Týchto 15 škrtáme z mapy? Mestá, ktoré budú do 7 rokov pod vodou

So stúpajúcou hladinou morí na celom svete hrozí aj niekoľkým veľkým a slávnym metropolám, že do roku 2030 ich zaplaví slaná voda.

20.04.2023 06:00
debata (4)

Planéta sa otepľuje, polárne ľadovce sa topia a moria pomaly stúpajú – globálne otepľovanie na prvý pohľad nepociťujeme, no môžeme ho vidieť. Vnútrozemské krajiny ako Slovensko si problém nevedia dobre predstaviť, no stačí zájsť do Holandska či na sever Talianska, a domáci vám o ňom porozprávajú.

Webová stránka Climate Central preto vytvára a publikuje mapy, ktoré ukazujú, ktoré časti sveta by mohli byť ohrozené stúpajúcou hladinou morí a ktoré metropoly by sa už o niekoľko rokov mohli ocitnúť pod úrovňou prílivu.

Samozrejme, do diania vstupuje veľa premenných, ale predpoveď, čo sa stane, ak globálne otepľovanie bude pokračovať a ak sa mestá neochránia protipovodňovými hrádzami, je pomerne presná, píše Time Out.

Tu je teda 15 miest, ktoré by sa v priebehu desaťročia mohli ocitnúť úplne alebo z veľkej časti pod vodou.

Amsterdam, Holandsko

Amsterdam aj mestá Rotterdam a Haag ležia nízko a blízko Severného mora. Holanďania sú známi svojimi protipovodňovými zábranami a pri pohľade na tieto projekcie hladiny mora sa zdá, že systém hrádzí, priehrad, bariér a stavidiel bude v nasledujúcich rokoch ešte dôležitejší.

Amsterdam Foto: SHUTTERSTOCK
Amsterdam, Holandsko, mesto Amsterdam

Basra, Irak

Hlavné iracké prístavné mesto Basra leží na Shatt al-Arab, obrovskej a širokej rieke, ktorá sa vlieva do Perzského zálivu. Vzhľadom na zložitú sieť kanálov a potokov, ako aj susedné močiare, je Basra a jej okolie obzvlášť citlivá na stúpanie hladiny morí.

New Orleans, USA

Okolo centra New Orleans je už aj teraz systém hrádzí, ktorý mesto chráni pred stúpajúcou hladinou morí. Prírodné rezervácie Biloxi a Jean Lafitte vyzerajú obzvlášť zraniteľne.

Benátky, Taliansko

Vo veľmi blízkej budúcnosti budú Benátky čeliť dvojitej hrozbe: hladina mora stúpa a samotné mesto klesá – každý rok o dva milimetre. Aj Benátky majú systém protipovodňových ochrán, ale so zhoršujúcim sa stavom bude čoraz ťažšie a drahšie ich udržiavať.

Letecký pohľad na Benátky. Dominuje eskovitý... Foto: SHUTTERSTOCK
Benátky, Taliansko, Veľký kanál Letecký pohľad na Benátky. Dominuje eskovitý Canal Grande.

Hočiminovo mesto, Vietnam

Climate Central upozorňuje, že najviac ohrozené oblasti v Hočiminovom meste sú jeho východné okresy – rovinaté, silne zastavané močiare Thủ Thiêm, no aj celé mesto pozdĺž delty Mekongu bude čoraz viac ohrozované. Samotné centrum Hočiminovho mesta sa do roku 2030 pravdepodobne neocitne pod vodou, takmer určite ho však budú sužovať záplavy a tropické búrky.

Kalkata, India

Veľká časť západného Bengálska prosperovala po stáročia vďaka svojej úrodnej krajine, ale to sa môže teraz zmeniť. Rovnako ako Hočiminovo mesto, aj Kalkata môže mať problémy počas monzúnového obdobia, pretože dažďová voda má menej pôdy, do ktorej sa môže vpiť.

Bangkok, Thajsko

Štúdia z roku 2020 zistila, že práve Bangkok by mohol byť mestom, ktoré najviac postihne globálne otepľovanie. Hlavné mesto Thajska leží len 1,5 metra nad morom a podobne ako Benátky sa potápa – len oveľa rýchlejšie – o dva až tri centimetre za rok. Bangkok je žiaľ vybudovaný na ílovitej pôde, vďaka čomu je ešte náchylnejší na záplavy. Do roku 2030 väčšina pobrežných oblastí Tha Kham a Samut Prakan môže byť pod vodou, rovnako ako jeho hlavné letisko Suvarnabhumi International.

