Ukrajina chce Buču, Irpiň aj ďalšie tragicky známe mestá premeniť na turistické destinácie

Ukrajinské úrady plánujú premeniť Buču, Irpiň a ďalšie mestá, ktorých mená sa smutne preslávili v súvislosti s ruskou inváziou, na turistické destinácie. Uvádza to oficiálna prezentácia ukrajinskej štátnej delegácie na veľtrhu cestovného ruchu Fitur v Madride, o ktorej informujú agentúry EFE a Europa Press.

14.01.2023 07:00
Ukrajina, vojna Foto: ,
Ukrajinskí vojaci nesú truhlu svojho padlého kamaráta v Buči na Ukrajine vo štvrtok 12. januára 2023. Členovia rodiny, ukrajinskí vojaci a smútoční hostia sa zišli, aby vzdali hold Volodymyrovi Kerbutovi, veliteľovi streleckej divízie, ktorý zahynul v boji proti ruským silám na bojisku pri Soledare, strategickom meste v obkľúčení na ukrajinskom východnom fronte.
debata

Veľtrh, na ktorom sa zúčastnia predstavitelia ukrajinskej štátnej agentúry na podporu turistiky, sa uskutoční budúci týždeň.

„Ukrajina chce premeniť niektoré miesta súvisiace s ruskou inváziou, ktorá sa stala známa na medzinárodnej úrovni, na turistické destinácie, a pomôcť tak rozvoju tohto odvetvia,“ uviedla ukrajinská agentúra.

Krok by mal pomôcť hospodárskej obnove Ukrajiny a tiež tomu, „aby sa nezabudlo na strasti a deštrukciu“, ktoré tieto miesta zažili pri ruskej okupácii, uviedol úrad.

Agentúra uviedla, že na svojom zámere začala pracovať s radnicami miest Buča a Irpiň, ktoré obsadila ruská armáda na začiatku vojny na Ukrajine a kde sa podľa ukrajinských úradov ruskí vojaci dopustili krutostí na civilnom obyvateľstve.

Taras Dumych, 45-ročný právnik, ukazuje svoj... Foto: SITA/AP, Andrew Kravchenko
Ukrajina, vojna, Taras Dumych, 45-ročný právnik, ukazuje svoj byt poškodený neďaleko dopadnutou ruskou raketou v Kyjeve na Ukrajine v stredu 11. januára 2023. Aj Tarasov dom v meste Irpiň, v Kyjevskej oblasti, bol zničený v dôsledku ostreľovanie v marci 2022.

Mestá by sa mohli zaradiť do ukrajinskej turistickej ponuky popri Kyjeve, Ľvove či bývalej jadrovej elektrárni Černobyľ, ktorú v roku 2019 navštívilo 100-tisíc ľudí.

Podľa vyhlásenia úradu vojna zničila turistickú infraštruktúru len čiastočne.

Podľa organizácie OSN pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) však bol v dôsledku bojov zničený na Ukrajine veľký počet pamiatok, pripomína agentúra EFE.

mechanik, profesia, zamestnanec Čítajte viac 'Kanibalizmus' v Rusku: Lietadlá rozoberajú na súčiastky, aby opravili iné. Odporučila im to vláda Turecko, leto, more, dovolenka, pláž Čítajte viac Arogantní, vulgárni a hluční, Ukrajincov nazývajú fašistami, píšu o Rusoch v Turecku znechutení dovolenkári lietadlo, doprava, letecká preprava, let, slnko, Čítajte viac Žiadne Rusko? Kdeže! Biznis je biznis: Európske aerolínie našli spôsob, ako obnoviť lety do Ruska
debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Buča