Prečo sa hlavné mesto Ukrajiny volá Kyjiv, a nie Kyjev?

V slovenčine sa oficiálne používa názov Kyjev, no akokoľvek ťažko sa vyslovuje písmeno j a hneď sa ním i, Ukrajinci svoju metropolu volajú práve takto.

21.04.2023 06:00
Ukrajina Rusko Vojna Foto: ,
Vraky ruských tankov, ktoré sú vystavené pred pravoslávnym Chrámom sv. Michaela v Kyjeve.
debata (36)

Keď Rusko pred rokom napadlo Ukrajinu, jedným z jeho hlavných cieľov bolo hlavné a najľudnatejšie mesto krajiny – „Kyjev“. S postupom času sa však v zahraničí v správach častejšie začal používať aj originálny ukrajinský názov Kyjiv. Prečo mnohí novinári aj politici zmenili názor a názov?

Ruština a ukrajinčina majú veľa spoločného, napísal The Guardian. Oba sú to východoslovanské jazyky, ktoré používajú cyriliku, aj keď jemne odlišnú.

Ukrajinčina sa však ďalej vyvíjala vlastným smerom, niečo si požičala z poľštiny a vytvorila si určité svojské výslovnosti, písmená a slovnú zásobu.

Veľa ukrajinských slov je iných oproti tým ruským a jedným z nich je aj názov ukrajinského hlavného mesta. V ukrajinčine je to Київ, čo je v prepise do latiny Kyjiv, v angličtine Kyiv. V ruštine je to Киев, teda Kyjev, alebo v angličtine Kiev.

lyžiarske stredisko, lyžovanie, lyžovačka, svah, vlek, lyžiari, Ukrajina, Bukovel Čítajte viac Najväčšie lyžiarske stredisko Ukrajiny je stále otvorené: Takto to tam počas vojny vyzerá

V 20. storočí, keď Sovietsky zväz túto oblasť kontroloval, systematicky sa snažil potlačiť ukrajinskú kultúru v prospech ruskej – proces je známy ako rusifikácia a jeho počiatky siahajú až do 19. storočia.

Zahŕňalo to propagáciu a preferenciu ruštiny pred ukrajinským jazykom, čo je v podstate dôvod, prečo sa Kyjev stal medzinárodne známy ako Kyjev, a nie Kyjiv.

Po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 Ukrajina vyhlásila svoju nezávislosť a krajina sa odvtedy usiluje, aby svet začal používať jej skutočný názov metropoly.

V roku 1995 vláda oficiálne latinizovala svoj názov ako Kyjiv, uvádza The Independent, a v roku 2018 ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí spustilo kampaň s názvom #KyivNotKiev, aby povzbudilo zvyšok sveta, aby konečne zoficiálnil jeho správny názov.

Používanie názvu Kyjiv ako štandardného prepisu je jedným zo spôsobov, ako môže svet uznať nezávislosť Ukrajiny, a to kultúrne aj politicky, a potvrdiť krajine svoju podporu.

žena, názor, hnev, smútok, dievča Čítajte viac Boom sexuálnych večierkov v Rusku: Ľudia sú z vojny vystresovaní, hľadajú relax. Lacné pracovníčky o biznis ale prišli Rusko komunisti Lenin výročie Moskva Čítajte viac Rusko, aké som poznal, už neexistuje, je tu len paralelný vesmír Z, opisuje Steve z BBC Odesa, Ukrajina Čítajte viac Svetoznáme delfinárium, lunapark pri mori... Dnes sú pláže Odesy zamínované a hotelieri zničení

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Kyjev #Ukrajina #vojna na Ukrajine