Niekto to rád zadarmo? Tieto európske mestá majú bezplatnú hromadnú dopravu

Bezplatná mestská hromadná doprava je skvelým ekologickým aj marketingovým krokom, len nie všade sú na to prostriedky. Mestá, ktoré dopravu zdarma spustili, očakávajú, že ľudia vo veľkom presadnú z áut do autobusov či električiek, odľahčia cesty a zlepší sa aj kvalita životného prostredia. Je to tiež skvelé lákadlo pre turistov, ktorí sa nemusia stresovať s lístkami a tarifami.

17.03.2023 06:00
debata (2)

Na Slovensku spustilo ako prvé dopravu zdarma v roku 2019 Komárno. Známymi príkladmi spoza hraníc sú Tallinn či Melbourne, ktoré má zdarma električky. Najväčšie ovácie však zožalo Luxembursko, keď v roku 2020 zaviedlo MHD zadarmo kompletne v celej krajine.

Teraz sa do klubu štedrých pridáva ďalšie mesto – deviate najväčšie sídlo Francúzska, domov starobylej univerzity, ktorá bola v stredoveku kultúrnym centrom juhu krajiny, Montpellier, píše Euronews.

Stane sa najväčšou francúzskou metropolou, ktorá zavedie takúto schému. Od 21. decembra 2023 budú môcť miestni obyvatelia využívať bezplatnú prepravu v mestskej autobusovej a električkovej sieti. Cieľom schémy je znížiť emisie, znížiť znečistenie a zlepšiť dostupnosť pre obyvateľov.

Pre Montpellier to nebude úplná novinka – bezplatnú dopravu ponúka cez víkendy už od septembra 2020, o rok neskôr mohli zdarma cestovať aj cez pracovné dni osoby mladšie ako 18 rokov a staršie ako 65 rokov.

Montpellier však nie je vrámci Francúzska prvé. Od roku 2015 zaviedli 100-percentné zľavy viaceré menšie mestá a územia, dohromady ich je až 39 – napríklad Dunkirk, predmestie Marseille Aubagne, prístavné Calais a či obec Niort.

Montpellier bude odteraz najväčším mestom krajiny s bezplatnou MHD.

lietadlo, slnko, Čítajte viac Nie len Alitalia. Tu je 18 dopravcov, ktorí rok 2021 nerozdýchali

Ktoré ďalšie európske krajiny ponúkajú dopravu zadarmo?

Dve európske krajiny idú žiarivým príkladom v oblasti bezplatnej dopravy. Hlavné mesto Estónska Tallinn zaviedlo bezplatnú verejnú dopravu ešte v roku 2013 a v roku 2020 sa zasa Luxembursko stalo prvou krajinou na svete, ktorá úplne zrušila cestovné v celej verejnej doprave.

Španielsko experimentuje s bezplatnými lístkami na vlaky na krátke a stredné vzdialenosti, jeho cieľom je znížiť vplyv krízy životných nákladov a zároveň znížiť emisie CO2.

Amsterdam, Holandsko, kanál, mesto, čln, loďka, Čítajte viac Tridsať miest, kde chcú žiť všetci mladí do 30 rokov. Láka ich práca, pivo aj Apple

Nemecko zaviedlo podobné opatrenie medzi júnom a augustom minulého roka so zľavneným celoštátnym preukazom MHD. Cestujúcim umožnil neobmedzené využívanie miestnych a regionálnych služieb len za 9 eur mesačne.

Francúzsko a Nemecko rozdajú toto leto mladým ľuďom 60 000 bezplatných lístkov na vlak, aby podporili kultúrnu výmenu.

Okrem nich aj viac ako 50 miest a obcí v Európe teraz zaviedlo bezplatnú verejnú dopravu, k čomu ich motivovala starosť o klímu a snaha o zlepšenie sociálnej rovnosti.

Na palube... ako zvládnuť cestu lietadlom bez ujmy na duši Čítajte viac Ako sa cestuje najluxusnejším lietadlom sveta? Takto

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #MHD #mestská hromadná doprava