Berlín sa topí vo vrakoch bicyklov, vyhrážky úradov sú smiešne a lehoty nekonečné

Cyklisti v nemeckej metropole riešia podobný problém ako motoristi s parkovaním, na vyťažených miestach totiž nie je ľahké odstaviť bicykel. Stojany často blokujú vraky bicyklov, ktoré sú ponechané svojmu osudu. V celom hlavnom meste ich sú tisíce. Berlín preto s príchodom nového roka zintenzívnil snahu tieto bicykle z ulíc odstrániť, aj tak ale môže ich odpratanie trvať mesiace.

22.01.2023 06:00
debata

Jedným z najproblema­tickejších miest v Berlíne je hlavná železničná stanica. „Pre tých, čo jazdia na bicykli, je to mrzuté, pretože mnoho stojanov je dlhodobo blokovaných,“ uviedla radnica berlínskej časti Mitte (Stred) o situácii pri hlavnej stanici.

Kapacita stojanov tu nestačí, ľudia preto bicykle zamykajú k zábradliu, pouličnému osvetleniu, k stromom alebo k bezpečnostným ohradám. Bicyklov je tu toľko, že tvoria prekážky aj pre chodcov.

NEPOUZ, most, Gruzínsko, Kass Land - Tsalka Canyon Čítajte viac Ďalší 'klenot' extrémnych mostov: K diamantu zavesenému nad roklinou sa dostenete bicyklom po lane

Berlínska hlavná stanica sa tak stala miestom, kde radnica začala s novoročným upratovaním. Sústredí sa však napríklad aj na rušnú ulicu Turmstrasse v štvrti Moabit, kde je o voľné stojany tiež núdza.

Podľa aktuálnych údajov, ktoré sú z roku 2021, evidovala len mestská časť Mitte na 900 bicyklovrakov.

Oznamy, vyhrážky…

Odstraňovanie nepoužívaných bicyklov ale nebýva rýchlou akciou. Bežne trvá niekoľko mesiacov, kým bicykel skutočne zmizne.

Dôvodom sú procesné postupy, keď mestský úrad musí najskôr možných majiteľov vyzvať, aby bicykle odstránili.

Pracovníci úradu preto na vraky bicyklov rozvešiavajú výzvy s trojtýždňovou lehotou na odpratanie. „Pri nečinnosti bude bicykel po danej lehote odstránený,“ uvádzajú oznámenia, ktoré mesto na bicykle umiestňuje.

Bach Long, Biely Drak, most, presklený most, sklenený most, Vietnam Čítajte viac Najdlhší presklený most na svete meria 632 metrov, ľudia však z neho majú paniku

Výzva tiež upozorňuje na to, že náklady na odstránenie bicyklov môžu byť vymáhané a že tým, ktorí vrak bicykla na mieste zanechali, hrozí ešte pokuta.

Upratovanie to ale nijako neurýchli, pretože je prakticky nemožné zistiť, kto sa takto bicykla zbavil.

Ani po uplynutí spomínanej lehoty nie je možné počítať s rýchlym odstránením bicykla, pretože mesto ich odvoz organizuje len niekoľkokrát ročne.

Aukcie

Vraky bicyklov netrápia len mestské pozemky, ale aj tie súkromné, kde je však upratovanie rýchlejšie.

Nemecká železničná spoločnosť Deutsche Bahn zo staníc mestskej dráhy S-Bahn odstraňuje bicykle zhruba po mesiaci.

Najskôr musí byť jasné, že bicykel na mieste stojí bez povšimnutia najmenej 14 dní, ďalšie dva týždne potom prípadní majitelia dostanú lehotu na to, aby si bicykle odviezli.

Chorvátsko, more, dovolenka Čítajte viac Preceňované, drahé, klaustrofobické, letargické... 8 bizarných sťažností na chorvátske letoviská

Ročne je takto z berlínskych staníc S-Bahn odstránených okolo 200 bicyklov, ku ktorým sa nikto nehlási. Časť z nich, ktoré sú ešte prevádzkyschopné, ponúkajú DB v dražbách.

Dráhy uvádzajú, že v Berlíne využívajú predovšetkým miestne aukcie, vlani ale začali používať aj aukcie na zabudnuté veci, o ktoré bývalí majitelia záujem nemajú.

Ďalšia dražba takýchto vecí, ktoré ľudia nechali napríklad na letisku, sa koná na začiatku februára.

Biznis

Veľa vrakov bicyklov je tiež na pozemkoch, v pivniciach a v podzemných garážach nájomných bytových domov. Náklady na ich odstraňovanie tak majitelia domov rozpočítavajú na nájomníkov.

V Berlíne tiež pôsobí niekoľko firiem, ktoré sa snažia zničeným a zabudnutým bicyklom vdýchnuť nový život. Také firmy ponúkajú, že bicykle z pivníc zadarmo odvezú.

Milan bez Mapy, Queen Mary 2 Čítajte viac Slovák Milan sa plavil 7 dní po trase Titanicu na najluxusnejšej lodi sveta. Prečo na konci plakal?
debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Berlín #bicykle