Kilometer štvorcový mizérie: Amsterdam ohlásil zákaz fajčenia marihuany v uliciach štvrte červených lampášov

Fajčenie marihuany na verejnosti bude v amsterdamskej štvrti červených lucerien od polovice mája zakázané, oznámilo vedenie holandskej metropoly. Opatrenie je súčasťou kampane starostky Femke Halsemaovej, ktorá sa snaží zlepšiť prostredie pre miestnych v časti mesta, ktorú hojne vyhľadávajú turisti pre jej nevestincov a obchody s kanabisom.

13.02.2023 12:25
Amsterdam, Holandsko, kanál, mesto, čln, loďka, Foto:
Amsterdam
debata

Amsterdamský denník Het Parool označil plánovaný zákaz za „historickú intervenciu“. Radnica pri tom dáva najavo, že je pripravená zájsť ešte ďalej a zakázať fajčenie marihuany nielen na uliciach, ale aj na terasách tzv. coffeeshopov, kde sa droga predáva.

Predaj a konzumácia konope sú v Holandsku dlhodobo tolerované, vedenie hlavného mesta však teraz poukazuje na „obrovské nepríjemnosti“ spojené s konzumáciou omamných látok a masami turistov prichádzajúcich za zábavou.

Polícia kvôli údajnému nárastu kriminality a zlému správaniu mladých návštevníkov označila štvrť preslávenú nevestincami za „kilometer štvorcový mizérie“.

„Obyvatelia starého mesta veľmi trpia v dôsledku masového turizmu a prehnanej konzumácie alkoholu a drog v uliciach,“ uviedlo mestské zastupiteľstvo vo vyhlásení. „Turisti tiež priťahujú pouličných dílerov, ktorí zase spôsobujú kriminalitu a neistotu,“ citovala z komuniké agentúra Reuters.

Amsterdam sa v poslednej dobe snaží systematicky postupovať proti turizmu založenému na nočnom živote a konzumácii omamných látok.

Spoločne s novoohláseným zákazom plánuje tiež sprísniť pravidlá pre predaj alkoholu v štvrti červených lampášov a obmedziť víkendovú otváraciu dobu podnikov vrátane nevestincov.

V decembri mesto ohlásilo informačnú kampaň s cieľom odradiť „návštevníkov, ktorí do Amsterdamu prichádzajú iba za alkoholom, drogami a sexom“. Návrh zakázať predaj marihuany turistom však v septembri mestským zastupiteľstvom neprešiel.

debata chyba
Viac na túto tému: #marihuana #Amsterdam