Moslimská púť do Mekky bude tento rok po troch rokoch pandémie bez obmedzenia

Veľká moslimská púť do Mekky, nazývaná hadždž, sa tento rok prvýkrát po troch rokoch pandémie uskutoční bez akýchkoľvek obmedzení. Podľa agentúry Reuters to oznámila saudskoarabská vláda. Počet pútnikov tak môže znovu dosiahnuť viac ako dva milióny, ako to bolo do roku 2019.

14.01.2023 13:00
Mekka, moslim, Saudská Arábia Foto:
Mekka, ktorú navštívia milióny moslimov.
debata

„Mám pre vás dve dobré správy. Po prvé: počet pútnikov sa vráti na úroveň pred pandémiou bez akýchkoľvek vekových obmedzení. Po druhé: pútnické skupiny z celého sveta sa môžu obrátiť na akúkoľvek licencovanú agentúru,“ oznámil minister Taufík Rabíah.

V posledných rokoch smeli ísť na púť len ľudia medzi 18 a 65 rokmi a Rijád obmedzil aj počet súkromných spoločností, ktoré pútnikom pomáhajú cestu organizovať.

Hadždž je popri vyznaní viery, modlitbe, pôste a almužne piatym pilierom islamu. Najmenej raz za život ju má vykonať každý veriaci moslim, ak má na to prostriedky a pokiaľ mu to umožní zdravie.

Vyznávači islamu veria, že každoročné rituály kopírujú púť vykonanú prorokom Mohamedom v 7. storočí.

Do areálu Veľkej mešity v Mekke, ktorá je vystavaná okolo kubickej svätyne Kaaby, ktorej smerom sa moslimovia kdekoľvek na svete obracajú pri svojich každodenných modlitbách, mieria pravidelne davy veriacich.

Tradíciu ale narušil koronavírus. V roku 2020 sa púte mohlo zúčastniť asi len 1000 obyvateľov, o rok neskôr to bolo zhruba 60-tisíc domácich pútnikov a vlani asi milión. V roku 2019 Mekku a Medínu navštívilo asi 2,6 milióna moslimov.

Veľká púť do Mekky sa tento rok uskutoční na prelome júna a júla.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mekka