Alpské Las Vegas čaká referendum o zákaze kasín. Všetkých 6

Nad budúcnosťou kasín v Lichtenštajnsku - ktoré si vyslúžilo prezývku "Alpské Las Vegas" - sa vznášajú otázniky. Voliči v tomto kniežatstve s približne 40 000 obyvateľmi budú 29. januára v referende rozhodovať o ich zákaze. Informovala o tom agentúra Reuters.

26.01.2023 07:00
debata

Všetkých šesť lichtenštajnských kasín sa otvorilo v roku 2017, keď bol vďaka zmene zákona povolený hazard. Hráči sem mieria hlavne z Nemecka, Rakúska a Švajčiarska a skúšajú svoje šťastie v rulete alebo v pokri.

Odporcovia tejto brandže však tvrdia, že môže poškodiť povesť krajiny, ktorú si musela tvrdo vybudovať po tom, čo bola roky na medzinárodnej čiernej listine daňových rajov.

Hotel Elizabeth Čítajte viac Legenda hotelierstva tróni pod trenčianskym bralom. Prvý majiteľ ju prehral v kasíne

Potrebné podpisy na vypísanie referenda zhromaždila skupina IG Volksmeinung vytvorená za účelom zastaviť „príliv kasín“.

„Nechceme zo seba urobiť baštu kasín a pokru v strede Európy,“ povedal Guido Meier, člen tejto skupiny. „Je to veľký reputačný problém,“ dodal.

Ak by návrh na uzavretie kasín prešiel, museli by sa zavrieť počas piatich rokov.

Niektoré z nich prevádzkujú veľké zahraničné spoločnosti, ako je rakúska Novomatic AG. Jej sesterská spoločnosť Gryphon Invest AG nepriamo ovláda väčšinové podiely v polovici herní v Lichtenštajnsku.

„Dúfame, že sa voliči budú riadiť odporúčaním dvoch hlavných strán, hospodárskej komory a ďalších inštitúcií a uznajú, že dobre regulovaný trh je lepší ako celkový zákaz,“ uviedla spoločnosť Gryphon vo vyhlásení zaslanom agentúre Reuters.

bohatstvo, blahobyt, prepych Čítajte viac Krajina, v ktorej by ste chceli umrieť. Mŕtvi tu naveky žijú v luxuse - papierovom

Reinhard Fischer, šéf lichtenštajnskej asociácie kasín a riaditeľ podniku Grand Casino, tvrdí, že bez ohľadu na výsledok referenda sa v krajine do budúcnosti udržia maximálne štyri kasína.

Nesúhlasia s tvrdením, že poškodzujú povesť krajiny. „Všetko, čo robíme, je v súlade so zákonom, a v niektorých prípadoch robíme aj viac, než vyžaduje,“ uviedol.

Kasína sú pre Lichtenštajnsko výrazným zdrojom príjmov. Vlani na daniach vybraných vďaka návštevám najmä zahraničných turistov v herniach získalo 50 miliónov švajčiarskych frankov (vyše 50 miliónov eur).

„Rozhodne ide o príjem, ktorý je pre náš rozpočet podstatný,“ hovorí zástupkyňa premiéra Sabine Monauniová. Vláda ľudí nabáda, aby hlasovali proti zákazu, ktorý označuje za príliš radikálny. Problém so závislosťou na hrách podľa nej nevyrieši.

Rakúsko, hory, Innsbruck, Alpy Čítajte viac Smútočný pochod sa rozlúčil s rozpusteným alpským ľadovcom
debata chyba
Viac na túto tému: #kasína #Lichtenštajnsko