Predtým bol okolo šum, teraz to bude šialenstvo: Do stredovekého mesta sa vrátil 500-ročný festival

Počas slnečného zimného rána, ktoré predznamenáva žiarivý fašiang, nemajú Beatrice a Karl Kerstenovci ani minútu nazvyš. Vo svojej vyhriatej dielni vyzdobenej fotografiami predkov sa manželia skláňajú nad šijacími strojmi.

12.02.2023 06:00
Binche, festival, Belgicko, fašiangy Foto: ,
Gillovia hádžu pomaranče počas karnevalu v Binche v Binche, Belgicko.
debata

Ale Kerstenovcom a ich synovi Quentinovi, ktorý teraz vedie rodinný podnik v stredovekom západobelgickom mestečku, je tento rok tlak naozaj príjemný.

Po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou covidu-19, ktorá brutálne zastavila jedny z najstarších fašiangových osláv v Európe a Kerstenovcov priviedla na pokraj bankrotu, sa oslavy tento rok v zime vracajú s plnou parádou, napísala agentúra AP.

Kerstenovci sú zamestnaní dokončovaním jemných krajkových detailov, ktoré zdobia karnevalové kostýmy, ktoré po promenáde v dláždených uliciach Binche privedú celé mesto do vytrženia. „Veľmi sa ponáhľame, nestíhame,“ hovorí Karl, krajčír štvrtej generácie.

Quentin Kersten vo dielni.
Karl Kersten pri šití kostýmov.
+11Príprava fašiangových kostýmov.

„Je tu naozajstné vzrušenie a nadšenie. Ľudia si prišli rezervovať kostýmy oveľa skôr ako v iných rokoch,“ dodáva jeho syn Quentin.

Najstaršie záznamy o fašiangoch v Binche, na ktoré sa schádzajú tisíce účastníkov, pochádzajú zo 14. storočia. Mnoho belgických miest organizuje pred pôstnou dobou búrlivé karnevalové sprievody. Binche je však jedinečné vďaka Gillom – miestnym mužom, ktorí ako jediní môžu nosiť špeciálne fašiangové kostýmy.

Podľa pravidiel stanovených miestnym združením na ochranu folklóru môžu nosiť kroj Gillov iba muži rodom z Binche alebo tí, ktorí tu žijú najmenej päť rokov.

Malorka, Mallorca, Čítajte viac Spravte si letecký výlet do Európy za necelých 20 eur spiatočne: Tieto destinácie sú najvýhodnejšie

Akcia zapísaná na zozname UNESCO sa začína tri dni pred pôstom a vrcholí počas fašiangov, keď Gillovia – vo voskových maskách so zelenými okuliarmi a tenkými fúzmi – tancujú v drevákoch za zvukov dychových nástrojov a klarinetov až do skorých ranných hodín.

„Karneval je naozaj dušou mesta Binche, takže sme boli posledné dva roky naozaj smutní,“ hovorí miestny poslanec Patrick Haumont, ktorý sa často zúčastňuje na oslavách oblečený do červeno-žlto-čierneho odevu.

Počas posledných troch týždňov prilákali skúšky na hlavný sprievod viac účastníkov ako obvykle. A cez víkendy dosahuje vzrušenie v baroch zapĺňajúcich hlavné námestie mesta nebývalú úroveň. „Namiesto jedného piva, ktoré by ste normálne vypili, je ich teraz päť,“ povedal Haumont.

Po ekonomických problémoch počas pandémie a uprostred bolesti spôsobenej účtami za energie, ktoré po ruskej invázii na Ukrajinu vyleteli hore, chcú obyvatelia Binche, aby sa tohtoročný karneval zapísal do histórie.

Napriek tomu, že účasť na fašiangoch si vyžaduje veľký finančný záväzok – zapožičanie kostýmu a honosného klobúka z pštrosieho peria vyjde na asi 300 eur.

„Ľudia si požičali viac kostýmov, viac klobúkov. Všetci si to chcú zopakovať. Je vidieť, že je to potrebné,“ povedal Haumont.

krídlo, lietadlo, Seagle Air Čítajte viac Nestratili ste náhodou Boeing? Obrovské lietadlo sa našlo na poli, nikto nevie, ako sa tam dostalo

Táto potreba znovu sa stretnúť v meste, kde karneval vytvára jedinečný pocit spolupatričnosti, je úľavou pre remeselníkov, ktorí vyrábajú kostýmy a prenajímajú ich Gillom.

V určitom okamihu počas pandémie, keď sa snažil vystačiť s peniazmi, Quentin Kersten uvažoval o tom, že to zabalí a začne znova pracovať ako elektrikár.

Jeho rodičia museli siahnuť do svojich úspor a zabudnúť na výlety, ktoré si plánovali na dôchodok, aby namiesto toho zachránili svoj podnik. „Bola to katastrofa,“ zhŕňa to Karl Kersten.

Ale táto temná kapitola je teraz na konci. „Okolo bežného festivalu je šum. Ale tento rok to bude jednoducho šialenstvo,“ uzatvára Haumont.

Chorvátsko, More, Hvar Čítajte viac Jedno z prvých miest Európy, zázrak krvácajúceho kríža, obrovský požiar: Hvar odhaľuje unikátne video Košičanka v Chorvátsku Čítajte viac Začalo sa to letnou láskou: Košičanka hovorí ako vyzerá Chorvátsko mimo leta. A prečo sa niektorí Chorváti nekúpu v mori?
debata chyba
Viac na túto tému: #Belgicko #fašiangy