Veľký alebo kráľovský palác, Bangkok, Thajsko Foto: SHUTTERSTOCK
thajsko, Bangkok, Veľký alebo kráľovský palác, Bangkok, Thajsko

Georgetown, Guyana

Hlavné mesto Guyany sa po stáročia spoliehalo na morské múry, presnejšie na jeden obrovský, 450 kilometrov dlhý morský múr, ktorý ho chráni pred prívalmi vody. Väčšina pobrežia je tu totiž 0,5 až jeden meter pod prílivom. Asi 90 percent obyvateľov Guyany žije na pobreží a krajina bude musieť podstatne posilniť svoje ochranné valy, ak sa majú centrálne oblasti Georgetownu vyhnúť masívnym škodám.

Savannah, USA

Mesto Savannah v štáte Georgia zvyknú zasahovať hurikány, ale aj bez nich historické mesto môže pohltiť more, a to zo všetkých strán. Rieka Savannah na severe a rieka Ogeechee na juhu sa môžu rozliať do neďalekých močiarov, čo znamená, že keď mesto zasiahnu hurikány a bleskové povodne, účinky môžu byť ešte závažnejšie.

Khulna, Bangladéš

Tretie najväčšie mesto Bangladéša je len deväť metrov nad morom. Ako ukázali ničivé záplavy v roku 2021, veľká časť krajiny je ohrozená extrémnymi záplavami – a podľa Climate Central sa zdá, že Khulna je ohrozená najviac.

Nagoja, Japonsko

Pobrežné mestá sú tu ohrozené najmä počas tajfúnovej sezóny. Väčšina z nich je dobre vybavená, aby si poradila s takýmito katastrofami, ale priemyselný prístav Nagoja – štvrté najväčšie mesto Japonska – môže mať veľké problémy. Západné časti mesta by sa mohli ocitnúť pod čiarou prílivu a odlivu, k čomu „dopomôžu“ rieky Nagara a Kiso.

Malé, Maledivy

Ostrovná krajina v Indickom oceáne, si už nejaký čas uvedomuje hrozbu stúpajúcej hladiny morí. Národ dokonca začal stavať plávajúce mesto, aby sa s problémom vysporiadal. V súčasnej dobe nie je ohrozené ani tak samotné hlavné mesto, ale jeho infraštruktúra a okolité ostrovy: od letiska až po veľkú časť ostrova Hulhumalé.

Dandong, Čína

Dandong, ktorý leží na rieke Yalu, na severovýchode krajiny, odkiaľ má výhľad na Severnú Kóreu, nepatrí medzi najznámejšie čínske mestá, no je obrovské, žije tu viac ako dva milióny ľudí. Potenciálna oblasť pod úrovňou prílivu v Dandongu sa rozprestiera od menšieho mesta Donggang až po Yalu.

Banjarmasin, Indonézia

Indonézske mesto, ktoré je známe ako „mesto tisícich riek“, je postavené prevažne pod hladinou mora na močaristej delte v blízkosti rieky Barito, ktorá sa podľa Climate Central do roku 2030 pravidelne vyvalí z brehov.

Port Said, Egypt

Nie len samotné severovýchodné pobrežné egyptské mesto Port Said je ohrozené stúpajúcimi hladinami prílivu. Okrem západu mesta hrozí neblahý osud aj rozsiahlym územiam tesne pod mestom. Miestna vláda už začala stavať bariéry z piesku a betónu, aby farmári neprišli o pôdu a úrodu.

Dubrovník, Chorvátsko Čítajte viac Tešíte sa už na more? Pozor, tu je 21 dôvodov, prečo by ste (už nikdy) nemali dovolenkovať v Chorvátsku edinburgh  skotsko Čítajte viac V týchto 5 veľkomestách všade dôjdete pešo: Pamiatky a atrakcie prepojili chodníkmi Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum Čítajte viac Citybreak od 20 eur: Londýn, Barcelona, Rím... Toto sú najpredávanejšie destinácie slovenských cestovateľov

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #globálne otepľovanie