Štúdie hľadali najkrajšie mestá: Matematika aj turisti sa zhodli na 4 víťazoch - jedným je Praha

Krása je vec prchavá, no nie až tak, pokiaľ ide o mestá s ich stáročnou architektúrou a pamiatkami. A je do veľkej miery subjektívna a závisí od vkusu, niektorí turisti preferujú historické mestá, a iní súčasnejšie. Sú cestovatelia, ktorí vyhľadávajú horské prostredia, iní radšej zamieria na pobrežie.

09.02.2023 06:00
praha Foto:
Praha
debata (1)

V každej krajine sú krásne mestá a ak ich navštívite s otvorenou mysľou, určite nájdete v nich niečo zaujímavé, nech ste kdekoľvek, píše GQ India.

Spoločnosť Kuoni Global Travel Services však vykonala dôkladnú štúdiu viac ako 450 000 recenzií na portáli TripAdvisor a zistila, že niektoré mestá sú predsalen krajšie a od ostatných sa odlišujú kombináciou sviežej zelene, historických atrakcií a príťažlivých architektonických štvrtí.

Na prvom mieste je New York City so slávnym Central Parkom a ďalšími pamiatkami, ktoré sú známe po celom svete. Vďaka kombinácii týčiacich sa mrakodrapov a historických štvrtí má prvky, ktoré oslovia takmer každého cestovateľa.

Tu sú top mestá a v nich top miesta, ktoré by ste rozhodne nemali obísť, ak sa ocitnete v niektorom z nich.

New York
Fontána di Trevi je jednou z najznámejších...
+2
  1. Central Park, New York City
  2. Fontána di Trevi, Rím
  3. Fontány Bellagio, Las Vegas
  4. Bazilika Sagrada Familia, Barcelona
  5. Katedrála Notre-Dame, Paríž
  6. Karlov most, Praha
  7. Národná botanická záhrada Kirstenbosch, Kapské Mesto
  8. Veľká mešita šejka Zayeda, Abú Zabí
  9. Stanley Park, Vancouver
  10. Chihuly Garden and Glass, Seattle

Zoznam spoločnosti Kuoni je založený na názoroch cestovateľov z celého sveta, ktorí si spomínajú na najkrajšie pamiatky v týchto konkrétnych mestách. Iné rebríčky a štúdie pristupujú k otázke odlišnými metodikami.

rovinj, chorvátsko, leto, dovolenka, Istria, more Čítajte viac Víťaz rebríčka je jasný! Najkrajšie európske plážové mesto nájdete v Chorvátsku

Zlatý rez to odhalil

Internetový magazín Mental Floss informoval o ďalšej štúdii, ktorá sa na mestá a ich krásu pozrela optikou slávneho Zlatého rezu.

Geometrické tvary (ale aj ľudia, zvieratá, predmety a iné veci) odvodené od čísla „zlatého podielu“ sa v európskej kultúre považujú za esteticky veľmi príťažlivé a mnohé geometrické proporcie v prírode majú blízko k tomuto číslu. Je to pomer 1 až 1,618 medzi rôznymi prvkami predmetu.

Autori rebríčka preskúmali tisíce obrázkov – od typických obytných ulíc až po ikonické orientačné body – aby určili, kde sa budovy a mestá najčastejšie riadia zlatým pomerom z hľadiska vzťahu ich architektonických prvkov.

Podľa tejto štúdie je toto desať najkrajších miest a počet percent analyzovaných budov, ktoré sa riadia Zlatým pomerom:

Benátky, Taliansko
Pamätník Giordana Bruna, Rím
+2Casa Batlló, Barcelona
  1. Benátky: 83,3 %
  2. Rím: 82,0 %
  3. Barcelona: 81,9 %
  4. Praha: 78,7 %
  5. New York: 77,7 %
  6. Atény: 77,5 %
  7. Budapešť: 75,9 %
  8. Viedeň: 75,8 %
  9. Bordeaux: 75,3 %
  10. Miláno: 75,1 %

Na oboch zoznamoch vytvorených z oboch týchto štúdií sú štyri rovnaké mestá: Barcelona, New York, Praha a Rím.

Vzhľadom na to, že ich za najpríťažlivejšie považujú návštevníci aj matematika, je jasné, že musia byť celkom určite najkrajšie na svete.

Varšava, Poľsko, Varso Tower Čítajte viac Dokončili najvyšší mrakodrap EÚ Varso Tower. Stoja za ním Slováci, no týči sa u susedov medveď hnedý Čítajte viac Depresívna matka zhodila 3-ročnú dcéru do medvedieho výbehu v zoo Čierna Hora, Montenegro, more, Jadran, dovolenka pri mori, letná dovolenka, Stredozemné more, Budva Čítajte viac Tri veci, ktoré musíte v Čiernej Hore zažiť: Máte ich na konte všetky?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mestá #najkrajšie mesto