Rebríček 10 najlacnejších miest na život: 5 z nich nájdete v Európe

Máte už dosť vysokých účtov, zimy a stresu? Presťahujte sa do niektorého z najlacnejších (a najlepších) miest na život na svete.

13.01.2023 06:00
debata (2)

Spoločnosť International Living vydáva výročný globálny index miest, kam by sa mohli presťahovať dôchodcovia, ak si chcú za svoje celoživotne zarobené peniaze užiť kráľovskú jeseň života.

úver, splatnosť, prasiatko, sporenie, peniaze, Čítajte viac Sem sa nikdy nedostanete: Toto sú najdrahšie hotely sveta, za noc pýtajú 170 000 eur!

Magazín Forbes na základe dát tejto spoločnosti zostavil rebríček destinácií, ktoré sú najlacnejšie pre život nie len dôchodcov, ale pre každého, kto hľadá lepší, cenovo dostupnejší život alebo len spôsob, ako uniknúť z frenetického tempa a večného kruhu vyčerpávajúcej práce, zdĺhavého cestovania a stresu.

Rebríček bral do úvahy faktory, ktoré sú pre ľudí najdôležitejšie – napríklad životné náklady, klíma, víza, bývanie, zdravotná starostlivosť.

  • 9. Taliansko + Thajsko
  • 8. Francúzsko
  • 7. Grécko
  • 6. Španielsko
  • 5. Kostarika
  • 4. Ekvádor
Kláštor sv, Hieronýma (Mosteiro de Jerónimos)...
Jaskyňa Benagil.
+12Porto je druhým najväčším mestom Portugalska,...

3. Panama

Panama leží mimo hurikánovej zóny a má skvelé vízové možnosti, ktoré umožňujú aj ľuďom zo zahraničia dlhodobé pobyty.

Po celý rok tu vládne teplé počasie a zdravotná starostlivosť je tu prvotriedna.

Čo sa týka miesta, v Paname môžete bývať na pláži, no len hodinu od metropoly. Ale vybrať si môžete aj z rušných oblastí: Panama City ponúka s zmes mrakodrapov a zelených štvrtí, Coronado má rozľahlý obytný komplex, ktorý spĺňa takmer všetky potreby prisťahovalcov a Boquete zas očarí svojou vysokohorskou polohou.

2. Mexiko

Mexiko ponúka ľuďom mnoho možností – karibské pláže, suchšie pobrežie Tichého oceánu, koloniálne mestá bohaté na umenie a kultúru, ale aj bývanie pri jazere na mieste ako Chapala, kde je počasie jarné.

Tvorcovia rebríčka odporúčajú niekoľko miest: jazero Chapala, Playa del Carmen, Queretaro. Jazero Chapala sa nachádza v chladnej oblasti vysočiny. Playa del Carmen je známe plážové mesto. Queretaro je sofistikované vysokohorské mesto.

1. Portugalsko

Top krajinou na život je tento rok Portugalsko. Odborníci radia zamerať sa na väčšie mestá ako Lisabon a Porto, ale aj Lagos, Vilamoura a Tavira.

Lagos je mesto s históriou na slnečnom pobreží Algarve. Vilamoura je upravené letovisko s nádhernými plážami. Bývalý rímsky námorný prístav Tavira je plný budov pokrytých modro-bielymi dlaždicami.

bicyklovanie - žena - radosť Čítajte viac Tu je 10 najlepších miest pre cyklistov: 9 z nich je v Európe, takto vyzerajú stanica, muž, kufor, cestovanie Čítajte viac Tu je rebríček najsilnejších pasov sveta (ovplyvnený vojnou na Ukrajine). Kde sú slovenské?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček