Ktoré mestá Európy majú najviac slnka, snehu či dažďa? Niektoré vás poriadne prekvapia

Skvelé počasie dokáže aj z nezáživného výletu vyčariť žiarivý zážitok, no ak počas celej vašej návštevy vysnívanej destinácie leje ako z krhly, užijete si máločo z očakávaných krás. Príroda je síce nevyspytateľná, no sú miesta, kde je veľká pravdepodobnosť istého typu počasia v určitom období a je dobré prispôsobiť mu dátum svojho výletu aj vlastné očakávania.

30.03.2023 06:00
debata

Ktoré miesta Európy si teda môžu pripísať prívlastky ako najzasneženejšie a najdaždivejšie, či naopak najslnečnejšie?

Vyhľadávač dovolenkových prenájmov Holidu na základe údajov z World Weather Online analyzoval počasie v 300 najľudna­tejších mestách v Európe v rokoch 2009 až 2021. A tu sú výsledky.

Najslnečnejšie mestá Európy má Španielsko a Taliansko

Nie je to žiadne prekvapenie, tieto dve krajiny dominujú v prvej tridsiatke miest – na top priečkach je 12 miest zo Španielska a 11 z Talianska, píše Euronews. Toto hodnotenie odráža priemerný počet slnečných hodín za mesiac v každom meste, a nie porovnávanie teplôt.

Keď sa pozrieme bližšie na 10 najslnečnejších miest, štyri z nich sa nachádzajú na juhu a juhovýchode Španielska a tri na talianskom ostrove Sicília.

Ak ste fanúšikom slnečného počasia, toto sú regióny pre vás: sú to celoročné turistické destinácie vďaka ich miernemu podnebiu.

1. Alicante, Španielsko

Alicante sa nachádza na juhovýchodnom pobreží Španielska a má najvyšší počet slnečných hodín v Európe.

S priemernými 349 hodinami slnečného svitu za mesiac (priemerný mesiac má celkovo 730 hodín vrátane nočných hodín) je to vysnívaná destinácia pre milovníkov slnka. Zhruba polovica dňa, každý deň, je v Alicante slnečná.

Pobrežie Costa Blanca má nádherné pláže vhodné aj na vodné športy. Keď slnko zapadne, pestré staré mesto Barrio Santa Cruz vás vtiahne do svojich úzkych uličiek plných reštaurácií, barov aj múzeí.

Alicante Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Alicante Alicante

2. Catania, Taliansko

Catania, ktorá leží na východnom pobreží Sicílie, má v priemere 347 hodín slnka za mesiac.

Barokové staré mesto Catanie je zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO a okrem lúčov prináša aj bohatú históriu a kultúru.

Okrem úžasných pláží si tu môžete vychutnať lahodné sicílske pouličné jedlo, ako sú arancini a cannoli.

Catania Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Catania, Taliansko Catania
Scilly, ostrov, exotika, pláž, more, palma, piesok, schody, dovolenka, relax, cestovanie Čítajte viac Súkromný ostrov? Niektoré sú prekvapivo cenovo dostupné

3. Murcia, Španielsko

S priemernými 346 hodinami slnka za mesiac, miernymi zimami a dlhými letami, ponúka Murcia na juhovýchodnom pobreží Španielska teplé more po celý rok.

Ďalej na juh má pobrežná štvrť Costa Cálida dlhé pláže, ktoré sú ideálne na kúpanie a vodné športy.

4. Malaga, Španielsko

Prístavné mesto na južnom pobreží Španielska má v priemere 345 hodín slnka za mesiac.

Malaga ponúka širokú škálu hotelov a letovísk pre návštevníkov, ktorí hľadajú piesočné pláže.

Malaga je tiež rodiskom španielskeho maliara a sochára Pabla Picassa – pri návšteve nevynechajte Picassovo múzeum.

Malaga Foto: SHUTTERSTOCK
Malaga, Španielsko Malaga

5. Messina, Taliansko

Messina na severovýchode Sicílie má v priemere 345 hodín slnka za mesiac.

Toto prístavné mesto je obľúbeným cieľom výletných lodí. Ponúka dlhé krásne pobrežie posiate plážami a historickými pamiatkami.

Messina Foto: SHUTTERSTOCK
Messina Messina

Najzasneženejšie mestá Európy

Slnko a letná dovolenka idú ruka v ruke, no nie každý má rád opekanie sa na pláži. Ak máte radšej prechádzky po vŕzgajúcom snehu, vyberte sa do niektorého z najbelších miest Európy.

Zatiaľ čo najslnečnejšie mestá sú výrazne zoskupené v Španielsku a Taliansku, najzasneženejšie mestá sú rozmiestnené vo viacerých krajinách.

Toto poradie je založené na priemernom počte zasnežených dní v mesiaci od decembra do marca medzi rokmi 2009 a 2021. V Európe je 12 veľkých miest s priemerom viac ako 15 zasnežených dní každý mesiac od decembra do marca.

Najzasneženejším mestom v Európe, s priemerom 20,5 dňa snehu za mesiac, je estónske hlavné mesto Tallinn.

Kostol sv. Olafa v Tallinne. Foto: SITA/AP, Pavel Golovkin
Estónsko, Tallinn Kostol sv. Olafa v Tallinne.

Litovský Vilnius má v priemere 18,5 dňa snehu za mesiac a nemecký Erfurt je so 17,3 dňami na treťom mieste.

Za týmito mestami nasledujú fínske Turku (16,8 dňa) a Helsinki (16,5 dňa).

Medzi ďalšie najzasneženejšie mestá v Európe patria Kyjev (Ukrajina, 16 dní), Kaunas (Litva, 16 dní), Grenoble (Francúzsko, 15,5 dňa), Riga (Lotyšsko, 15,5 dňa) a Innsbruck (Rakúsko, 15,5 dňa).

planéta, Zem, zemeguľa, reliéf, vesmír, Čukotka, Aljaška, Beringov prieliv, 3D, NASA Čítajte viac Delia ich 3 kilometre, a zároveň celý svet: Prekliate Diomedove ostrovy patria Rusku aj USA

Najdaždivejšie mestá v Európe

Spojené kráľovstvo a dážď sú prakticky synonymá a údaje to potvrdzujú – 12 z 30 najuprša­nejších miest v Európe sa nachádza vo Veľkej Británii.

Najdaždivejším mestom v Európe s najvyšším priemerným počtom daždivých dní za mesiac (12,7) a denným množstvom zrážok (8,8 mm) je nórsky Bergen.

Sunderland a Glasgow v Spojenom kráľovstve majú v priemere 11 daždivých dní za mesiac, nasledujú rumunský Brašov a nemecký Augsburg.

Taliansko a Španielsko sú domovom najslnečnejších miest v Európe, ale majú aj niekoľko z najdaždivejších miest – Miláno, Vigo a A Coruña.

Maďarsko, Budapešť, Rybárska bašta, NEST1 NEPOUZI Čítajte viac Toto hovoria sami o sebe: 5 vecí, ktoré by ste mali vedieť o Maďaroch prv, než zamierite na juh Banská Štiavnica Čítajte viac Šesť zastavení na najkrajších slovenských kalváriách: Takéto tajomstvá ukrývajú Neuschwanstein Čítajte viac Víkendová chata? Tieto slovenské a české zámky si môžete kúpiť. Cenovky vás prekvapia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #mestá #Európa