Benátky chcú obmedziť krátkodobé prenájmy bytov turistom. Nové pravidlá majú zabrániť vyľudňovaniu historického centra

Talianske mesto na kanáloch chce obmedziť krátkodobé prenájmy bytov turistom. Starosta mesta Luigi Brugnaro denníku Quotidiano nazionale povedal, Že radnica chystá nariadenie, podľa ktorého budú môcť majitelia nehnuteľností ponúkať krátkodobý prenájom nanajvýš 120 dní v roku. Nové pravidlá majú pomôcť zabrániť vyľudňovaniu historického centra.

30.03.2023 11:00
debata

„Nechceme, aby sa mesto a lagúna stali iba miestom pre turistov. To nepripustíme. Musí to byť aj mesto pre miestnych, pre študentov a pre tých, ktorí tu chcú bývať celý rok,“ povedal starosta, podľa ktorého Benátky chcú ukázať cestu aj ďalším talianskym mestám, ktoré bojujú s obrovským návalom turistov.

Brugnaro tiež varoval, že úrady budú na dodržiavanie pravidiel krátkodobých prenájmov starostlivo dohliadať. „Kto sa rozhodne prenajímať na 120 dní, musí vedieť, že zvyšných 245 dní môže stáť predo dvermi polícia a kontrolovať,“ povedal.

Nadmerný turizmus chcú Benátky regulovať aj vďaka vstupnému do mesta, jeho zavedenie už však niekoľkokrát odložili. Pôvodné nariadenie počítalo s poplatkom od 3 do 10 eur na osobu a deň a zavedením maximálnej kapacity návštevníkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Benátky