Uprostred chudoby rastú sklené vežiaky a luxusné kasína: Privilegovaná zóna v ničom nepripomína zvyšok krajiny

Ruleta plná žetónov v hodnote stoviek dolárov sa roztáča, napäté tváre na niekoľko sekúnd znehybnejú, kým mladý muž vykríkne radosťou, že vyhral 500 dolárov. Elegantná päťdesiatnička sa chvíľku mračí, kým v kasíne v luxusnom hoteli v Caracase stavia ďalších 200 dolárov. Zatiaľ čo veľká časť venezuelskej metropoly sa už chystá spať a premýšľa, ako prežije ďalší deň v neistej dobe, nočný život v štvrti Las Mercedes sa ešte len začína, napísal server BBC Mundo.

28.01.2023 06:00
debata

„Las Mercedes je bublina vo vnútri bubliny,“ povedal BBC Darwin González, opozičný starosta mesta Baruta, ktoré leží v metropolitnej oblasti Caracasu a v ktorom sa štvrť plná obchodov, reštaurácií a barov Las Mercedes nachádza.

„Stala sa z nej privilegovaná zóna, ktorá v ničom nepripomína zvyšok Venezuely,“ dodal González.

Po mnohých rokoch úpadku kvôli ekonomickej kríze znovu ožíva aj nočný život v Caracase. Z časti je to vďaka liberalizácii a dolarizácii ekonomiky, ktorá ale ďalej zvyšuje sociálne rozdiely v krajine.

Od roku 2013 do roku 2021 sa hrubý domáci produkt (HDP) Venezuely znížil o viac ako 75 percent a aj z ekonomických dôvodov odišlo z krajiny vyše sedem miliónov ľudí za lepšou budúcnosťou do cudziny.

cestovanie, mapa, svet, zemeguľa, glóbus, krajiny, štáty, dvojica, dovolenka, Čítajte viac Odkiaľ sa vzali mená jednotlivých štátov sveta? Budete prekvapení

V štvrti Las Mercedes už ale vidieť známky novej ekonomickej situácie krajiny. S neoficiálnou dolarizáciou sa znovu objavujú luxusné reštaurácie a početné obchody s tovarom zahraničných značiek, ktoré v krajine nebolo vidieť niekoľko rokov.

Vyrastajú tam aj vysoké domy s kanceláriami a luxusnými bytmi.

A aj keď kríza postihla aj túto štvrť, v poslednej dekáde sa tam začali realizovať desiatky projektov, ako napríklad Torre Sena (Sena Tower) s 19 poschodiami luxusných kancelárií či kolosálne finančné centrum Madrid.

Ďalšie výškové budovy sa stavajú, najambicióznejším projektom je Skypark, budova s 38 poschodiami, v ktorej bude hotel, obchody, luxusné byty aj obria obrazovka na reklamy.

Podľa Adriána Péreza Craiga, šéfa realitnej kancelárie Peraig, je už množstvo plánových budov v štvrti Las Mercedes predaných a ich obsadenosť z takmer 80 percent dohodnutá.

Podľa neho ale nehnuteľnosti mnoho podnikateľov kúpilo ako investíciu kvôli vysokej inflácii, ktorá vlani v novembri predstavovala medziročne viac ako 200 percent, a bola tak jednou z najvyšších na svete.

vzťah - dvojica - láska - zamilovanosť Čítajte viac Kríza sťažuje mladým milostný život. Sex u rodičov, tabletky od dílerov

Na prízemí domu Torre Jalisco (Jalisco Tower) otvorili v roku 2021 autosalón Ferrari, ktorého zamestnanci v rozhovoroch odmietajú hovoriť o cenách vozidiel.

Vlani v novembri tam sprevádzkovali šesťposchodové obchodné centrum Galería Avanti, kde sa predávajú značky ako Balenciaga, Dolce & Gabbana, Versace, Gucci a mnohé ďalšie.

Spočiatku sa tam ale chodili ľudia len pozerať. Ceny sú podobné ako v iných latinskoamerických metropolách, kabelky za tisíce dolárov aj topánky za viac ako 500 dolárov, ktoré sú pre väčšinu Venezuelčanov nedostupné.

Minimálny plat v štátnej správe, ktorá je najväčším zamestnávateľom v krajine, činí 130 bolívarov mesačne (asi desať dolárov).

„Je to tam veľmi pekné, cítiš sa ako v inej krajine, dá sa tam zohnať všetko,“ popísala jedna zo zákazníčok Yessica Villamizarová. „Sú tam veci dostupné, ako kozmetika, ale aj veci veľmi drahé, ktoré si nie všetci môžu kúpiť,“ dodala obyvateľka Caracasu.

