Namiesto záplav hrozivé sucho: Benátske gondoly sa váľajú v blate, zišlo by sa 50 dní dažďov

Taliansko by tento rok mohlo čeliť ďalšiemu výnimočnému suchu podobnému tomu, ktoré krajinu sužovalo vlani v lete a ktoré bolo najhorším za 70 rokov. Obavy vyvolala suchá zima s nedostatkom zrážok. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na taliansku ekologickú organizáciu Legambiente.

23.02.2023 07:00
Taliansko, Benátky, sucho Foto: ,
Benátske gondoly ostali na suchu.
debata (3)

Tento rok v Alpách napadlo o polovicu menej snehu ako je dlhodobý priemer, uviedla organizácia Legambiente. Upozornila tiež, že najdlhšia talianska rieka Pád, ktorá pramení v Alpách, má teraz o 60 percent menej vody, než je pre toto ročné obdobie obvyklé.

Gondola na suchu.
Benátky na suchu.
+17Gondoly v Benátkach na blate.

Organizácia sa preto obrátila na taliansku vládu, aby vypracovala národnú vodohospodársku stratégiu. Ekológovia navrhujú rôzne opatrenia na zníženie spotreby vody a lepšie využitie dažďov.

Na rekordne nízku úroveň klesla aj hladina v Gardskom jazere, kde sa kvôli tomu dá napríklad dostať suchou nohou na ostrovček, kam sa obvykle pláva loďou.

Agentúra Bloomberg priniesla aj zábery takmer vyschnutých kanálov v Benátkach, ktoré obvykle v tejto dobe trápia záplavy.

Podľa agentúry Bloomberg je ale nedostatok vody v kanáloch spôsobený kombináciou viacerých faktorov, okrem menších zrážok aj vysokým tlakom či morskými prúdmi.

Benátky, Taliansko Čítajte viac Tí Taliani nevedia, čo chcú! Benátky už zasa odložili vyberanie vstupného do mesta od turistov. Kedy začnú?

„V severozápadných regiónoch by sme potrebovali, aby pršalo 50 dní,“ povedal taliansky klimatológ Massimiliano Pasqui.

Vyššie teploty, než sú pre toto obdobie obvyklé, zažívajú aj inde v Európe. Meteorológovia však v najbližších dňoch predpovedajú zrážky a v Alpách sneženie.

Vlani v júli vyhlásila kvôli dlhotrvajúcemu suchu talianska vláda stav núdze v niekoľkých regiónoch, najmä na severe krajiny. Niektoré mestá vtedy obmedzili spotrebu vody, Benátky či Miláno napríklad nenapúšťali časť fontán.

Benátky, Taliansko, karneval Čítajte viac V Benátkach sa začal slávny karneval, konečne bez obmedzení. Pozrite si úchvatné fotky Taliansko Gardské jazero sucho Čítajte viac Gardské jazero vydalo telo mŕtveho otca, ktorý stihol zachrániť syna fontána di Trevi, Taliansko, Rím, hádzanie, minca, turistka, Čítajte viac Taliansko kvári najhoršie sucho za 70 rokov. Aké obmedzenia vám môžu skomplikovať dovolenku?
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Benátky #sucho