Je Istanbul najlepším jarným citybreakom? Tu sú dôvody, prečo áno

Turecko je jednou z top letných destinácií, nevyhýbame sa mu však ani po zvyšok roka - najmä počas jari a jesene je jeho hlavným lákadlom Istanbul. Ten sa dostáva medzi najobľúbenejšie citybreaky slovenských dovolenkárov. Od jari doň navyše vďaka novému nízkonákladovému spojeniu poletia o niečo jednoduchšie.

02.03.2023 06:15
NEPOUZ, Istanbul, Turecko Foto:
Istanbul je ideálnym jarným citybreakom.
debata (2)

Istanbul patrí aj v roku 2023 k najpre­dávanejším destináciám, ukazujú dáta Pelikán.sk. Záujem v porovnaní s minulým rokom rastie – len január rástol o 200 percent v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2022. Tradične doň cestujeme v priemere na štyri až päť dní.

Mesto je známe svojimi pamiatkami a architektonickými skvostami, ležiac na hranici dvoch kontinentov v ňom návštevníci nájdu fúziu dvoch svetov – Európy a Ázie. Je to mesto, ktoré nikdy nespí, prekvitá v ňom obchod, remeslá, stretávajú sa tu ľudia zo všetkých kútov sveta.

Navyše od marca bude do Istanbulu smerovať nová linka – nízkonákladový dopravca Wizz Air bude na trase Budapešť – Istanbul premávať denne od 31. marca.

Gastroturizmus

Milovníci kávy si v Turecku prídu na svoje, tamojšia káva je navyše mimoriadne silná. Oplatí sa navštíviť tradičnú cukráreň, kde si návštevníci vychutnajú sladký ryžový puding v kombinácii práve s tureckou kávou – tá je skôr rituálom ako nápojom.

Ideálnym spôsobom ako stráviť poobedie je plavba po Bospore s tureckým čajom – ten si cestovatelia vychutnajú priamo na rozhraní dvoch svetadielov.

Turecká gastronómia nie je len o kebabe – vyskúšať treba turecký melón, jahody či miestne figy. Priamo na štvorprúdovej ceste si možno od miestneho predavača kúpiť simit, turecký praclík pečený v kamennej peci, či vyskúšať rybací sendvič balik ekmek.

Plavba po Bospore. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Turecko, Bospor Plavba po Bospore.

Tour de mešita

Dominantami mesta sú Modrá mešita a slávny Chrám Svätej Múdrosti známy ako Hagia Sofia. Napriek tomu, že ide o najnavštevo­vanejšie miesta v meste, kde návštevníci nikdy nebudú sami, obe miesta si zachovali svoju sakrálnu atmosféru. Návštevu oboch možno vybaviť počas jedného dňa – nachádzajú sa od seba len zhruba šesť minút chôdze.

Hagia Sofia, Istanbul. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Hagia Sofia, Turecko, Istanbul Hagia Sofia, Istanbul.

Mesto atmosféry

Samotným zážitkom je pritom atmosféra mesta – stačí si sadnúť na lavičku, započúvať sa do azánu a len pozorovať ľudí navôkol. Istanbul je rozprávkovým a sebaistým mestom, ktoré si zamilujú všetci, ktorí doň zavítajú.

Nekonečné nákupy

Až 1200 obchodov na jednom mieste v Grand Bazaar – ten nie je miestom, kde sa chodí len nakupovať, ale aj spoznávať a nasávať atmosféru. Veľký bazár je spojením 58 krytých pasáží. Práve na tomto mieste sa oplatí vyjednávať aj v prípade nízkych cien – všetko lacné vie byť v Grand Bazaar ešte lacnejšie.

Grand Bazaar, Istanbul. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Grand Bazaar, Istanbul, Turecko Grand Bazaar, Istanbul.

Milovníci kníh

Na svoje si prídu aj knihomoli – čitateľom románu Inferno od Dana Browna bude určite povedomá Cisterna Basilica. Vydať sa možno aj po knižnej ceste istanbulského spisovateľa a držiteľa Nobelovej ceny Orhana Pamuka – ním opísané Múzeum nevinnosti skutočne existuje a otvoril ho práve on ešte v roku 2012.

Miesto žien

Obľúbeným miestom je tiež Palác Topkapi, ktorý je nazývaný mestom v meste – palác sa skladá zo štyroch nádvorí, najobľúbenejším je to tretie, ktoré po stáročia slúžilo ako ženská časť paláca – hárem. Legendy vravia, že miesto, ktoré bolo svojho času pre mužov prísne zakázané, dodnes dýcha tajomstvami a intrigami.

Palác Topkapi, Istanbul Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Palác Topkapi, Turecko, Istanbul Palác Topkapi, Istanbul

Letisko budúcnosti

Letisko v Istanbule patrí k tým najlepším v Európe – zároveň je skutočne kids-friendly miestom. Pre rodiny je pripravený špeciálny gate navrhnutý v podobe vesmírnej lode. Na letisku tiež nájdu rodiny iGA lounge, ktorý má pre najmenších dovolenkárov pripravené špeciálne herne, ktoré majú dokopy 700 metrov štvorcových, ale aj špeciálnu miestnosť pre starostlivosť o bábätká.

Letisko Istanbul ponúka tiež kočíky zdarma pre deti do dvoch rokov. Okrem toho poskytujú špeciálne privítacie a odprevádzacie služby pre deti do 6 rokov. Rodičia s deťmi môžu využiť možnosť odprevadenia až k dverám lietadiel špeciálnym vláčikom v tvare lietadla.

NEPOUZ, Malorka, Španielsko, leto, pláž, dovolenka, more, cestovanie Čítajte viac Aké budú top letné destinácie Slovákov? Tu sú najobľúbenejšie letenky k moru Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum Čítajte viac Citybreak od 20 eur: Londýn, Barcelona, Rím... Toto sú najpredávanejšie destinácie slovenských cestovateľov NEPOUZ, Gran Canaria, Kanárske ostrovy, pláž, more, dovolenka, cestovanie Čítajte viac Oddych na pláži aj horská turistika v jeden deň? Gran Canaria je prekvapivo rozmanitá. Pozrite si akciové letenky

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Istanbul #Pelikan.sk