Turisti, choďte domov!, kričia videá. Obľúbená európska metropola spustila drsnú kampaň

Holandské hlavné mesto sa už dlho borí s problémom preplnenosti turistami, najmä v jeho historickom centre, ktorí sem cestujú len kvôli štvrti červených lucerien, marihuane a alkoholu. Pre mnohých domácich z centra Amsterdamu sa tak ich vlastné byty stali neobývateľnými.

31.03.2023 06:00
debata (1)
mall tv marekovia Čítajte viac Amsterdam, New York, Jadran, Nový Zéland... V Bratislave objavíte celý svet

Slávne európske mesto teraz spustilo novú kampaň, ktorá odrádza od príjazdu. Je špeciálne zameraná proti jednej skupine návštevníkov: opitým britským turistom.

Amsterdam ročne priláka okolo 20 miliónov turistov – mnohých z nich lákajú liberálne protidrogové zákony mesta a známa „redlight district“.

Ale miestni obyvatelia majú už vyše hlavy týchto nevychovaných návštevníkov. Nová kampaň „drž sa ďalej“ je poslednou zo série iniciatív na potlačenie ich výtržníckeho správania.

Britská párty turistika

„Návštevníci sú vítaní, ale nie, ak sa správajú nevhodne a obťažujú. Potom ako mesto hovoríme: radšej nie, drž sa ďalej,“ povedal námestník primátora Sofyan Mbarki. „Aby sme udržali naše mesto obývateľné, namiesto nezodpovedného rastu sa rozhodujeme pre obmedzenia,“ dodáva.

Campagnevideo Stay Away versie 1 from Gemeente Amsterdam on Vimeo.

Aká je nová amsterdamská kampaň „drž sa ďalej“? Online reklamná kampaň, najviac zameraná na britských mužov vo veku od 18 do 35 rokov, obsahuje sériu krátkych videí zobrazujúcich zlé noci.

30-sekundové klipy sú ozvučené zlovestnou hudbou a policajnými sirénami. Prvé video sa začína rozbíjaním fľaše o zem – jasným znamením zhýralosti. Mladý opitý muž sa na ňom potáca, nadáva na políciu, ktorá ho spútava. Vo väzení potom s hlavou v dlaniach uvažuje o svojich činoch, či to všetko stálo za to. Dostal pokutu 140 eur, kriminálny záznam, vzali mu odtlačky prstov.

V inom videu je zobrazený nadrogovaný muž ležiaci na lavičke v parku. Po tom, čo sa ho neviditeľný dobrý samaritán pokúsi zobudiť, na miesto pribehnú záchranári a v nemocnici sa okolo neho tlačia znepokojení lekári.

Tieto videá sa zobrazia ľuďom, ktorí vyhľadávajú na internete výrazy ako „lacný hotel Amsterdam“ alebo „pub crawl Amsterdam“.

Campagnevideo Stay Away versie 2 from Gemeente Amsterdam on Vimeo.

Ďalšie opatrenia Amsterdamu

Amsterdam má už dlho povesť destinácie drog, pijatiky a sexuálnej turistiky. Mestská štvrť červených svetiel je známa svojimi legalizovanými nevestincami a výkladmi sexuálnych pracovníčok a svojimi kaviarňami s kanabisom.

Obyvateľom však prekážajú všadeprítomní opití turisti a nebezpečná atmosféra.

Mesto minulý rok oznámilo nové opatrenia proti týmto praktikám. Fajčenie v uliciach centra mesta je teraz zakázané, počet plavieb po rieke a rozlúčky so slobodou budú obmedzené.

Mestská rada tiež dúfa, že premiestni približne 100 výkladov verejných domov z centra mesta do viacposchodového „erotického centra“ na okraji mesta.

Mesto dúfa, že z dlhodobého hľadiska zníži počet ročných návštevníkov na polovicu – na udržateľnejších 10 miliónov.

NEPOUZ Malorka Čítajte viac Obľúbený stredomorský ostrov zavádza turistické kvóty. Inšpektori budú kontrolovať nelegálnych dovolenkárov Maldivy, dovolenka, cestovanie, lietadlo, lietanie, letecká dovolenka, pláž, exotika, ostrov, more, Čítajte viac Lietadlá budú príliš ťažké, aby vzlietli - kvôli klimatickej zmene. Budú vyhadzovať pasažierov? Granada, Španielsko, Andalúzia Čítajte viac Najlacnejšia európska destinácia má pivo za 2 eurá a bezplatné múzeá
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Amsterdam