Nahí cyklisti chceli vodičov upozorniť na svoju zraniteľnosť

Brazílskou megapolou Sao Paulo prešla v nedeľu počas daždivého počasia tridsiatka nahých cyklistov. Ľudia v spodnom prádle alebo úplne bez oblečenia chceli svojím aktom upozorniť na zraniteľnosť cyklistov v cestnej premávke aj na prínos cyklistiky k ochrane životného prostredia, uviedla AFP.

15.03.2023 15:30
debata (1)

Väčšina účastníkov bola úplne nahá, niektorí mali bielizeň a jeden muž bol celý natretý zelenou farbou a na hlave mal čiapku.

Netradičnú jazdu zvolalo hnutie Pedalada Pelada (voľne preložené šliapnime do pedálov nahí). Na budúci týždeň je podobná jazda ohlásená v Riu de Janeiro.

Párty / Oslava / Zábava / Tanec / Diskotéka / Nočný klub / Čítajte viac Obľúbená destinácia chce za pomoc účtovať mastné sumy. Nebude prvá

„Sme nahí na jednom z najväčších bulvárov v Latinskej Amerike. Ukazujeme, akí sme zraniteľní voči sile a násiliu áut,“ povedal AFP fotograf Allis Bezerra.

„Hnutie má spoločnosti ukázať, nakoľko sme dôležití. Keď používame bicykel ako dopravný prostriedok, uberieme z dopravy v meste jedno auto, ktoré znečisťuje životné prostredie,“ dodal 41-ročný Bezerra.

„Keď ideme na bicykli, vodiči áut nás nerešpektujú. Keď na nás trúbia, je to akoby hovorili ‚uhni, alebo ťa prejdem‘,“ uviedla umelkyňa Andresa Aguidaová, ktorá v sprievode vyrazila s obnaženým hrudníkom.

Podľa štúdie Brazílskej asociácie dopravnej medicíny (Abramet) z vlaňajšieho júna sa v roku 2021 stalo v Brazílii viac ako 16 000 nehôd, pri ktorých boli vážne zranení cyklisti. To je v priemere 44 nehôd denne.

Rio de Janeiro, socha Krista Čítajte viac Mestečko Encantado má najväčšiu sochu Krista na svete. Tromflo aj Rio! turistika, more, ruksak, žena Čítajte viac KVÍZ: Spoznáte tieto známe slovenské miesta a pamiatky podľa opisu?
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Cyklisti #Sao Paulo