Kopčany chcú otvoriť novú muzeálnu expozíciu v žrebčíne

Obec Kopčany pripravuje novú expozíciu múzea v historickom žrebčíne, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Informovala o tom obec na sociálnej sieti.

09.02.2023 13:00
debata

Expozíciu plánuje pripraviť pred začiatkom letnej turistickej sezóny. Cieľom expozície je mladším generáciám ukázať a starším generáciám pripomenúť, aké nástroje a pomôcky sa kedysi používali a s čím sa pracovalo.

„V rámci pripravovanej expozície sa obraciame aj na občanov. Ak sa u nich nájde poľnohospodárske ručné náradie či stroje z minulých, alebo aj dávnych čias, radi ich formou zapožičania, respektíve darovania, zaradíme medzi exponáty. Hľadáme napríklad kosy, mláťačky, pluhy, brány, vozy, sejačky, kováčske náradie, krosná, ale aj konský postroj ako ohlávky, uzdy, sedlá a iné. V prípade poskytnutia predmetov a podmienok zapožičania sa môžu obrátiť na obecný úrad,“ uviedla obec.

Žrebčín vznikol na mieste poľnohospodárskeho objektu a založil ho manžel Márie Terézie František I. Lotrinský. V čase najväčšej slávy v ňom chovali až 300 koní, ktoré boli určené pre cisársky dvor. V roku 1765 žrebčín povýšila Mária Terézia na kráľovský a cisársky. Od roku 2001 prechádza žrebčín revitalizáciou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kopčany