Rok 2022 bol pre Košice mimoriadne úspešný

Rok 2022 bol pre mesto Košice z pohľadu cestovného ruchu mimoriadne úspešný. Letné mesiace lámali rekordy, a to aj v porovnaní s globálne najsilnejším rokom 2019. Prekonávanie historicky najvyšších čísel pokračovalo aj po skončení prázdnin, informovala výkonná riaditeľka oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Visit Košice Michaela Podoláková.

22.02.2023 10:00
debata

Podľa dát Štatistického úradu SR z pohľadu celkovej návštevnosti za rok 2022 navštívilo Košice celkom 191.945 ľudí. Najsilnejšími mesiacmi boli august, september a jún. Zvýšila sa tiež priemerná dĺžka pobytu. OOCR tvrdí, že Košice vlani lámali rekordy v prenocovaní ako jedna z mála destinácií na Slovensku. Na základe evidencie referátu daní a poplatkov mesta Košice predstavuje vlaňajší nárast zdanených prenocovaní oproti roku 2019 celkovo 15 percent.

„Prevádzkovatelia ubytovacích zariadení neboli v minulosti zvyknutí na silné letné mesiace – Košice boli považované za mestskú destináciu, preferovanú biznis klientelou, ktorá počas letných mesiacov Košice nevyhľadáva. Aktuálne čísla však ukazujú, že sa Košice stali atraktívnou dovolenkovou destináciou,“ uviedla Podoláková.

S otvorením populárnych dovolenkových destinácií očakávali výrazný úbytok domácich. Prekvapil ich aj návrat zahraničných turistov. Dosiahol počet 79.455, čo predstavuje 41 percent. Spomedzi cudzincov stále evidujú najviac zastúpených turistov z krajín V4, dominujú tradične Česi a Poliaci.

„Samotní Ukrajinci sa, naopak, na celkovom počte návštevníkov Košíc podieľali vo výške len šesť percent, čo potvrdzuje, že rekordné čísla v návštevnosti destinácie v minulom roku situácia za našimi hranicami neovplyvnila,“ skonštatovala.

V rámci štatistík Visit Košice bola spomedzi všetkých atraktivít najnavštevovanejšou opäť Zoologická záhrada Košice. K samotnej návštevnosti podľa OOCR okrem iného výrazne prispeli napríklad aj kultúrne a športové podujatia, ktoré sa do mesta vrátili.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice