Okolie Barcelony má už dva a pol roka vážny problém: Mali by si turisti rozmyslieť dovolenku v Katalánsku?

Na hladine španielskej priehrady Sau majú rybári v malých loďkách plné ruky práce s tým, aby sieťami odlovili ryby, a tým ich zachránili. V nádrži je totiž tak málo vody, že by ryby inak čakal úhyn, a rozklad ich tiel by navyše kontaminoval vodu, ktorú by už nebolo možné ďalej použiť. Priehrada sa pre miestnych stala symbolom najhoršieho sucha, aké si pamätajú, a pre Katalánsko živou pripomienkou, že globálne zmeny klímy majú úplne hmatateľné dôsledky, napísal server BBC.

15.04.2023 06:00
debata (1)

Priehrada Sau je teraz naplnená asi na necelú desatinu svojej kapacity a hrozí nebezpečenstvo, že zvyšnú vodu zanesie bahno z dna. Preto sa teraz premiestňujú ryby a zároveň sa voda úplne vypúšťa smerom do ďalšej priehrady ďalej po prúde.

„Snažíme sa vodu dostať von čo najrýchlejšie, pretože jej kvalita je teraz po zime dobrá, na jar sa to ale veľmi zhorší, a preto tiež chceme uloviť všetky ryby, ktoré nájdeme,“ hovorí Samuel Reyes z katalánskeho vodohospodárskeho úradu (ACA).

Rybári používajú sieť na výlov rýb, ktoré by...
Rybári pomocou siete lovia ryby, ktoré by mali...
+2Nádrž Sau.

Priehrada Sau leží asi 100 kilometrov od Barcelony a vodu tomuto mestu aj ďalším obciam v Katalánsku dodáva už pol storočia.

V posledných mesiacoch sa však stala viditeľným symbolom najhoršieho sucha, aké si tento región pamätá. Všadeprítomný je najmä obraz kostola Sant Romà de Sau z 11. storočia, ktorý v roku 1962 zmizol pod hladinou, teraz sa k nemu dá dôjsť suchou nohou.

Táto časť Katalánska nezažila výdatnejší dážď dva a pol roka. Na začiatku marca hladina v priehrade klesla na osem percent jej kapacity, ešte vlani to bolo 55 percent.

„Ešte nikdy som ju nevidel takú prázdnu,“ hovorí sedemdesiatročný Agustín Torrent, ktorý celý život žije neďaleko a prišiel si pozrieť kostol. „Je to smutné, keď ju poznáte plnú z minulosti. Ale tak to jednoducho je. Toto je zmena klímy a každému, kto tvrdí, že žiadna neexistuje, jednoducho neviem, čo povedať,“ dodáva.

Portugalsko, Lisabon, most Čítajte viac Prečo sa Portugalsko stalo jednou z top destinácií roka 2022? Má všetko, a lacnejšie

V marci španielska meteorologická služba AEMET uviedla, že na celom území už dlhšie ako rok pokračuje stav sucha. Nie každé sucho je spôsobené zmenou klímy, ale otepľovanie atmosféry znamená zníženie vlhkosti, a obdobia sucha sú tak stále horšie.

Teploty na planéte sa oproti predindustriálnej dobe zvýšili o 1,1 stupňa Celzia a budú ďalej stúpať, pokiaľ nenastane drastické obmedzenie emisií.

„Stredozemie je oblasť, ktorá je voči zmenám klímy veľmi zraniteľná. Stredozemné more je vnútrozemské a vytvára vlastné atmosférické prostredie,“ vysvetľuje meteorológ Miguel Manzanares, ktorý študuje extrémne prejavy počasia v Európe.

Niektoré okolnosti môžu suchá ešte zhoršiť, v prípade Katalánska je to podľa Manzanaresa husto obývaná oblasť Barcelony a jej okolia, kde žije vyše 5,5 milióna ľudí.

Regionálna vláda už zaviedla prísne limity, ktoré sa týkajú napríklad používania vody na umývanie áut alebo polievanie záhrad, ale aj na spotrebu vody v priemysle.

Množstvo vody používanej na zavlažovanie v poľnohospodárstve sa muselo znížiť o 40 percent, priemysel sa musel uskromniť o 15 percent.

rovinj, chorvátsko, leto, dovolenka, Istria, more Čítajte viac Víťaz rebríčka je jasný! Najkrajšie európske plážové mesto nájdete v Chorvátsku

Pre farmárov pritom predstavujú povinné úspory veľký problém, pretože bojujú s nedostatkom zrážok a tiež s neobvykle teplým počasím.

„Niektorých produktov nebude v Španielsku ani v zahraničí dostatok. Pocítime to aj v rastúcich cenách,“ hovorí poľnohospodár Agustín García Segovia.

Katalánske úrady zatiaľ tvrdia, že ďalšie obmedzenia v blízkej budúcnosti zavádzať neplánujú. Ale blíži sa leto, spolu s ním vysoké teploty a tlak na vodné zdroje, ktorý súvisí aj s množstvom turistov.

„Situácia je kritická. Toto sucho v Katalánsku je maratón. Máme obavy, že v pohotovosti nebudeme len dva roky, ale napríklad tri alebo štyri,“ uzatvára Reyes.

Sicília, Etna, sopka, Taormina, ostrov, večer, dovolenka, leto, noc, Čítajte viac Najväčší ostrov Stredozemného mora môže čoskoro spojiť s pevninou najdlhší visutý most na svete vrchol, Francuzsko, lanovka, Aiguille du Midi, Chamonix, hory Čítajte viac O pár rokov s tým bude koniec... koniec lyžovania v horách, ako ho poznáme
1 debata chyba
Viac na túto tému: #barcelona #sucho #Katalánsko