Počet prenocovaní v Hriňovej sa zvyšuje, vlani ich bolo vyše 7000

Prenocovaní v Hriňovej v Detvianskom okrese pribúda, vlani ich bolo viac ako pred pandémiou nového koronavírusu, potvrdil primátor mesta Stanislav Horník s tým, že ich celkový počet v minulom roku bol 7831.

12.02.2023 08:00
Hriňová furmani súťaž Hriňovská fujarka Foto: ,
Na snímke 18. ročník zimnej furmanskej súťaže ťažných koní o Hriňovskú fujarku pri futbalovom ihrisku na Murinke v Hriňovej. Ilustračné foto.
debata

Priblížil, že podľa počtov z priznaní k dani z ubytovania v roku 2019 to bolo 3460 prenocovaní, v roku 2020 ich bolo 3495 a v roku 2021 zas 5323. Primátor spresnil, že sú to prevažne turisti zo Slovenska. Ako dodal, zvýšenie návštevnosti je výsledkom podpory cestovného ruchu, propagácie územia a jednotlivých miest. „Za povzbudivé štatistiky vďačíme aj partnerskému dialógu, zvýšeniu dôvery a väčšej ochote na prihlasovanie prenocovaní,“ zdôraznil.

Konštatoval, že k najväčším lákadlám patrí návšteva Chránenej krajinnej oblasti Poľana s národnými prírodnými pamiatkami. Doplnil tiež, že na základe zmluvy o spolupráci z rozpočtových prostriedkov Banskobystrického samosprávneho kraja bol projekt na zatraktívnenie miesta a zvýšenie bezpečnosti na Národnej prírodnej pamiatke vodopád Bystrô. Inštalované sú výstupové schody, zábradlia a informačné tabule.

„Predpokladáme, že aj táto investícia priláka pod Poľanu nových návštevníkov,“ povedal Horník. Medzi lákadlá podľa jeho slov patria aj športové vyžitie a tradičné kultúrne podujatia na Podpoľaní. „V Hriňovej je vysoko navštevované podujatie Gazdovanie na Hriňovských lazoch,“ podotkol.

Základnou myšlienkou letného podujatia je prezentácia starých remesiel a spôsobov hospodárenia pod Poľanou.

Primátor informoval, že v poslednom období odovzdali do užívania objekty využívané na potreby cestovného ruchu. Sú to Hriňovská drevenica profesora Štefana Nosáľa, turistická útulňa Poľana a aj turistická ubytovňa na mestskom štadióne v Hriňovej. Ako doplnil, letné kúpalisko v Hriňovej vlani navštívilo takmer 20 000 návštev­níkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Hriňová