Dubaj je svetovo najobľúbenejšou destináciou. Chcete ho vidieť? Spiatočná letenka vyjde na menej ako 150 eur

Dubaj je aj tretí rok od začiatku pandémie top exotickou destináciou slovenských dovolenkárov a už druhý rok po sebe top globálnou destináciou celého sveta. Lákadlom sú okrem nekonečného zoznamu atrakcií najmä nízke ceny leteniek, ale aj luxusných hotelov.

23.02.2023 06:15
NEPOUZ, Dubaj Foto:
Dubaj je svetovo najobľúbenejšou destináciou.
debata (10)

Dubaj bol tento rok korunovaný najobľúbenejšou globálnou destináciou podľa Tripadvisor Traveler’s Choice Awards. Dubaj získal ocenenie Best Destination druhý rok po sebe, a to z celkových dvoch ročníkov ocenenia – víťazov si volia milióny cestovateľov z celého sveta, ktorí na platforme Tripadvisor nechávajú svoje recenzie.

Práve Dubaj chce svoju ekonomiku a celkovo priemysel postupne preorientovať primárne smerom k turizmu, čo je jednou z vízii šejka Mohammeda bin Rashida Al Maktoum, predsedu vlády Spojených arabskách emirátov a panovníka Dubaja.

Napriek narastajúcej konkurencii na Arabskom polostrove sa mu v tom naďalej darí a Dubaj si celosvetovo drží status top destinácie.

Rok 2023 začala ráznym krokom – zrušenou bola napríklad 30 percentná daň z alkoholu či tiež poplatok za licenciu na nákup alkoholu v nákupných a turistických centrách. Aj tento krok bol odôvodnený podporou turizmu.

AKCIOVÉ LETENKY DO EMIRÁTOV

Zimný Jadran

Obľúbenosť Dubaja pritom ukazujú aj dáta slovenskej cestovnej kancelárie Pelikán – tie ukazujú, že Dubaj si naďalej drží pomyselné pomenovanie zimný Jadran Slovákov a v zimnej sezóne 2022/2023 ide o najobľúbenejšiu exotickú destináciu.

Favoritom slovenských dovolenkárov sa stala destinácia najmä vďaka výhodným leteckým spojeniam – ešte v roku 2021 začal do Dubaja lietať priamo nízkonákladový dopravca Wizz Air z budapeštianskeho, ale aj viedenského letiska. Dnes s maďarskými aerolinkami smeruje do Dubaja 60 percent všetkých cestovateľov, zhruba 30 percent si však naďalej vyberá prémiového domáceho dopravcu Emirates – ukazujú dáta Pelikána.

Emirates tak do Dubaja z viedenského letiska od januára 2023 smerujú vo frekvencii dvoch letov denne, a to práve z dôvodu vysokého záujmu.

Dubaj je dnes celoročnou destináciou. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Dubaj Dubaj je dnes celoročnou destináciou.

Luxus za málo

Dubaj je jednou z destinácií, v ktorej každoročne pribudne najviac nových hotelov, medzi nimi aj tie najluxusnejšie na svete. Len začiatkom roka 2023 otvoril svoje brány najluxusnejší päťhviezdičkový hotel Atlantis The Royal – má k dispozícii napríklad viac ako 90 bazénov či najväčšiu súkromnú pláž v Dubaji o dĺžke viac ako dvoch kilometrov.

Emirát ponúka niekoľko typov hotelov – plážové či mestské, lacné alebo luxusné. Na výber tak má každý typ dovolenkára s akýmkoľvek dovolenkovým rozpočtom. Najvýhodnejšie cenovky hotelov v Dubaji sa momentálne začínajú na sume od 29 eur na noc. Luxusné štvorhviezdičkové hotely s výbornou lokalitou sa začínajú momentálne na sume od 40 eur na noc, v cene aj s raňajkami.

Umelovybudovaný ostrov The Palm je prehliadkou... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Dubaj Umelovybudovaný ostrov The Palm je prehliadkou tých najlepších plážových hotelov Dubaja.

V Dubaji je teplo po celý rok, takže je ideálnou destináciou na oddych pri mori. V lete teploty stúpajú do extrémnych výšok, avšak ceny luxusných hotelov sú práve vtedy najviac zmrazené a tým pádom aj dostupnejšie.

Dubaj je destináciou, ktorej okrem nových hotelov každoročne pribudne aj najviac nových atrakcií, vďaka čomu vie aj vracajúcim sa dovolenkárom ponúknuť vždy niečo nové – vo väčšine práve svetových rekordov.

V roku 2021 to boli napríklad najväčšie vyhliadkové koleso na svete Ain Dubai či najvyšší infinity pool v novootvorenom hoteli Address Beach Resort. V minulom roku sa k nim pridala najkrajšia budova sveta v podobe Múzea budúcnosti.

Najväčšie vyhliadková koleso Ain Dubai na... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Dubaj Najväčšie vyhliadková koleso Ain Dubai na ostrove Bluewaters - Dubaj.
Dubaj, Spojené arabské emiráty
Na zoznam dubajských naj sa pridalo Múzeum...
+4Dubaj a Abu Dhabi sa stali celoročnými...
NEPOUZ, Malorka, Španielsko, leto, pláž, dovolenka, more, cestovanie Čítajte viac Aké budú top letné destinácie Slovákov? Tu sú najobľúbenejšie letenky k moru NEPOUZ, Mexiko, Cancún, pláž, exotika, dovolenka, cestovanie Čítajte viac Mexiko či Dominikánska? Karibik láka na lacný all inclusive a predpandemické ceny leteniek Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum Čítajte viac Citybreak od 20 eur: Londýn, Barcelona, Rím... Toto sú najpredávanejšie destinácie slovenských cestovateľov
10 debata chyba
Viac na túto tému: #Dubaj #Pelikan.sk