Turisti každý rok nahádžu do fontány di Trevi vyše milióna eur. Čo sa s peniazmi deje?

Aj vy to robíte? Sú miesta, kam turisti hádžu mince: pre šťastie alebo preto, "aby sa sem ešte niekedy vrátili". Málokto tomu ozaj verí, no takmer každý to spraví.

05.01.2023 06:00
Fontána di Trevi, Rím, Taliansko, turisti, Foto:
Fontána di Trevi
debata

Rovnaký zvyk panuje aj pri najslávnejšej rímskej fontáne di Trevi. Ak ste navštívili taliansku metropolu, pravdepodobne aj vaša minca žblnkla do vody a pomaly padla na dno.

Na hádzanie peňazí tu existuje aj presný postup. Treba sa postaviť chrbtom k fontáne a mincu prehodiť pravou rukou cez ľavé rameno.

Tento rituál preslávil film z roku 1954 „Tri mince vo fontáne“ a má zaručiť návštevníkovi opätovný návrat do Večného mesta, píše Euronews.

A pozor! Ak hodíte dve mince, zamilujete sa do atraktívneho Taliana či Talianky. A ak hodíte tri mince, vezmete si osobu, ktorú ste tam stretli.

Pri fontáne di Trevi dokonale platí porekadlo „babka k babce, budú kapce“: každý deň končia vo vode veľkolepej pamiatky z 18. storočia drobné v hodnote okolo 3 000 eur. To je za rok 1 až 1,5 milióna eur!

Rim, Taliansko
Vatikán
+5Španielske schody

Samozrejme, verejné služby mesta peniaze pravidelne lovia a vyberajú. Pracovníci používajú dlhé kefy, ktorými mince zametajú na hromady a potom pomocou sacej hadice vyťahujú von z vody.

Peniaze následne pod dohľadom polície balia do vriec.

Na čo sa tieto dychberúce sumy používajú?

V roku 2001 starosta Ríma rozhodol, že peniaze by sa mali venovať miestnej charite, čo by malo zastaviť časté pokusy ľudí ukradnúť mince z fontány.

Odvtedy sa drobné, ktoré končia vo fontáne, každoročne darujú rímskej katolíckej charite Caritas. Pre charitu je to obrovská podpora a táto suma teraz tvorí 15 percent jej ročného rozpočtu.

Maďarsko, slnko, hmla, opar, les Čítajte viac Najlacnejšie destinácie na dovolenku 2022: Turecko a Bulharsko. V top 36 sú aj dvaja naši susedia

Peniaze tak putujú na pomoc chudobným a núdznym v meste: financujú sa z nich vývarovne, útulky pre bezdomovcov, bezplatné supermarkety a ďalšie projekty.

Prostriedky idú aj na údržbu komplexu na okraji Ríma, v ktorom sa nachádza opatrovateľský dom, jedáleň a zubár pre obyvateľov mesta žijúcich v chudobe.

Skryté odkazy

Fontána di Trevi bola postavená v rokoch 1732 až 1762 a je jednou z najznámejších pamiatok Ríma. Navrhol ho Nicola Salvi a predstavuje krotenie vôd.

Oproti monumentálnej fasáde obrovských korintských pilastrov jazdí riečny boh Oceán na voze ťahanom morskými koňmi.

Jedno z tvorov je poslušný, zatiaľ čo druhý sa divoko vzpiera: výjav predstavuje kontrastné charaktery mora.

lietadlo, GreatFlyer, Wizzair, Skiathos Čítajte viac Video zachytilo šialené pristávanie lietadla nad hlavami turistov: Jedného minul podvozok len o chlp Kedy je čas odložiť bikiny? Ženy si myslia, že vo veku 39 rokov Čítajte viac Starosta v obľúbenom talianskom letovisku zakázal bikiny, za porušenie hrozí pokuta 500 eur Trieste, Terst, Taliansko, cestovanie, turistka, dovolenka Čítajte viac Ponuka, aká sa neodmieta! Severotaliansky región vám za návštevu zaplatí. Podmienky? Takmer žiadne

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Rím #Fontána di Trevi