Drsný brutalizmus aj lacné pivo: Táto európska metropola prekvapí kultúrou aj nízkymi cenami

Ktoré mesto vám napadne, keď sa povie citybreak? Miláno? Berlín, či Viedeň?

14.04.2023 06:00
Podgorica, Čierna Hora, Montenegro, kruhový... Foto:
Podgorica
debata (6)

Niektoré metropoly sú známe a smeruje do nich množstvo turistov, ktorí presne vedia, čo počas svojej návštevy očakávať.

Je však čas vydať sa na objavy skrytých pokladov, ktoré okrem čarovných zákutí, nádherného prostredia a skvelej kultúry lákajú aj na nízke ceny.

Jedna z najlacnejších metropol

Ak hľadáte zaujímavý jarný výlet, zabudnite na obvyklé preplnené európske mestá a vyberte sa napríklad do hlavného mesta Čiernej Hory.

Podgorica nebýva na zoznamoch želaní cestovateľov, no ponúka niekoľko dobrých dôvodov, prečo by ste si ju tam mali pripísať. Navyše tu za svoje peniaze dostanete oveľa viac ako v Paríži či v Ríme.

Podgorica je najväčšie mesto Čiernej Hory, nachádza sa v centrálnej časti krajiny na sútoku riek Morača a Ribnica. Žije tu približne 150 000 obyvateľov, čo predstavuje až štvrtinu populácie Čiernej Hory.

Čierna Hora, Montenegro, more, Jadran, dovolenka pri mori, letná dovolenka, Stredozemné more, Budva Čítajte viac Tri veci, ktoré musíte v Čiernej Hore zažiť: Máte ich na konte všetky?

Mesto je plné útulných kníhkupectiev, štýlových kaviarní a nábrežných barov, ktoré nikdy nie sú preplnené inými turistami.

Podľa údajov globálnej databázy Numbeo sa tu dá objednať obed od 6,40 eura a trojchodové menu pre dvoch v reštaurácii strednej kategórie stojí okolo 25 eur.

Pollitrové pivo vás vyjde na 2 eurá, cappuccino stojí približne 1,49 eura a fľaša vody vyjde na 1,29 eura.

Výhodná je aj doprava, jednosmerný lístok v meste stojí od 0,90 eura a mesačný je za 30 eur.

Podľa Numbeo je Podgorica o 38,8 percenta lacnejšia ako Rím a o 47,9 percenta lacnejšia ako Paríž.

Pamätá si Osmanov

Stara Varoš Podgorice je najstaršou štvrťou mesta, ktorú tvorí spleť nízkych kamenných domov, ktoré lemujú svojrázne uličky. Niektoré sú natreté pastelovými odtieňmi.

Medzi 15. a 19. storočím to bolo centrum pulzujúceho osmanského tureckého mesta. Bombardovanie počas 2. svetovej vojny poškodilo mnohé stavby, ale stopy po zlatej ére zostali.

Kotor, Boka Kotorská, Čierna Hora Čítajte viac Čierna Hora dostala ultraluxusný rezort. Je prvý v celej Európe

Sparťanská hodinová veža na centrálnom námestí v osmanskej ére slúžila na ohlasovanie času na modlitby pre moslimov.

V uličkách Podgorice objavíte aj Starodoganjskú mešitu z 15. storočia a zdobnejšiu Osmanagićovu mešitu z 18. storočia s oknami zdobenými arabským písmom a kvetinovými motívmi.

Brehy rieky Ribnica sú posiate pozostatkami starovekého opevnenia z 15. storočia. Keď sa budete túlať popri rieke, narazíte aj na Rimanmi postavený a Osmanmi upravený most Adži-Paša.

Podgorica má aj novšiu tvár v podobe brutalistickej architektúry. Chladný modernistický architektonický štýl je svojím spôsobom tiež atraktívny.

Príkladom je Kostol Najsvätejšieho Srdca Ježišovho, kolosálna strohá stavba. Naopak, prekvapivo hravé sídlisko Blok 5 vyzerá ako obrovské rovnostranné veže.

Podgorica sa v rokoch 1945–1980 nazývala Titograd – podľa prezidenta komunistickej Juhoslávie. K pôvodnému názvu – „pod Goricou“, teda pod malou horou, sa vrátila v roku 1993.

Prierez históriu a kultúrou okolia ponúka Mestské múzeum – nachádzajú sa tu rímske artefakty, turecké dýky, ortodoxné kresťanské ikony, benátske dokumenty zo 16. storočia aj tradičné ľudové kroje.

Ružová galéria

Centrom novej časti Podgorice je Rímske námestie s obchodmi, vládnymi budovami, príjemnými reštauráciami a kaviarňami. Neďaleko sa vypína mohutná Katedrála Vzkriesenia Krista, ktorá má podobu starých ortodoxných chrámov, no v skutočnosti ju dostavali a vysvätili len v roku 2014.

O kus ďalej sa cez rieku Morača klenie Miléniový most z roku 2005, ktorý je jednou z najvýraznejších dominánt mesta.

Pod vrchom Gorica sa nachádza ďalší historický skvost – Kostol sv. Juraja z 10. storočia, ktorý je zároveň najstaršou zachovanou budovou v meste.

Za návštevu stojí aj bývalé sídlo dynastie Petrovićovcov, hrad Petrović z roku 1891, ktorý sa nachádza sa v Kruševaci, najkrajšej časti Podgorice. Je to romantická ružová budova obklopená zeleňou, najväčším verejným parkom v meste.

V 80. rokoch sa do hradu nasťahovala umelecká galéria, ktorá je súčasťou Centra súčasného umenia v Čiernej Hore.

vojenská pevnosť, Maunsell Sea Forts, Morské pevnosti Maunsell Čítajte viac Rusko, Krym, USA, Čierna Hora... Sedem opustených vojenských pevností: Stáli milióny, dnes ich ničí erózia a korózia Čierna Hora, Montenegro, more, Jadran, dovolenka pri mori, letná dovolenka, Stredozemné more, Sveti Stefan, ostrov, Čítajte viac Ktoré európske krajiny sú najviac závislé od turizmu? A ktorým by návštevníci ani nechýbali? Piran, Slovinsko, Čítajte viac Slovinsko nie je Slovensko (ale majú mnoho podobného)

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Čierna Hora #Podgorica #city break