Dubrovník chystá výrazné obmedzenie: Dotkne sa týchto turistov

Starosta chorvátskeho Dubrovníka Mato Frankovič predstavil návrh nariadenia, ktorým chce obmedziť cestnú premávku v historickom centre mesta. Jeho cieľom je vyhnúť sa dopravným zápcham a ochrániť tamojšie kultúrne dedičstvo, informovala agentúra HINA.

28.02.2023 07:00
NEPOUZ, Dubrovnik, Chorvátsko Foto:
Chorvátske mesto Dubrovník.
debata

Frankovič tvrdí, že návrh nariadenia je založený na pravidlách Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) a miestnych plánoch na zachovanie historického centra.

Obyvateľov tiež vyzval, aby sa v tomto smere zapojili do verejnej diskusie, ktorá bude prebiehať 30 dní.

„Chceme obmedziť prílev návštevníkov a na prvé miesto postaviť obyvateľov mesta, najmä historického centra,“ vysvetlil starosta.

Podľa návrhu sa v historickom centre Dubrovníka budú môcť s vozidlami voľne presúvať len obyvatelia, ktorí tam majú viac ako rok nahlásený trvalý pobyt, ako aj prostriedky mestskej hromadnej dopravy, mopedy, motocykle, záchranárske či hasičské autá a vozidlá chorvátskych ozbrojených síl.

Pre ostatné vozidlá a turistické autobusy budú platiť osobitné podmienky. Vstup do historického centra bude úplne zakázaný pre karavany a iné obytné automobily či traktory.

Chorvátsko, Dubrovník, Čítajte viac Najluxusnejšie mestá sveta: Hviezdia európske destinácie, 10. je Dubrovník Chorvátsko Bosna Čína most Pelješacký otvorenie Čítajte viac Chorváti otvorili Pelješacký most veľkolepo. Pozrite si fotogalériu Zadar, Chorvátsko Čítajte viac Aj my chceme most! Pri Zadare plánujú ďalší veľký projekt za 452 miliónov. Kto si brúsi zuby na zákazku?
debata chyba
Viac na túto tému: #Dubrovník