Z 221 za 22 rokov na nulu: V tejto krajine vlani nedošlo k žiadnemu prepadu banky

Znie to skvele a v praxi to znamená ušetrené peniaze aj životy - prvýkrát v histórii sa vlani v Dánsku za celých 365 dní neudialo ani jedno bankové prepadnutie.

19.02.2023 06:00
debata

Národná záujmová organizácia pre banky Finans Danmark zverejnila pozitívnu štatistiku kriminality a odborový zväz pre finančný sektor Finansforbundet reagoval s potešením: „Je to fantastické. Pretože vždy, keď dôjde k prepadnutiu banky, zamestnancov sa to extrémne dotkne,“ uviedol vo vyhlásení podpredseda odborového zväzu Steen Lund Olsen.

Počet bankových lúpeží v Dánsku je v posledných rokoch vo všeobecnosti nízky, pričom ich priemerný počet je od roku 2017 každý rok nižší ako 10.

Tieto čísla kontrastujú s mierou bankových lúpeží na prelome storočí, keď v roku 2000 bolo spáchaných 221 bankových lúpeží – takmer 2 každé 3 dni.

Jedným z vysvetlení tohto trendu je, že banky už nedržia v pobočkách hotovostné trezory. Podľa Finansforbundet má najväčší dánsky veriteľ Danske Bank len jeden trezor v Kodani a jeden v Aarhuse.

električkový tunel Čítajte viac Nemecko a Dánsko spojí podmorský tunel. Bude najdlhší svojho druhu

12 zamestnancov sa zo stresu ešte nespamätalo

Pod nízky počet bankových lúpeží v posledných rokoch sa podpísalo aj niekoľko ďalších faktorov, povedal Michael Busk-Jepsen, riaditeľ digitalizácie vo Finans Danmark.

„Ide o koordinované úsilie, ktoré prebieha už mnoho rokov, vrátane kamerového dohľadu, poplachových systémov, užšej spolupráce s políciou a obmedzenia držby hotovosti,“ uviedol.

Podľa odborového zväzu Finansforbundet v súčasnosti evidujú ešte 12 prípadov následkov pracovných úrazov súvisiacich s bankovými lúpežami v rokoch 2002 až 2018 – ide o posttraumatické stresové poruchy.

Hoci zamestnanci bánk v Dánsku minulý rok nezaznamenali lúpež, stále sú pri práci vystavení iným rizikám vrátane vyhrážok a násilia. Tie sa dejú čoraz viac v digitálnej podobe.

Čierna Hora, Montenegro, more, Jadran, dovolenka pri mori, letná dovolenka, Stredozemné more, Budva Čítajte viac Tri veci, ktoré musíte v Čiernej Hore zažiť: Máte ich na konte všetky? Španielsko, more, Andalúzia, leto, letná dovolenka pri mori, pláž, turisti, Čítajte viac Pozor na krádeže či podvodné ponuky na ubytovanie v Španielsku, varuje ministerstvo

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prepad banky #Dánsko #banková lúpež