Spišská Nová Ves chce nakúpiť 80 bicyklov, plánuje zaviesť bikesharing

Mesto Spišská Nová Ves plánuje na svojom území zaviesť službu zdieľaných bicyklov, takzvaný bikesharing. Za týmto účelom chce nakúpiť 80 bicyklov a dvadsať cyklostojísk.

29.12.2022 09:00
debata

Samospráva už v tejto súvislosti vyhlásila verejné obstarávanie, celková odhadovaná hodnota zákazky predstavuje viac ako 302-tisíc eur bez DPH. Jej súčasťou je aj dodanie potrebného softvéru a licencií, ktoré umožnia prevádzku a monitorovanie služby pre užívateľov v rámci projektu.

Ako ďalej vyplýva z oznámenia vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie, takýmto zámerom chce mesto dosiahnuť rýchlu, bezpečnú a ekologickú dopravu. Zároveň mu ide o zvýšenie atraktivity a vytváranie podmienok pre rozširovanie infraštruktúry pre tento spôsob dopravy.

Sieť automatických požičovní bicyklov pokryje rôzne lokality v centre mesta, sídliská a mestské časti. Samotné cyklostojiská sú navrhované pre desať bicyklov. Podľa technickej správy k projektu už mesto má vytypované miesta, kam by ich bolo možné umiestniť. Napojenie stojísk pre bicykle bude realizované zo súčasných stožiarov verejného osvetlenia.

Stavebné práce, ktorých cieľom je pripraviť potrebnú povrchovú plochu pre umiestnenie stojísk, a tiež elektroinštalačné práce zabezpečujúce napojenie systému na zdroj energie, budú podľa samosprávy predmetom samostatného verejného obstarávania.

Radnica chce projekt financovať z nenávratného finančného príspevku v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu, podieľať sa na ňom bude piatimi percentami. „Prezentované riešenie vytvára alternatívu k verejnej, respektíve individuálnej automobilovej doprave. Znižujú sa tým dopravné zápchy, hluk a klesá znečistenie ovzdušia. Zároveň výhodou tohto druhu dopravy je, že pre používateľov odpadajú mnohé problémy spojené s vlastníctvom bicykla, ako je riziko krádeže, vandalizmus, nedostatok parkovacích miest, skladovanie, či požiadavky na opravu a údržbu,“ uviedla samospráva k projektu.

bicyklovanie - žena - radosť Čítajte viac Tu je 10 najlepších miest pre cyklistov: 9 z nich je v Európe, takto vyzerajú deti, bicykle, Zuberec, škola Čítajte viac Za 195 miliónov eur z programov MIRRI pribudlo 3000 kilometrov cyklochodníkov
debata chyba
Viac na túto tému: #Spišská Nová Ves #bikesharing