Od januára môžeme podľa Eurokomisie jesť hmyz a už je aj v ponuke zmrzlina vyrobená z cvrčkov

Majiteľ zmrzlinárne v Rottenburgu am Neckar, neďaleko Stuttgartu, je známy svojimi zaujímavými druhmi zmrzliny. Jeho najnovší výtvor však môže mnohých znechutiť.

09.03.2023 06:00
debata (23)

Vanilková či jahodová dnes už nikoho neohúri, povedal si zmrzlinár Thomas Micolino a pripravil hmyziu pochúťku. A nešlo len o „príchuť“, on svoju zmrzlinu cvrčkami rovno aj posypal, píše portál Fr.de.

V ktorejkoľvek inej kuchyni by ste pravdepodobne zavolali deratizátora, no tu je situácia iná. A zmrzlinár sa len spýta – do kornútku alebo do téglika?

Jeho výnimočné výtvory zrejme nie sú pre každého – a už vôbec nie pre citlivé žalúdky: 33-ročný zmrzlinár spôsobil rozruch novým druhom zmrzliny – a nebolo to veru prvýkrát.

Thomas Micolino ponúkal už zmrzlinu pokrytú plátkovým zlatom, gorgonzolovú zmrzlinu či s príchuťou jaternice – jeho zmrzlináreň má rozhodne čo ponúknuť ľuďom, ktorí túžia po nevšedných druhoch zmrzlín. Kopček stál 4 eurá.

Svojich zákazníkov dokonca láka ponukou: kto si objedná kopček hmyzej zmrzliny, dostane druhý kopček podľa vlastného výberu zadarmo.

S pichľavými nohami

Čerstvá, svetlohnedá zmrzlina v mraziacom pulte zmrzlinárne Micolino na prvý letmý pohľad nevyzerá zle, mohla by byť kávová alebo škoricová? Je však starostlivo oddelená od ostatných, v bezpečnej vzdialenosti, aby neboli citlivejší hostia znechutení.

Druhý pohľad na box totiž odhalí, že je to špeciálna zmrzlina, ozdobená hnedým hmyzom. Navrchu ležia mŕtve cvrčky s pichľavými zadnými nohami a dlhými tykadlami. Ide o sušené cvrčky domáce.

Cvrčky získava od miestneho chovateľa, melie ich a prášok opäť uvarí na 90 stupňov.

Na výrobu štyroch kíl zmrzliny potrebuje 200 gramov cvrčkovej múky, k tomu smotanu, cukor, mlieko, vanilku, sušienky a divoký med zo Schwarzwaldu.

NEPOUZ, Seychely, dovolenka, exotika, pláž Čítajte viac Sú Seychely lacnejšími Maldivami? Aký je medzi nimi rozdiel a koľko stojí dovolenka? A čo tak svadba na pláži?

Je nechutná zmrzlina dobrý nápad?

Cvrčková zmrzlina pravdepodobne vzišla zo stávky, 33-ročný Thomas napísal na Facebooku, že na príchuti a výrobe pracoval celú zimu.

Mnohí sú môžu pri tomto nápade ťukať na čelo, že si mladý zmrzlinár takto zničí biznis. Znechutenie však vzbudzuje aj zvedavosť a existuje určitá skupina spotrebiteľov, ktorí na to skočia, sú to takzvaní „hľadači senzácií“, ktorých bežné veci už nudia.

Keďže Micolino ponúka nové netradičné ľadové výtvory neustále, jeho stratégia je konzistentná. Zoberá to, hovorí sa o ňom, píše sa o ňom a to je preňho podstatné.

Zatiaľ nikto, kto to skúsil, nebol sklamaný, pochválil sa zmrzlinár. Reakcie však zďaleka nie sú vždy len pozitívne. S pobúrením sa stretol na sociálnej sieti aj naživo. Prišiel mu dokonca aj nahnevaný mail. Thomas má však pre neprajníkov odpoveď, že on predsa nenúti ľudí jesť zmrzlinu s hmyzom.

Granada, Španielsko, Andalúzia Čítajte viac Najlacnejšia európska destinácia má pivo za 2 eurá a bezplatné múzeá

Hmyz v jedle – je to v súlade s predpismi?

Nuž, asi si budeme na podobné pochúťky musieť zvykať, veď správy o múke z mletého hmyzu nie sú už žiadnou novinkou.

24. januára 2023 vstúpilo do platnosti nové usmernenie, v ktorom Európska komisia schválila aplikáciu nových potravín v podobe proteínových alternatív.

Cvrčky domáce sa preto v súlade s nariadeniami EÚ môžu používať v potravinách – mrazené, sušené alebo mleté na prášok. Okrem cvrčkov domácich sa budeme stretať aj s plesnivcami obilnými, kobylkami a larvami ďalších chrobákov.

V mnohých krajinách je hmyz súčasťou každodennej kuchyne, pretože je výživný a bohatý na bielkoviny.

Pangeos Čítajte viac Najväčšia loď sveta bude korytnačka s megamestom na pancieri za 8 miliárd

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #hmyz #zmrzlina #cvrček