Cestovatelia odhalili, ktoré slávne mestá ich najviac sklamali. Ako o(d)písali Bratislavu?

Na celom svete je mnoho miest s povesťou destinácií, ktoré musí každý poriadny turista aspoň raz v živote navštíviť. Paríž, Londýn, New York, Bangkok, Rím...? Zoznam je pomerne dlhý, no mnoho je aj turistov, ktorí svoju cestu ľutujú a na internete sa podelili o najväčšie sklamania.

20.02.2023 06:00
debata (3)

Niektorí cestovatelia hovoria, že mnohé z týchto miest sú veľmi preceňované a možno dokonca vôbec nebude chybou úplne ich preskočiť.

Prečo? Tu sú dôvody ľudí, prečo označili niektoré z ikonických cestovateľských destinácií za neuspokojivé.

Amsterdam

Je mnoho dôvodov, prečo sa ľudia vyberajú do holandskej metropoly – kanály, história, reštaurácie a tamojšie coffee shopy, remeselné pivárne…

Hoci Amsterdam má skutočne všetky tieto veci, mnoho ľudí ho považuje za veľmi chaotické a príliš preplnené mesto zamerané na turistov. Mnohé z ulíc sú špinavé a kanály tiež, čo rúca romantické predstavy cestovateľov.

Nápis I Amsterdam patrí k obľúbeným turistickým...
Legendárny nápis Hollywood na jednom z kopcov v...
+11Louvre, Paríž, Francúzsko

Hollywood

Mesto lesku a svetoznámych celebrít a množstvom atrakcií z oblasti filmu, chodník slávy, navyše mesto s perfektným počasím po celý rok? Pri pohľade na obrázky spod ikonického nápisu Hollywood mnohí zatúžia navštíviť toto mesto.

Mnoho návštevníkov však na mieste zistí, že Hollywood je drahý, preplnený a má prekvapivo špinavé ulice.

Paríž

Paríž má povesť najromantickejšieho mesta, hovorí sa mu aj mesto svetiel. Cestovatelia nie len z Európy považujú francúzsku metropolu za takmer povinnú jazdu, mať v albume odfotenú katedrálu Notre Dame a Eiffelovu vežu je nevyhnutné.

No hoci je tu veľa krásnych pamiatok a veľa histórie, mnohí ľudia zisťujú, že tu nie sú takí vítaní, ako si mysleli. Okrem toho je tu tiež dosť odpadu a turistické atrakcie sú nepríjemne preplnené.

Benátky

Jedným z najobľúbenejších európskych miest sú Benátky. Veď kto by sa nechcel prechádzať popri kanáloch, plaviť sa v gondolách, obdivovať históriu a pochutnávať si na hviezdnych talianskych jedlách z morských plodov?

Pravdou však je, že kvôli ich popularite sú Benátky pre mnohých príliš drahé. Okrem toho je tu veľmi vlhko a takmer vždy plno, v lete, v zime.

Chorvátsko, Dubrovník, Čítajte viac Najluxusnejšie mestá sveta: Hviezdia európske destinácie, 10. je Dubrovník

Dubaj

Dubaj nie je historickou cestovateľskou destináciou, ale pre mnohých je príťažlivá krása jeho mrakodrapovej panorámy a ohromujúcich piesočných. Je však toto megamesto hodné všetkého tohto humbuku?

Mnohí sú na mieste zarazení horúčavou, plnými ulicami a nákupnými centrami a turistami, ktorí lovia najlepší záber – na rovnakých miestach.

Bali

Ako mnohé ostrovy v Indickom a Tichom oceáne, aj Bali je cieľom pre tých, ktorí hľadajú nekonečné pieskové pláže, skvelé počasie a ohromujúce chrámy. Táto kombinácia horskej zelene a úžasných pláží je dôvodom, prečo sa Bali stalo takou populárnou cestovateľskou destináciou.

Bohužiaľ, Bali sa za posledné obdobie dosť zmenilo, zaplavili ho instagrameri a hľadači záberov a digitálni nomádi. Podľa niektorých návštevníkov je to teraz predražené a preplnené miesto.

Brusel

Ak milujete zaujímavú architektúru a rozmanité múzeá, možno vám napadne navštíviť Brusel. Aj keď belgická metropola nemusí byť prvá na zozname top miest Európy, je na mnohých zoznamoch cestovateľov.

Bohužiaľ, ako mnohé západné metropoly, aj Brusel je dnes predražený, pobyt v hoteli, nákup či jedlo v reštaurácii môže peňaženku poriadne prevetrať.

vlk Čítajte viac Trapas? Blamáž? Lapsus? Zoo namiesto vlka vystavovala psa

Las Vegas

Kto by nechcel stráviť víkend v Meste hriechu? Las Vegas sa stalo mekkou zábavy, skvelým miestom pre rozlúčky so slobodou či svadby. So svojimi žiarivými svetlami a bláznivým nočným životom niet divu, že láka tisíce turistov.

Ale to, čo vidíte vo filmoch, nie je v skutočnosti to, čo uvidíte na mieste. Preplnené, v lete nesmierne horúce, no po celý rok suché a špinavé a vždy zapáchajúce dymom – tak opisujú miesto mnohí rozčarovaní návštevníci.

Niagara Falls

Každý chce vidieť Niagary. Je to nádherné miesto, kde sa prelínajú tri vodopády a vytvárajú úžasný živel, pred ktorým si môžete urobiť úžasné selfie.

Je však škoda, že okolo nie je nádherná zelená príroda, ale mesto, a nie práve najkrajšie.

