Najstaršia ulica Európy má 2500 rokov a dodnes sa po nej môžete prejsť

Aké to je, keď na vás dýchnu dejiny? Len si predstavte, že kráčate po boku Perikla alebo Aristotela, aby ste stihli predstavenie v preplnenom divadle. Najstaršia ulica celého starého kontinentu od svojej výstavby až podnes nezmenila meno - volá sa Tripodon.

08.03.2023 06:00
Grécko, Atény, Tripodon, ulica, Lysikratov... Foto:
Ulica Tripodon a Lysikratov pamätník.
debata

Azda nie je prekvapením, že najstaršia ulica Európy sa tiahne v Aténach, na schodovitých svahoch kopca Akropolis vo štvrti Plaka, ktorá má prívlastok Štvrť bohov.

Samozrejme, najstaršia ulica je aj so svojím prívlastkom vedená aj v Guinnessovej knihe rekordov.

NEPOUZ, Rím, Čítajte viac Inst@inšpirácia: Profíci riešia zisky, on naplno fotí. Toto sú podľa Ľuda dve top mestá

Ulica Tripodon bola jednou z najširších ulíc v starovekých Aténach – mala až 6 metrov – a bola to najkratšia cesta z Dionýzovho divadla k Agore.

Začínala sa pri vchode do Dionýzovho chrámu, obišla Akropolu a pokračovala na východ. Následne prešla krížom severnej strany kopca a skončila sa na Agore.

Starobylou ulicou pravidelne prechádzali nočné fakľové sprievody na počesť boha Dionýza.

Pre staroveké Atény bola ulica ekvivalentom hollywoodskeho bulváru a historické záznamy naznačujú, že sa v tých časoch považovala za najkrajšiu.

Svoj názov dostala ulica podľa medených trojnožiek, ktoré boli umiestnené po jej bokoch.

Pred divadlom ulicu zdobili pomníky pripomínajúce víťazov divadelných súťaží zväčša venovaných bohu Apollovi.

Väčšina pamiatok z ulice Tripodon sa však časom zničila. Najlepšie sa do dnešných čias zachoval valcovitý Choragický Lysikratov pamätník, postavený v roku 334 pred Kristom.

Meno sponzora – víťaza činohernej súťaže toho roku, je napísané medzi stĺporadím na ňom.

Řecko nás baví, Grécko, bloger Čítajte viac Cestovateľ Zdeněk: Do Grécka choďte autom, vyhnete sa tak miestam so zlým počasím

Lysikratov pamätník na ulici Tripodon kúpila v roku 1669 skupina kapucínskych mníchov, ktorí si hneď vedľa založili svoj kláštor.

V prvom desaťročí 19. storočia lord Elgin ponúkol mníchom, že od nich Lysikratov pomník odkúpi – ale opát obchod odmietol.

Po gréckej vojne za nezávislosť v roku 1821, počas ktorej bol vypálený kapucínsky kláštor, zostal pamätník majetkom francúzskej vlády, kým nebol vymenený za pozemok na ulici Didotou. Odvtedy patrí gréckemu štátu.

Dnes stojí Lysikratov pamätník uprostred farebnej záhrady na Lysikratovom námestí a každoročne priťahuje tisíce návštevníkov.

Lord Byron, ktorého hostili v kapucínskom kláštore, v liste o ulici Tripodon uvádza: „Pred sebou mám Hymettus (horu), za sebou Akropolu, napravo odo mňa Diov chrám, predo mnou štadión, naľavo mesto. Nuž, pane, toto nazývam malebné. Nič také nie je v Londýne, dokonca ani v rezidencii primátora."

Ponte Vecchio, Florencia, Taliansko Čítajte viac Starý most: Vynašli na ňom bankrot, no kto ho postavil, je dodnes záhadou Krym, Lastovičie hniezdo, zámok, Gaspra Čítajte viac Jaltu založili Gréci, Lastovičie hniezdo zamilovaný nemecký barón. Krym stovky rokov vítal smotánku

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Atény #ulica