Suši teror: Japonské reštaurácie sú terčom nechutných a nebezpečných žartov

Japonsko pobúrila séria nehygienických žartov, pri ktorých zákazníci reštaurácií podávajúcich suši na páse olizujú a inak manipulujú s cudzími pokrmami, a natáčajú sa pri tom. Informoval o tom portál BBC News, podľa ktorého japonská polícia zatkla prvých troch páchateľov takzvaného "suši teroru".

11.03.2023 06:00
debata

Svetoznáme reštaurácie s bežiacimi pásmi sa kvôli virálnemu šíreniu videí cítia byť ohrozené a menia spôsob servírovania.

Minulý mesiac sa na internete objavilo video, na ktorom muž olizuje fľašu so sójovou omáčkou a krčí pokrmy ponúkané na bežiacom páse.

Napriek tomu, že zábery vyvolali pohoršenie u japonskej verejnosti, pribudli odvtedy desiatky ďalších podobných videí.

Niektorí hostia, väčšinou mladí ľudia, sa natáčajú, ako olizujú cudzie paličky, pridávajú pálivé wasabi do suši, dotýkajú sa jedla alebo ho potierajú svojimi slinami.

Virálny trend vydesil mnoho Japoncov a podnietil opatrenia niekoľkých reštauračných reťazcov, pretože niektorým z nich dokonca klesli akcie.

Niektorí ľudia pre BBC pripustili, že sú kvôli incidentom menej ochotní sa stravovať v zariadeniach, kde suši koluje medzi stravníkmi.

Kaliňák, pas, cestovný doklad Čítajte viac Slováci majú 10. (alebo 5.) najsilnejší pas sveta, Briti a Američania sa už na vrchol rebríčka nevrátia

Reštaurácie preto verejne vyzývajú, aby páchatelia prestali so sabotážami jedla, a niektoré dokonca úplne zrušili povestné pásy, na ktorých kolujú pokrmy.

Reťazec Choushimaru vo východnom Japonsku oznámil, že pásy prestane používať úplne. Spravil tak po tom, čo jeden zo zákazníkov vložil ohorok cigarety do pohára s nakladaným zázvorom.

Zamestnanci teraz budú ľuďom nosiť pokrmy priamo na stoly a korenie a omáčky im budú podávať až potom, čo si sadnú.

Hovorca reťazca Kura Sushi – reťazca, kde polícia nedávno zatkla troch páchateľov – uviedol, že trend virálnych videí je „extrémne nebezpečný“. Ohrozuje podľa neho základy modelu reštaurácií s bežiacimi pásmi.

Niekoľko reťazcov so suši už pohrozilo právnymi krokmi – nedávne zatknutie je však zrejme vôbec prvé.

Polícia v stredojaponskom meste Nagoja tvrdí, že 21-ročný muž 3. februára v reštaurácii Kura Sushi olízal spoločnú fľašu so sójovou omáčkou. Na čine sa podieľali aj dvaja maloletí vo veku 19 a 15 rokov.

Polícia uviedla, že ich konanie predstavuje bránenie v podnikaní podľa japonského trestného zákonníka. Všetci podozriví sa k priestupku priznali. Jeden z nich sa podľa policajtov za svoje konanie ospravedlnil.

Spoločnosti vlastniace reštaurácie sa už s problémami stretli aj v nedávnej minulosti – globálne dodávateľské reťazce boli pod tlakom slabšieho jenu, vojny na Ukrajine a pandémie covidu-19.

Mnohé z nich museli v minulom roku zvýšiť ceny svojich najlacnejších po­núk.

Teraz čelia ďalšiemu boju s vlnou nehygienických žartov a pokúšajú sa zákazníkov uistiť o svojich hygienických štandardoch.

Reťazec Sushiro minulý mesiac zmenil pravidlá obsluhy a požaduje, aby si stravníci od personálu vyzdvihovali vlastné príbory a omáčky, aby sa obmedzili prípadné pokusy o sabotáž.

Kura Sushi teraz tiež vyvinula výstražný systém, v rámci ktorého budú niektoré z pásov po novom vybavené senzormi a kamerami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #reštaurácie #suši