Dlhý podzemný tunel z čias komunizmu otvoria turistom, vedie od radnice k veliteľskému centru s 37 miestnosťami

Predstavitelia albánskeho mesta Kukës na severovýchode krajiny plánujú do konca roka s použitím prostriedkov EÚ pre turistov sprístupniť dlhý podzemný tunel z čias komunizmu, ktorý vedie od miestnej radnice k veliteľskému centru s 37 miestnosťami.

31.03.2023 13:13
debata
Podzemná sieť v meste Kukës vzdialenom zhruba...
Podzemný tunel z čias komunizmu vedie od...
+2Ssprievodca Afrim Cenaj ukazuje dlhý podzemný...

Ako napísala agentúra AP, táto malá balkánska krajina počas povojnového režimu komunistickej diktatúry masívne posilňovala svoju obranu – stále je možné vidieť pozostatky zo 175 000 vybudo­vaných minibunkrov.

Podzemná sieť v meste Kukës vzdialenom zhruba 150 kilometrov od albánskej metropoly Tirana, ktorá vznikala od 70. do začiatku 90. rokov 20. storočia, mala poskytnúť útočisko všetkým 16 000 tamojším obyvateľom, a to na dobu až šiestich mesiacov, ak by nastala vojna.

Išlo o najväčší projekt opevnenia v Albánsku s tunelmi dlhými až sedem kilometrov, v ktorých bola zaistená dobrá cirkulácia vzduchu, ako aj dodávky vody.

Jeho súčasťou boli škola, nemocnica, polícia, prokuratúra, rozhlas, tlačiareň pre komunistickú propagandu či priestory, kde mali muži a ženy absolvovať výcvik streľby či iných vojenských schopností.

Amsterdam, Holansko, kanály, cestovanie, turistka, turizmus, dovolenka Čítajte viac Mladá Američanka zverejnila 5 miest v Európe, ktoré už nikdy nechce navštíviť. Jej dôvody zdvihnú tlak

Kukës, ležiaci v blízkosti hraníc s Kosovom, sa nachádza v jednej z najchudobnejších častí Albánska.

Tamojší starosta Safet Gjici uviedol, že múzejný projekt, ktorý by vznikol, by návštevníkom ukázal miestne hodnoty a okrem samotných tunelov by tiež ponúkol gastronomické zážitky. Dodal, že by to do mesta prinieslo aj finančné prostriedky a zamestnanosť.

Albánsky diktátor Enver Hodža v roku 1949 prerušil väzby s Juhosláviou, v roku 1961 so Sovietskym zväzom a v roku 1978 s Čínou, približuje AP.

Jeho obavy pred prípadnou inváziou zo strany Juhoslávie na jeho krajinu viedli k tomu, že albánsky režim vyčleňoval zhruba päť percent ročného rozpočtu na armádu.

Vojak / Patrola / Bunker / Čítajte viac Mali prežiť atómový útok, teraz sa potápajú: Hodžove bunkre prehrávajú svoj jediný boj Cestovateľ David Slovák, Slovák behá po Slovensku Čítajte viac Slovák Slovák obehol všetkých 141 našich miest: Vieme robiť cestovný ruch, ani Geissenovcov nepotrebujeme Albánsko Čítajte viac Dovolenka na Balkáne? Vyskúšajte tajomné Albánsko
debata chyba
Viac na túto tému: #tunel #komunizmus #Albánsko