Petrivaldského vilu v Hnúšti po rekonštrukcii sprístupnili verejnosti

Secesná vila v Hnúšti v Rimavskosobotskom okrese je po dlho očakávanej rekonštrukcii sprístupnená verejnosti. Ako informovala výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová, rekonštrukcia tejto, desiatky rokov chátrajúcej národnej kultúrnej pamiatky sa začala v roku 2021 a ukončená bola na jeseň 2022. Počas prác prebiehal súbežne architektonický a pamiatkový výskum, ktorý odkryl tajomstvá vily. Po zásahu reštaurátorov tak môže verejnosť objavovať dávno zabudnutú interiérovú výzdobu, ktorej krása očarí nejedného návštevníka.

29.03.2023 11:00
debata

„V tomto výnimočnom projekte sa spojila samospráva mesta Hnúšťa s viacerými odborníkmi a nadšencami presvedčenými o pozitívnom význame záchrany vily,“ uviedol primátor mesta Hnúšťa Martin Pliešovský s tým, že finančnú podporu na rekonštrukciu budovy poskytlo Ministerstvo investícií a regionálneho rozvoja SR vo výške 100-tisíc eur, Miestna akčná skupina Malohont v sume takmer 95-tisíc eur a Ministerstvo kultúry SR vo výške 10-tisíc eur. Architektonickú štúdiu interiérového dizajnu a exteriéru finančne podporil Banskobystrický samosprávny kraj čiastkou takmer osemtisíc eur.

Petrivaldského vila, ktorá púta pozornosť svojimi tvarmi a vežičkou, bola postavená koncom 19. alebo začiatkom 20. storočia v secesnom štýle. V pristavenom zadnom trakte bolo v minulosti umiestnené zariadenie na výrobu a plnenie sódovky do fliaš.

Po smrti posledného majiteľa Pankráca Petrivaldského v roku 1976 sa dostala do majetku štátu. V roku 1996 ju získalo mesto Hnúšťa a od roku 1998 je národnou kultúrnou pamiatkou. V súčasnej dobe sa Petrivaldského vila uchádza o prestížne ocenenie Kultúrna pamiatka roka – Fénix v kategórii najkrajšie obnovená národná kultúrna pamiatka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Hnúšťa