V Kysuckom Novom Meste požehnali krížovú cestu na vrch Tábor

Krížovú cestu na vrch Tábor nad Kysuckým Novým Mestom, ktorá je zároveň turistickým chodníkom, požehnal gvardián žilinských kapucínov Michal Varga. Výstavbu inicioval farár farnosti sv. Jakuba v Kysuckom Novom Meste Peter Holbička.

28.03.2023 08:00
debata

Krížová cesta je takmer dva kilometre dlhá s prevýšením 298 metrov. „Jednotlivé zastavenia, s výnimkou dvanásteho, majú tvar monštrancie. Sú vyrobené z kovu a antikoru a vsadené do kamenného podstavca. Z kovu a ušľachtilej ocele ich vyrobili majstri so študentmi odboru umelecko-remeselné spracúvanie kovov Strednej odbornej školy strojníckej v Kysuckom Novom Meste. Okrúhle časti zastavení tvoria výjavy z krížovej cesty Ježiša Krista. V zastaveniach sú zachytené flóra a fauna Kysúc aj regionálne tradície,“ povedal Holbička.

Podotkol, že myšlienka vybudovania krížovej cesty sa rodila už dlhšie. „Túžili sme vybudovať výnimočnú, originálnu a umelecky hodnotnú krížovú cestu. Realizácia projektu zlepší prepojenie duchovných, kultúrnych a prírodných pamiatok a zvýši atraktivitu územia v Žilinskom a Moravskosliezskom kraji,“ dodal Holbička.

Krížovú cestu vybudovali v rámci cezhraničného projektu Spoločne putujeme so sv. Jakubom. Úpravu terénu spolufinancovali z prostriedkov Európskeho fondu pre regionálny rozvoj v rámci Fondu malých projektov programu cezhraničnej spolupráce Interreg Slovenská republika Česká republika. Českým partnerom projektu je rímskokatolícka farnosť Mosty u Jablunkova.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kysucké Nové Mesto #Krížová cesta