy by tu malo žiť okolo milióna obyvateľov.

Megaprojekt bude ponúkať bývanie v špičkovom svetovom dizajne, dokonalé digitálne zážitky a bezproblémové cestovanie – to všetko budú uvádzať do pohybu obnoviteľné zdroje energie.

Bude dlhé 170 kilometrov: namiesto klasickej rozlohy sa bude tiahnuť v jednom obrovskom koridore. Tvorcovia však sľubujú, že z jednej strany na druhú sa bude cestovať len 20 minút.

Jeho steny, zvonka zrkadlové, budú vysoké 500 metrov, a celá šírka mesta bude len 200 metrov.

NEOM bude okrem bývania slúžiť ako hlavná turistická destinácia Saudskej Arábie.

Chorvátsko, Pula, koloseum, NEST1 NEPOUZI Čítajte viac Rozhorčená Pula: Istria taká nie je a nikdy nebude!

Ako prvú časť ambiciózneho projektu teraz predstavili luxusný ostrov Sindalah, ktorý otvorí svoje brány už začiatkom roka 2024.

Sindalah bude pokrývať plochu 840 000 metrov štvorcových a bude prvým luxusným ostrovom NEOM-u a destináciou jachtárskeho klubu v Červenom mori.

Poskytne scénickú bránu do Červeného mora, ktoré sa tak stane najzaujímavejšou a najatraktívnejšou turistickou lokalitou regiónu.

Ako by sa dalo očakávať, Sindalah bude fungovať na solárnu energiu a jeho celý výzor bude „architektonickým zázrakom súznejúcim v harmónii s morom“.

Sindalah bude obsahovať širokú škálu najmodernejších zariadení a prémiového vybavenia: návštevníci si budú môcť vybrať zo 413 prémiových hotelových izieb – vrátane 88 víl – a 333 apartmánov svetovej triedy, 51 luxusných predajní, plážového klubu, jachtárskeho klubu, športového klubu, kúpeľných a wellness centier a 38 reštaurácií.

K dispozícii bude prístav s 86 kotviskami a 75 pobrežných bójí, kde budú kotviť luxusné plavidlá a jachty.

Okrem toho Sindalah ponúkne obrie golfové ihrisko.

Projektanti očakávajú, že ostrov navštívi 11 percent všetkých ľudí, ktorí pricestujú do NEOM-u a majú za cieľ dosiahnuť do roku 2028 až 2400 návštevní­kov denne.

Roboty ovládnu počasie aj bezpečnosť

Projekt mesta NEOM je súčasťou plánu Saudi Vision 2030, podľa ktorého sa má ekonomika krajiny preorientovať z ťažby ropy na moderné technológie.

Názov Neom bol vytvorený spojením gréckej predpony neo (nový) a prvého písmena z arabského slova mustakbál (budúcnosť).

Výstavbu financuje fond Public Investment Fund a náklady sa odhadujú na pol bilióna amerických dolárov. V oblasti má vzniknúť 380 000 pracov­ných miest.

V roku 2019 bolo sprevádzkované Letisko Neom.

Neom má byť príkladom chytrého mesta, ktoré bude získavať všetku energiu z obnoviteľných zdrojov, plánuje sa tu výroba zeleného vodíka a pestovanie geneticky modifikovaných rastlín.

Nebudú tu cesty, ľudia sa budú dopravovať letecky alebo podzemnými rýchlovlakmi.

Väčšinu prác majú vykonávať roboty, umelá inteligencia bude dohliadať na bezpečnosť obyvateľov a tiež riadiť počasie.

Pri pobreží má vzniknúť plávajúce mesto Oxagon.

Projekt je kritizovaný pre neskutočne vysoké náklady, ktorých návratnosť je neistá. Protestujú aj domorodci, ktorí sú kvôli výstavbe nútení opustiť svoje domovy, ich náčelník Abdul Rahim al-Huwaiti bol v apríli 2020 zabitý saudskoarabskou políciou.

Saudská Arábia, kôň, socha, Čítajte viac Sci-fi megamesto za 400 miliárd ukradne ľuďom súkromie. Zmestí sa doň celé Slovensko! India, opica, voda, studňa, pitie, pije Čítajte viac Pomsta chlpatého klanu: Naštvané ohavy vraždia šteniatka a útočia aj na deti lietadlo, GreatFlyer, Wizzair, Skiathos Čítajte viac Video zachytilo šialené pristávanie lietadla nad hlavami turistov: Jedného minul podvozok len o chlp

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia