Top dedina sveta aj najkrajšia ulica Európy: Jedna krajina vyhrala hneď v dvoch rebríčkoch UNESCO

Ak sa radi necháte inšpirovať a o svojej najbližšej dovolenke sa rozhodujete aj na základe rebríčkov, je tu jedna krajina, ktorá vyhrala v dvoch kategóriách. Sem sa v roku 2023 určite oplatí zavítať.

07.01.2023 06:00
debata

Tri španielske dediny žiaria na top zozname a ďalšie španielske mesto sa zasa môže pochváliť oficiálne najkrajšou ulicou Európy, píše Euronews.

Najkrajšia ulica v Európe

UNESCO oficiálne vyhlásilo najkrajšiu ulicu v Európe, no ak by ste ju hľadali v Barcelone, Madride, či Seville, nenašli by ste ju.

Cenu získala malá ulica Calle San Pedro v malom meste na juhu Španielska. Najčarovnejšia ulica sa nachádza v andalúzskom meste Osuna, kde žije len 17 000 obyvateľov.

A možno ste ju už aj videli, ak ste fanúšikom Game of Thrones.

UNESCO nazvalo ulicu „prechádzkou 18. storočím“.

Budovy sú výnimočným príkladom andalúzskeho baroka a v priebehu rokov prešli niekoľkými úpravami, nadchýna sa organizácia pre ochranu kultúrneho dedičstva.

Dlhá, široká, no mierne svahovitá ulica je lemovaná vilami a sídlami, ktoré predstavujú vývoj španielskej architektúry.

Vrcholnou atrakciou je palác Marquises de la Gomera, majestátny dom zdobený svetlými kamennými chrličmi, zatočenými sa stĺpmi a rodinnými erbami.

Sevillská rada pre cestovný ruch označila Calle San Pedro za „skanzen architektúry“.

Nie je to prvýkrát, čo túto ulicu ocenili pre jej kultúrnu hodnotu. Od roku 1967 má status „historicko-umeleckého miesta“.

San Sebastián, Španielsko, pláž, more, leto, dovolenka, palác, piesková pláž, opaľovanie, kúpanie Čítajte viac Španielsko, Grécko, Turecko, Taliansko budú pre mnohých európskych turistov o 5 rokov no-go zónou

Medzi ďalšie atrakcie na ulici patrí Cilla del Cabildo, postavená v 18. storočí, Palacio de Cepeda, teraz budova miestneho súdu, a množstvo rôznych domov a kaštieľov všetkých veľkostí a architektonických štýlov.

Calle San Pedro taká fotogenické, že už dlho priťahuje filmových režisérov a bola dejiskom známych španielskych produkcií.

Ani samotné mesto Osuna nie je na obrazovke nováčikom. Malebná býčia aréna (Plaza de toros), ktorá sa nachádza na úpätí pohoria Sierra Sur, asi 80 kilometrov od Sevilly a 100 kilometrov od Málagy, zaujala štáb seriálu Game of Thrones, ktorý tu počas 14 dní nakrúcal časti piatej série úspešného hitu HBO.

Najkrajšie dediny na svete

Španielsko sa tiež umiestnilo na prvom mieste v každoročnom hodnotení najlepších dedín pre cestovný ruch na celom svete, ktoré organizuje Svetová organizácia cestovného ruchu (UNWTO).

Rasinari v Rumunsku
Rupit v Katalánsku
+2Andermatt vo Švajčiarsku

Zoznam vyzdvihuje najlepšie destinácie malého komunitného cestovného ruchu na celom svete s dôrazom na sociálnu a environmentálnu udržateľnosť.

Celkovo sa do zoznamu dostalo 32 miest. Z nich až tri sa nachádzajú práve v Španielsku, čo je najviac z jedinej krajiny.

Ďalšími víťazmi v Európe sú Andermatt vo Švajčiarsku, Rasinari v Rumunsku a Isola del Giglio v Taliansku.

Stredoveké katalánske mesto s hradom

Jednou z dedín, označených ako najlepšie na svete pre cestovný ruch, je Rupit v Katalánsku. Ulice a domy osady, vytesané z prírodnej skaly, obklopujú hrad z 10. storočia.

Dedinu obopínajú skaly a svieže lesy Collsacabra, prírodnej chránenej oblasti obľúbenej medzi pešími turistami.

Z mestského visutého mosta si môžete užívať nádherný výhľad na rieku Rupit pod ním.

Chorvátsko, Pula, koloseum, NEST1 NEPOUZI Čítajte viac Rozhorčená Pula: Istria taká nie je a nikdy nebude!

Dedina vysoko v pohorí Sierra de Guara

Do zoznamu sa dostalo aj horské mestečko Alquézar v Aragónsku. Nachádza sa na vápencovom výbežku a má len okolo 300 obyvateľov.

Podobne ako Rupit aj táto osada vznikla okolo stredovekého hradu a názov dediny pochádza z arabčiny, zo slova „pevnosť“ alebo „hrad“.

Pri potulkách úzkymi uličkami sa vám naskytne pohľad na ohromujúci prírodný park Sierra y Cañones de Guara, kde si môžete vyskúšať zlaňovanie, horolezectvo a kaňoning.

Hlboko v lese môžete objaviť viac ako 60 vápencových jaskýň s pravekými maľbami.

V roku 1998 sa región stal svetovým dedičstvom UNESCO.

Monumentálny kláštor v Extremadure

Treťou z ocenených dedín v Španielsku je Guadalupe v regióne Extremadura. Osada je najznámejšia pre svoj nádherný kláštor Santa Maria de Guadalupe, ktorý je od roku 1993 zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Komplex zo 14. storočia je mimoriadnym spojením bohatej gotickej rezbárskej práce, jemnej mudejarskej výzdoby a monumentálnych cimbuľových veží.

Guadalupe je tiež známe svojou regionálnou kuchyňou s jedlami, ako sú iberské klobásy, studená polievka „_ajo blanco_“ s mandľami, cesnakom, chlebom a olivovým olejom a kura „_a lo padre Pedro_“ s paprikou a paradajkami.

Lietadlo / Lety / Let / Čítajte viac Mohlo sa to skončiť tragédiou: Lietadlo zmeškalo pristávanie, obaja piloti spali atómový kryt v Brne, 10-Z Čítajte viac Čo je s protijadrovými krytmi? Švajčiarsko má viac miest ako ľudí, Rusko na 143 miliónov len 17 000 krytov auto, dovolenka Čítajte viac Rozprávkové hrady, neznámy juh Dalmácie, tajomné Slavónsko... 3 prekvapivo skvelé roadtripy po Chorvátsku

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #UNESCO