Rastie najvyššia "skrutka" sveta: Nový mrakodrap ohúri svojou 360-stupňovou špirálou

V Bratislave len nedávno dosiahol svoju plnú výšku prvý slovenský mrakodrap, má 47 nadzemných podlaží a výšku 168 metrov. Viac než dvakrát viac poschodí a viac než dva razy viac metrov do výšky bude mať nový saudskoarabský komplex v Mekke, ktorý sa však stále bude na najvyššie budovy sveta pozerať len zdola. Pre porovnanie, dubajská Burdž Chalífa má 163 podlaží a dosiaľ neprekonaných 828 metrov.

17.02.2023 06:00
debata (9)

Mrakodrapy sa okrem svojej závratnej výšky usilujú uchvátiť aj netradičnou vizážou, dubajský monument pripomína ihlu zapichnutú do neba, nový mrakodrap v Jeddahu zasa nadchne svojou skrutkovitou fasádou.

Po dokončení o štyri roky sa stane jednou z najvyšších špirálových veží na svete a jedinou budovou, ktorej štruktúra bude „obtočená“ o celých 360 stupňov pozdĺž svojej výšky. Budova zaujme aj svojou priehľadnou – diamantovou štruktúrou, ktorá zachytáva slnečné lúče.

Výstavba sa začala už v roku 2011 a dostavba bola plánovaná na rok 2017. Práce sa však pretiahli a v roku 2022 zasa pozastavili, no o niekoľko mesiacov znova rozbehli. Nový termín finalizácie je stanovený na rok 2027.

Varšava, Poľsko, Varso Tower Čítajte viac Dokončili najvyšší mrakodrap EÚ Varso Tower. Stoja za ním Slováci, no týči sa u susedov

Diamond Tower alebo Abrádž al-Bajt bude mať 93 poschodí a úctychodných 432 metrov do výšky, čím sa stane druhou najvyššou budovou Saudskej Arábie.

Bude slúžiť predovšetkým na bývanie a zaujímavú výhodu budú mať majitelia bytov na jej prvých 15 poschodiach: pri každom byte bude súkromné parkovisko, na ktoré sa autá dostanú pomocou zdvíhacích rámp.

Na vrchole veže, ktorá sa bude týčiť na pobreží Červeného mora, budú 3 reštaurácie, kde nebude najdôležitejší obsah tanierov, ale dychberúci výhľad. Samozrejmosťou bude aj celý rad služieb vrátane zdravotných centier a športových klubov.

Tu sú ďalšie špirálovité budovy sveta

Turning Torso, Švédsko

Cayan Tower, Spojené arabské emiráty

Avaz Twist Tower, Bosna a Herzegovina

United Tower, Bahrain

F&F Tower, Panama

Evolution Tower, Rusko

nepouzivat, Emirates, Čítajte viac V tejto reklame nik nezomrel! Letuška sa postavila na vrchol najvyššej budovy sveta Čína, Čching-tao, mesto, oblaky, breh, more, oblaky, mrakodrapy, Čítajte viac Zákaz mrakodrapov a kopírovania západných budov! Čína sa chce radikálne zmeniť nepouzivat, hotel InterContinental Shanghai Wonderland Čítajte viac Čoskoro otvoria nový 'podzemný' hotel. Stavali ho 10 rokov

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #Mekka #mrakodrap