Podľa Oswalda Malpiky, šéfa tlačového oddelenia Avanti, sa ponuka luxusných výrobkov výrazne zvýšila v poslednom roku, spolu s ekonomickým oživením po pandémii covidu-19.

lízanka - farbivá v sladkostiach Čítajte viac Hľadáte šťastie? Na Slovensku ho veľmi niet. Medzi 150 krajinami sme nezahviezdili

Podľa štúdie Katolíckej univerzity Andrésa Bella, zverejnenej vlani v novembri, sa síce prvýkrát po siedmich rokoch znížila vo Venezuele chudoba, stále však 58 percent obyvateľov krajiny žilo vlani v neistote.

Zvýšila sa aj sociálna priepasť medzi chudobnými a bohatými, ktorá je najväčšia v regióne. Asi 40 percent obyvateľov s najvyššími príjmami žije v Caracase.

„Zažili sme ťažké obdobie, keď kríza spôsobila, že ceny za meter štvorcový výrazne klesli. To bola dobrá príležitosť pre investície, pretože mnohí verili, že skôr či neskôr sa ekonomická kríza musí skončiť,“ povedal starosta González. „Veľká časť Las Mercedes je veľká investícia do budúcnosti,“ dodal.

Venezuela, tanec, Čítajte viac Venezuela znamená Malé Benátky - takto vyzerá exotický život v Karibiku

Venezuelský ekonóm Luis Vicente León, šéf spoločnosti Datanálisis, pripisuje boom, ktorý zažíva štvrť Las Mercedes, rôznym faktorom. „V poslednom roku sa zlepšili niektoré odvetvia ekonomiky, napríklad obchod či stavebníctvo. Okrem toho nárast exportu ropy priniesol do obehu viac peňazí,“ uviedol Vicente León.

„Bohatá vrstva obyvateľov je relatívne veľká a má dosť peňazí,“ dodal. Podľa prieskumu spoločnosti Datanálisis tvorí vyššia vrstva a vyššia stredná vrstva asi šesť percent obyvateľov Venezuely, čo sú takmer dva milióny.

Podľa Leóna sú medzi Venezuelanmi s veľkou kúpnou silou, ktorí chodia do Las Mercedes, aj ľudia, ktorí sa boja o svoje peniaze, napríklad podnikatelia či politici spojení s režimom autoritárskeho prezidenta Nicolása Madura, voči ktorým niektoré krajiny zaviedli sankcie, a oni tak nemôžu míňať svoje imanie v cudzine.

Sú ale medzi nimi aj tí, ktorí zarobili vďaka korupcii. Podľa prieskumu Transparency International z roku 2021 o vnímaní korupcie je Venezuela štvrtou krajinou s najrozšírenejšou korupciou na svete.

pláž, bikiny, leto, dovolenka Čítajte viac Ruskí turisti objavili svoj raj: Slnko si užívajú na ostrove, kam sa iní boja

Štvrť Las Mercedes, ktorá sa prezýva malý Manhattan, profituje aj z rozhodnutia Madurovej vlády, ktorá po dekáde zákazu v roku 2021 povolila otvoriť v krajine desiatky kasín, z ktorých mnohé sú práve v tejto štvrti.

Niekdajší venezuelský prezident Hugo Chávez, ktorý zomrel v roku 2013 a ktorého vo vedení socialistickej strany aj krajiny Maduro nahradil, kasína zakázal. Považoval ich za úpadok spoločnosti, rovnako ako prostitúciu a drogy.

Do štvrte Las Mercedes ale nechodia iba bohatí. Napríklad dvadsaťjedenročný chlapec prišiel s 50 dolármi z chudobnej štvrte zo západnej časti Caracasu a v automate v kasíne v päťhviezdičkovom hoteli Tamanaco vyhral sto dolárov.

„Nemali sme čo jesť, pretože mama nedávno prišla o prácu, tak som prišiel skúsiť šťastie,“ vysvetlil mladík s očami uprenými na ruletu. „Bol som tu už niekoľkokrát, niekedy som vyhral, ale tiež mnohokrát prehral,“ povedal s tým, že sa snaží neprepadnúť závislosti od automatov.

„Na západe Caracasu máme aj kasína, ale tu v Las Mercedes sú lepšie aj služby sú tu tisíckrát lepšie, je to ako iná krajina,“ dodal k štvrti, kde jazdia ľudia vo Ferrari či Maserati, ale aj vo viac ako 20 rokov starých autách.

Venezuela, Halloween Čítajte viac Inšpirovaní Rusmi? Do autoritárskej exotiky sa odvážili už aj Nemci, na výletnej lodi priplávali po 15 rokoch
debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela