Centrom Spišskej Novej Vsi sa po rokoch ozýva zvonkohra z veže kostola

Kostol Nanebovzatia Panny Márie v centre Spišskej Novej Vsi, ktorý je jej najcennejšou umelecko-historickou pamiatkou, má po rokoch novú zvonkohru. Pôvodnú, ktorá bola inštalovaná koncom 20. storočia, zničil v roku 2016 blesk. Informoval o tom pracovník mesta pre styk s médiami Tomáš Repčiak. Podľa jeho slov sa oddelenie kultúry zaoberalo myšlienkou opravy či nahradenia zvonkohry už dlhodobejšie. Keďže však staré komponenty nebolo možné opraviť, mesto nakoniec pristúpilo ku kúpe novej.

16.01.2023 07:30
debata

Zvonkohru vo veži inštalovali ešte pred vianočnými sviatkami, dotvorila atmosféru vianočného trhu. Repčiak poukázal na to, že inštalatéri museli pri vynášaní komponentov zdolať niekoľkokrát 155 schodov na vežu. Tá je vysoká 87 metrov a je najvyššou kostolnou vežou na Slovensku.

V súčasnosti hrá nová zvonkohra každú hodinu od 8:00 do 20:00, pričom v jej ponuke je 89 melódií. Na jej kúpu išlo viac ako 4 700 eur z rozpočtu primátora mesta. Vlani sa okrem toho podarilo opraviť aj hodiny na kostolnej veži, kde sa pokazil motor, ktorý riadil celý stroj.

Farský kostol Nanebovzatia Panny Márie bol postavený v druhej polovici 14. storočia, je súčasťou najdlhšieho šošovkovitého námestia v strednej Európe.

Ako informuje mesto na svojej internetovej stránke, jeho veža má najviac hodinových ciferníkov – sedem. Štyri sa nachádzajú v hornej časti, ďalšie tri nižšie. V priestoroch kostola sa nachádza aj dielo z dielne Majstra Pavla z Levoče.

debata chyba
Viac na túto tému: #Spišská Nová Ves