Káhira

Nezáleží na tom, aký typ cestovateľa ste – Egypt a jeho úžasné historické atrakcie sú na zozname každého. Stáť pred pyramídami alebo jazdiť na ťave je niečo, o čom sníva každý cestovateľ.

Tieto miesta a múzeá sú nádherná, ale zvyšok Káhiry je úplne iný – je to špinavé, hektické miesto, kde sa vás mnohí snažia oklamať.

Ukrajina, Rusko, invázia, Kyjev, metro Čítajte viac Kyjev má najhlbšiu stanicu metra: Bývala pýchou mesta, dnes je úkrytom pred bombami

San Francisco

Keď sa povie Kalifornia, každému napadne Los Angeles a San Francisco. Mnohí cestujúci sa vyhýbajú Los Angeles, lebo samotné mesto nie je príliš lákavé, a namiesto toho mieria do San Francisca. Dúfajú, že tam uvidia fantastickú architektúru a ikonické miesta a vychutnajú si úžasné jedlo.

Cestovatelia však v meste nájdu príliš veľa odpadu a dojem kazí aj pomerne vysoká kriminalita niektorých oblastí.

Atény

Ak máte namierené do Grécka, začnete alebo skončíte v jeho hlavnom meste. Už vopred sa vidíte pri Akropole a ďalších pamiatkach.

Keď sa tam však dostanete, uvedomíte si, že historické miesta sú obklopené ulicami plnými graffiti, mnohé sú špinavé a okupované pomerne veľkým počtom bezdomovcov.

New York City

Pre tých, ktorí prichádzajú do Spojených štátov, je jednou z hlavných zastávok New York City. Toto mesto je plné rôznych kultúr a úžasnej architektúry.

Mnohých však prekvapí, že ulice sú dosť špinavé a na mnohých miestach páchnu.

Šibenik, Chorvátsko, katedrála sv. Jakuba Čítajte viac Čo láka do najstaršieho chorvátskeho mesta viac ako more? Šibenik má dva zápisy UNESCO, padací most a zázračný kostol

Dublin

Chystáte sa do Írska a už sa tešíte, ako prejdete cez most Ha'penny do centra Starého Mesta. Naskytne sa vám majestátny výhľad na rieku Liffey a potom si môžete sadnúť do miestneho pubu a vychutnať si pivo a fish and chips.

Dublin však nemusí splniť vaše očakávania, keď vstúpite do jeho ulíc. Mnohí tvrdia, že Londýn je super drahý, ale mnohí turisti sa zhrozia, že Dublin je 10× drahší. A vôbec nie je taký veľký, ako by človek čakal.

Rím

Pre väčšinu ľudí je Večné mesto top cieľom, ani netreba spomínať rozsiahlu históriu, ikonické pamiatky… Asi niet na svete človeka, čo by toto miesto nechcel vidieť na vlastné oči.

A v tom je práve problém. Kto sa teší na fotografiu pred Fontánou di Trevi, Španielskymi schodmi či v Sixtínskej kaplnke, môže byť poriadne sklamaný, keď si bude doma prezerať len les selfie tyčí a cudzích hláv.

mobil, tablet, internet, telefón, cestovanie, cestovatelia, mladí ľudia, turisti, hudba, internet, Facebook, Instagram, sociálne siete, sieť, mládež, Čítajte viac Americkí turisti o Európe: 7 vecí ich u nás totálne šokovalo

Cancún

Ak ste niekedy videli hollywoodsky film o jarných prázdninách študentov, potom je pravdepodobné, že voľno trávili práve v tomto vychytenom letovisku. Kvôli popularite krásnych pláží a nízkym nákladom si ho mnohí ľudia vyberajú za dovolenkovú destináciu.

Žiaľ, okrem pláží a hotelov by turisti nemali nikam chodiť, pretože je to pomerne nebezpečné miesto…

Bangkok

Bangkok je skvelé miesto pre tých, ktorí chcú zažiť trochu tradičnej thajskej kultúry, ale jeho výhodou je, že nie je príliš ďaleko od moderného sveta. Má veľa historických pamiatok a úžasnú kuchyňu.

Bangkok je však aj plný hluku, hustej premávky, takže doprava z jedného miesta na druhé je dosť náročná.

Bratislava

Aj keď naše hlavné mesto nie je vo svetovom meradle príliš slávne, vďaka cestovateľom a instagramerom sa stáva čoraz známejším. Mnohí fotia Bratislavský hrad a pitoreskné Staré Mesto, a tak si ich sledovatelia pomyslia, že Bratislava stojí rozhodne za návštevu. Navyše, je to len na skok zo slávnej Viedne.

Hoci je to krásne mesto, rozhodne nie je také veľké, ani také pôsobivé ako Viedeň, píšu turisti hodnotenie po návšteve Bratislavy. Ak sa sem vyberiete, nebude vám na návštevu treba viac ako pol či nanajvýš jeden deň.

Bratislava Foto: SHUTTERSTOCK
Bratislava, Bratislavský hrad, dóm, Most SNP Bratislava
letisko, departure, odlety, letisková kontrola, lietadlo Čítajte viac Kto bude v Rusku lietať? 80 % zamestnancov aerolínií dostane povolávací rozkaz, firmy posielajú zoznamy dôležitých ľudí Amsterdam, Holansko, kanály, cestovanie, turistka, turizmus, dovolenka Čítajte viac Mladá Američanka zverejnila 5 miest v Európe, ktoré už nikdy nechce navštíviť. Jej dôvody zdvihnú tlak NEPOUZ Split Čítajte viac Žralok zabíjal v Chorvátsku naposledy v '74. Jadran je aj dnes plný predátorov, asi 300 ich je len pri Splite

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #cestovný ruch #nespokojnosť