Sólo cestovateľky sa v Bratislave nemusia obávať! Najmenej bezpečným v Európe je Brusel. Tu je rebríček

Ženy bez sprievodu sa často boja cestovať samé do cudzích krajín a miest, existuje však zoznam 50 miest sveta, ktoré môžu bez obáv navštíviť aj na vlastnú päsť. Je medzi nimi aj Bratislava, uviedla belgická stanica RTB podľa odporúčania cestovateľskej stránky Tourlane.

02.03.2023 08:00
cestovanie, dievča, vlak, metro, poistenie,... Foto:
Bratislava sa ocitla v zozname 50 odporúčaných miest pre ženy cestujúce samé. Ilustračné foto.
debata

Podľa údajov Tourlane 78 percent žien tvrdí, že nikdy neskúsili sólové dobrodružstvo mimo Európy. To podľa RTBF potvrdzuje výsledky prieskumu Plan International z Belgicka v roku 2019, podľa ktorého 91 percent mladých dievčat vo veku 15 až 24 rokov sa stalo obeťou sexuálneho obťažovania na verejných miestach v porovnaní s 28 percentami chlapcov v tom istom veku.

Cestovateľský portál vybral 50 spomedzi 170 miest, ktoré preskúmal Inštitút pre ženy, mier a bezpečnosť Univerzity Georgetown v Spojených štátoch.

NEPOUZ dokonala plaz na Maldivach crazy sexy fun traveler Čítajte viac Sólo cestovateľka Alexandra: Moja zóna komfortu je niekde inde ako u väčšiny žien

Z pohľadu bezpečnosti cestovateliek muselo splniť viacero kritérií: ženy musia mať dobré zastúpené v miestnom obchodnom a politickom živote; musí existovať rodová rovnosť v spoločnosti; spravodlivosť v oblasti práva; bezpečnosť; primerané ceny za jednu noc v ženskej nocľahárni v hosteli; pripojenie na rýchly internet a primeraná cena dátového paušálu.

Podľa portálu Tourlane sa cestovateľky menej boja samé cestovať do miest, kde sa so ženami zaobchádza rovnako ako s mužmi a kde majú pocit bezpečia v nočnom meste.

Do prvej desiatky najbezpečnejších destinácií sveta pre ženy sa dostali mestá zo severu Európy – Kodaň, Štokholm a Oslo.

Za nimi sa umiestnili Singapur, Viedeň a Barcelona.

Celkom sa v zozname ocitlo 28 miest z Európy a 23 z krajín EÚ.

lanovka Čítajte viac Bratislave sen o lanovke spľasol. Nápad jej vyfúklo toto mesto

Bratislava sa ocitla na 42. priečke, najviac bodov získala za dostupnosť ubytovania.

Z krajín strednej a východnej Európy bodovali Tallin (11), Dubrovník (13), Ľubľana (14), Riga (19), Krakov (20) či Praha (23).

RTBF upozornil, že ženy by si mali v zozname miest všímať najmä kategóriu bezpečnosť. Tam vidieť veľké rozdiely: Singapur má najvyššiu úroveň bezpečnosti (10 bodov), v Európe je to Zürich (7,69), na rozdiel od Cuzca v Peru (1,01).

Bratislava dostala 4,92 bodov, najmenej bezpečným v Európe je Brusel (1,91).

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #turistky #ženy