V Bardejovských kúpeľoch chcú zvýšiť podiel izraelských návštevníkov. Ako ich pritiahnu?

V Bardejovských kúpeľoch sa chcú zamerať na zvýšenie počtu svojich návštevníkov z Izraela. Pomôcť k tomu mala aj nedávna účasť na medzinárodnom veľtrhu cestovného ruchu v izraelskom Tel Avive.

03.03.2023 09:00
Bardejov, bardejovské kúpele Foto: ,
Bardejovské kúpele.
debata

Podľa ekonomicko-obchodnej riaditeľky Bardejovských kúpeľov, a.s., Tamary Šatankovej je Slovensko pre Izraelčanov zaujímavou destináciou, a to predovšetkým svojimi kúpeľnými zariadeniami, horami a kultúrnym dedičstvom. To v Bardejove predstavuje najmä jadro mesta spolu so Židovským suburbiom, ktoré je zapísané na Zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Dominantou je Stará synagóga z 19. storočia.

Za kľúčovú pre rozvoj vzájomného turizmu označila Šatanková predovšetkým otázku leteckej dopravy. „Črtá sa perspektíva otvorenia pravidelnej linky Tel Aviv – Piešťany. Pokiaľ sa tieto zámery podarí naplniť, mohlo by to znamenať zlom v počtoch klientov,“ uviedla s tým, že okrem Piešťan by z toho mohli profitovať aj ďalšie kúpeľné mestá vrátane Bardejova.

„Bardejov má navyše pre židovskú klientelu rokmi overenú pridanú hodnotu v podobe takzvaného Židovského suburbia, ktoré patrí medzi najvýznamnejšie stavebné pamiatky židovského kultúrneho dedičstva na Slovensku,“ dodala Šatanková.

Izraelskí klienti patria podľa nej medzi pravidelných návštevníkov Bardejovských Kúpeľov, i keď ich počty sú skôr symbolické. V posledných troch rokoch, v dôsledku proticovidových opatrení a vojny proti Ukrajine, ide navyše len o ojedinelú klientelu. V minulosti to bolo inak, keď v predchádzajúcom období počas leta navštívilo kúpele aj 300 izraelských klientov s priemernou dĺžkou 14 nocí.

"Boli to náročné, ale krásne časy. Trvalo to zhruba päť rokov, keď sme pravidelne v lete zabezpečovali autobusy pre prichádzajúcich klientov. Lietadlá vtedy mali medzipristátie v Košiciach a pokračovali smer Bratislava. Prevádzkovateľom bola letecká spoločnosť Air Slovakia, ktorá ale svoje pôsobenie v roku 2010 ukončila. Odvtedy bolo len zopár chartrov do Popradu, kde sa klienti sústredili len v Tatrách a preferovaná bola lyžovačka na horách, a nie kúpele,“ priblížila Šatanková.

V budúcnosti by podľa nej pomohla charterová letecká linka do Košíc, prípadne aj Popradu a prepojenie turistických destinácií Vysokých Tatier, východoslovenského regiónu a Bardejovských Kúpeľov.

„Z minulosti máme overené, že Bardejovské Kúpele majú všetky atribúty top destinácie pre túto náročnú klientelu. Prepojenie prírody a historického koloritu im dáva jedinečnosť akú inde, až na výnimky, nenájdu. Klientele vieme vyhovieť aj v požiadavkách na stravu – vyhýbanie sa bravčovému mäsu, množstvo mliečnych potravín a ovocia,“ uzavrela Šatanková.

debata chyba
Viac na túto tému: #bardejovské kúpele