Tu je 25 miest s najväčším počtom mrakodrapov: Suverénne vedie jedna krajina

Ktoré mestá vám napadnú, keď sa povie "mrakodrapy"? New York, Dubaj, Hongkong? Stavať mestá do výšky sa stalo výhodným, keď sa zvyšovali počty ich obyvateľov a ľudí, ktorí v nich pracujú. Nekonečné rozširovanie miest a aglomerácií po okolí nie je všade ani možné, ani výhodné, lebo samotné cestovanie po nich by zabralo neúmerné množstvo času.

06.03.2023 06:00
Hongkong, Hong Kong, mrakodrapy, Ázia, Foto:
Mrakodrapy Hongkongu - letecký pohľad na panorámu mesta, finančného a obchodného centra Ázie.
debata

Výšková zástavba sa prehupla do éry mrakodrapov v rokoch 1884 až 1945, rásť začali v New Yorku a Chicagu.

Technologické vylepšenia umožnili výstavbu ohňovzdorných železných konštrukcií s hlbokými základmi, vybavených novými vynálezmi, ako bol výťah a elektrické osvetlenie.

Vďaka tomu bolo technicky aj komerčne výhodné začať stavať novú triedu vyšších budov. Prvú takúto budovu, 42 metrov vysokú Home Insurance Building, otvorili v New York City v roku 1885.

Počet týchto vysokých budov následne rýchlo rástol a do roku 1888 sa začali stavať už aj s populárnym označením „mrakodrapy“.

Od začiatku 20. storočia sa už mnohé mestá po celom svete mohli pochváliť pôsobivou panorámou mrakodrapov, niekde ich je zopár, inde je ich ťažké aj zrátať.

Tu sú metropoly, ktoré sa podľa Council on Tall Buildings and Urban Habitat pýšia najväčším počtom mrakodrapov. Treba, samozrejme, podotknúť, že nie každú výškovú budovu možno nazvať mrakodrapom. Definície sa líšia, ale väčšina architektov sa zhoduje, že mrakodrap musí mať minimálne 150 metrov, aby sa kvalifikoval na toto označenie.

Rebríček

Na základe týchto kritérií je hlavným mestom mrakodrapov na svete Hongkong. Vo východoázijskom meste sa nachádza takmer 550 budov s výškou viac ako 150 metrov. Z týchto budov je najvyššie Medzinárodné obchodné centrum, meria 484 metrov.

Druhú najvyššiu koncentráciu mega-vysokých stavieb v rebríčku má čínsky Šen-čen. Hoci má až o takmer 200 mrakodrapov menej ako Hongkong, jeho najvyššia budova je omnoho pôsobivejšia: Medzinárodné finančné centrum Ping An s výškou 600 metrov je piatym najvyšším mrakodrapom na Zemi.

Na treťom mieste je New York; štvrté miesto obsadil Dubaj v Spojených arabských emirátoch – obe tieto mestá majú mrakodrapy, ktoré prevyšujú najvyššie v Hongkongu.

Newyorské One World Trade Center má výšku 542 metrov a dubajská Burj Khalifa sa týči do výšky 828 metrov, čo z nej robí najvyššiu stavbu na Zemi.

25 miest s najväčším počtom mrakodrapov

Hongkong // 546 mrakodrapov

Šen-čen, Čína // 351 mrakodrapov
New York City, USA // 303 mrakodrapov
Dubaj, U.A.E. // 241 mrakodrapov
Šanghaj, Čína // 180 mrakodrapov
Kanton, Čína // 175 mrakodrapov
Tokio, Japonsko // 167 mrakodrapov

Kuala Lumpur, Malajzia // 153 mrakodrapov
Čchung-čching, Čína // 140 mrakodrapov
Chicago, USA // 134 mrakodrapov
Wu-chan, Čína // 119 mrakodrapov

Čcheng-tu, Čína // 113 mrakodrapov
Jakarta, Indonézia // 110 mrakodrapov
Bangkok, Thajsko // 109 mrakodrapov
Šen-jang, Čína // 97 mrakodrapov
Singapur // 94 mrakodrapov

Soul, Južná Kórea // 82 mrakodrapov
Mumbai, India // 81 mrakodrapov
Pusan, Južná Kórea // 77 mrakodrapov (remíza)
Toronto, Kanada // 77 mrakodrapov (remíza)
Tchien-ťin, Čína // 74 mrakodrapov
Nan-ning, Čína // 71 mrakodrapov
Nanking, Čína // 68 mrakodrapov (remíza)
Melbourne, Austrália // 68 mrakodrapov (remíza)
Panama City, Panama // 66 mrakodrapov

Varšava, Poľsko, Varso Tower Čítajte viac Dokončili najvyšší mrakodrap EÚ Varso Tower. Stoja za ním Slováci, no týči sa u susedov NEPOUZIVAT, Analemma Tower, Čítajte viac Toto je sci-fi: Plánujú mrakodrap letiaci nad mestami. Bude visieť z asteroidu nepouz, Diamond Tower Čítajte viac Rastie najvyššia "skrutka" sveta: Nový mrakodrap ohúri svojou 360-stupňovou špirálou

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mrakodrapy