Andorra je novým rajom influencerov a youtuberov: Minikniežatstvo chce pritiahnuť internetové profesie

Influenceri, youtuberi či hráči elektronických športov: Andorra láka vďaka svojmu výhodnému daňovému systému a priaznivým životným podmienkam ľudí, ktorí si zarábajú aktivitami na internete. Cieľom tohto malého kniežatstva v Pyrenejach je stať sa miestom, kde sa darí internetovým profesiám, napísala agentúra AFP.

15.01.2023 06:00
Andorra Foto:
Andorra
debata

S počítačom a luxusnou kabelkou v ruke prechádza Laia Falcová strmými ulicami hlavného mesta Andorra La Vella, aby naplnila svoj lifestylový profil na sieti Instagram, kde zverejňuje fotky z reštaurácií či obchodov s oblečením.

Táto tridsaťdeväťročná Španielka, ktorú na sociálnych sieťach sleduje 170 000 ľudí, sa usídlila v Andore na začiatku roka 2022, niekoľko rokov po tom, čo krajinu prvýkrát navštívila.

Kvalita života a bezpečnosť sú Falcovej dôvody, pre ktoré sa presťahovala do najvyššie položeného hlavného mesta v Európe, ležiaceho medzi pyrenejskými horami vo výške 1023 metrov nad morom.

Netají sa však tým, že svoju úlohu hrala aj daňová stránka. „Čo sa týka daní, tak tie sú veľmi výhodné. Je to veľmi odlišné od krajín, s ktorými susedíme,“ hovorí.

S 10-percentnou daňou z príjmov, 10-percentným zdanením ziskov spoločností a daní z pridanej hodnoty vo výške 4,5 percenta sú rozdiely v porovnaní so Španielskom a Francúzskom veľmi viditeľné.

„Daňový systém je atraktívny, je ale v súlade s európskymi štandardmi. Nie sme daňovým rajom,“ hovorí minister financií pyrenejského kniežatstva Éric Bartolomé.

„Hoci daňový systém zohráva významnú úlohu, tak na čele priorít tých, ktorí sa presťahovali, sú životné podmienky či blízkosť Francúzsku a Španielska,“ tvrdia Bartolomé o nových obyvateľoch z radov youtuberov a influencerov.

Z Dubaja unavení nájdu v Andorre raj

Táto ekonomická migrácia je čoraz významnejšia. Po začiatku pandémie choroby Covid-19 ju spustil príchod niektorých z najznámejších španielskych youtuberov, napríklad El Rubia, ktorého príspevky o počítačových hrách sleduje 40 miliónov ľudí.

„Potom to už bolo ako snehová guľa. Tým, že sa presťahovali, mnohí objavili krajinu, ktorá susedí so Španielskom a ponúka podmienky, ktoré považujú za optimálne,“ tvrdí minister Bartolomé.

A nasledovali ľudia z ďalších profesií, napríklad obchodníci s cennými papiermi na internete, špecialisti na elektronickú komerciu, influenceri a tiež známi športovci.

Pomocou týchto nových obyvateľov chce Andorra „diverzifikovať svoje hospodárstvo, ktoré je veľmi závislé od turizmu, zimných športov a cezhraničného obchodu“.

V Andore vzniklo aj množstvo špecializovaných agentúr, ktoré pomáhajú ľuďom usadiť sa v krajine vzdialenej len pár hodín jazdy od Barcelony.

To je aj prípad firmy Set up Andorra, ktorú riadi Francúzka Virgínia Hergelová, ktorá žije v kniežatstve už 22 rokov.

„Daňový systém je atraktívny, ale dostávam aj veľa otázok o bezpečnosti a kvalite života,“ hovorí Hergelová, ktorá podľa svojich slov „tak trochu pomáha“ ľuďom, ktorí sa chcú do Andorry presťahovať.

Medzi jej klientmi je aj dvadsaťdeväťročný Vincent Huet, ktorý tvorí grafickú podobu počítačových hier. Presťahoval sa na začiatku roka.

„Tu je všetko lepšie, úplne to vyhovuje môjmu životnému štýlu, je to oveľa lepšie ako v Paríži, kde som býval len kvôli práci,“ tvrdí.

„Na moje rozhodnutie presťahovať sa do Andorry nemala výška daní priamy vplyv,“ tvrdí Huet, hoci uznáva, že bez nižšieho zdanenia by mu jeho zamestnávateľ „možno nemohol ponúknuť takýto plat“.

Môže však táto malá krajina v Pyrenejach súťažiť s Dubajom, kam sa kvôli výhodným podmienkam presťahovalo množstvo influencerov?

„Kontaktovalo ma mnoho francúzskych youtuberov, ktorí boli v Dubaji, veľa sa im tam páčilo, ale už sú z tej krajiny unavení a zvažujú Andorru,“ hovorí spokojne Hergelová.

„Možno som tu nemohla tak rozvinúť svoje aktivity influencerky, ako by som dokázala v Barcelone či Madride, pretože je tu menej príležitostí nadviazať spoluprácu s firmami, ale podľa mňa pozitíva prevažujú nad negatívnymi stránkami,“ tvrdí Falcová.

Santorini, ostrov, more, slnko, leto, kúpanie, dovolenka, grécko Čítajte viac Toto vám iní neukázali! Influencerka zverejnila znepokojujúce video zo Santorini selfie, ženy, mesto, kamarátky, dovolenka, výlet Čítajte viac Päť vecí, ktoré vám cestovatelia z Instagramu neprezradia
debata chyba
Viac na túto tému: #Andorra