Japonsko, Kóreu aj KĽDR a časť Číny zasypal sneh. Rušia sa stovky letov, ľudia mrznú

Takmer 500 letov muselo byť zrušených v Južnej Kórei v dôsledku nezvyčajne mrazivého počasia a sneženia. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej drsné zimné počasie narušilo leteckú dopravu v čase osláv lunárneho Nového roka, keď sa na cesty vydáva veľké množstvo ľudí.

25.01.2023 13:10
debata
Sneženie v juhokórejskom Gwangju.
Dopravná situácia na ostrove Jeju, na...
+3Sneh na ostrove Jeju, Južná Kórea.

Japonskí meteorológovia varovali, že v niektorých častiach krajiny by mohol napadnúť takmer meter snehu.

S extrémnymi mrazmi zápasí aj Čína, cez víkend v najsevernejšom čínskom meste Mo-che namerali teplotu mínus 53 stupňov Celzia, napísal spravodajský server BBC News.

Varovanie pred extrémnymi mrazmi vydali aj severokórejské úrady, píše aj BBC News.

Singapur, Čítajte viac Od Ruska, cez Egypt, po Kanadu: Ako vyzerá január vo svete?

Južná Kórea oznámila zrušenie 466 domácich letov a desiatich medzinárodných letov, ktoré smerovali na letisko na turistickom ostrove Čedžu alebo mali vzlietnuť z neho.

Ranné teploty v juhokórejskej metropole Soul klesli na mínus 16,4 stupňa Celzia a na severe krajiny až k mínus 25,5 stupňa Celzia.

Pre južné časti krajiny, vrátane ostrova Čedžu, bolo hlásené husté sneženie a silný vietor.

Meteorológovia vydali varovanie pred studeným počasím pre takmer celú Južnú Kóreu. Juhokórejská agentúra Jonhap informovala o zrušení stoviek trajektových spojov po celej krajine.

Sneženie zasiahlo aj severné Japonsko a snehové zrážky sú hlásené aj pre ďalšie časti krajiny. Japonský meteorologický ústav uviedol, že do stredy by v oblasti Hokuriku v strednom Japonsku mohlo napadnúť až 90 centimetrov snehu, ďalšie regióny ako Kantó na východe či Kinko na západe krajiny môžu očakávať až 70 centimetrov sne­hu.

Niektoré lokality v Japonsku by mohli zaznamenať najnižšie teploty za posledné desaťročie. Úrady varujú pred zamŕzajúcim vodovodným potrubím, poľadovicou na cestách a problémami v doprave.

cestovanie, dovolenka, balenie, batožina, pas, doklady, lietadlo, mobil, slnečné okuliare, Čítajte viac Najväčší záujem mali Slováci v roku 2022 o kratšie a európske lety

Severokórejské úrady varovali pred extrémnymi mrazmi, miestami môžu teploty klesnúť až pod mínus 30 stupňov Celzia.

V Pchjongjangu v utorok ráno namerali mínus 19 stupňov Celzia, pričom priemerná teplota v tomto období je v metropole len ľahko pod nulou.

Najchladnejšie počasie zasiahne regióny na severe KĽDR, ktoré sú zároveň najchudobnejšími. Väčšina tamojších obyvateľov nemá elektrinu, domácnosti kúria drevom, briketami a sušenými rastlinami.

Namiesto účinnej izolácie ľudia svoje príbytky balia do plastovej fólie. Pobrežné oblasti musia počítať so silným vetrom.

Extrémne nízke teploty zaregistrovali cez víkend aj v Číne. V meste Mo-che v provincii Chej-lung-ťiang pri hraniciach s Ruskom namerali v nedeľu mínus 53 stupňov Celzia, čím bol prekonaný miestny rekord mínus 52,3 stupňa Celzia z roku 1969.

Vôbec najnižšia teplota bola v Číne zaznamenaná v decembri 2009 v autonómnej oblasti Vnútorné Mongolsko, a síce mínus 58 stupňov Celzia, napísal server BBC News.

Mesto Mo-che, ktoré sa podľa BBC prezýva čínsky severný pól, priťahuje turistov vďaka svojim ľadovým a snehovým parkom a lyžiarskym zariadeniam. Podľa denníka China Daily tu „zimné obdobie obvykle trvá osem mesiacov“. Minulý týždeň klesli teploty v Mo-che pod mínus 50 stupňov Celzia tri dni za sebou, od piatku do nedele.

NEPOUZ, Korutánsko, lyžovačka Čítajte viac Ako ušetriť na rodinnej lyžovačke? Strediská v Korutánsku ponúkajú mimo hlavnej sezóny zaujímavé zľavy
debata chyba
Viac na túto tému: #sneh #sneženie