Počasie už nebude dôležité: V pláne je 93-kilometrová krytá cyklistická superdiaľnica

Či je zima, prší, sneží, alebo naopak, páli slnko a teploty stúpajú do červených čísel, beh či bicyklovanie už nebude problém.

23.04.2023 06:00
debata

Dubaja sa týka práve ten druhý extrém počasia a práve tu by mala vzniknúť najväčšia krytá cyklistická a bežecká dráha s názvom The Loop. Spoločnosť URB, ktorá projekt navrhla, má za cieľ urobiť z Dubaja najprepojenejšie pešie alebo cyklo mesto na svete.

The Loop sa bude doslova ovíjať okolo Dubaja a poskytne obyvateľom „zelený koridor" vhodný na prechádzky alebo bicyklovanie „po meste“, píše Greek Reporter.

Stane sa najväčším mestským zdieľaným priestorom na svete, podporí sociálnu, environmentálnu a ekonomickú udržateľnosť.

Očakáva sa, že The Loop bude financovaný súkromnými investormi a bude hotový do roku 2040. V súčasnosti prebiehajú štúdie uskutočniteľnosti s cieľom určiť najlepšie miesto pre výstavbu.

Agroturizmus v Dubaji

A to nie je všetko. Aj keď Dubaj by si ľudia s agroturizmom pravdepodobne nespájali, práve tento druh turizmu tu plánuje zapustiť korene. Nepôjde tu však o poľnohospodár­stvo, farmárov, ani zber ovocia, ale „len“ o zelenšiu ekonomiku.

Agri Hub bude pokrývať 40 hektárov dubajskej púšte. Bude mať jedinečnú štruktúru, aká doposiaľ na svete nemá páru.

Konštrukcia v tvare hada bude tvorená veľkým oceľovým prístreškom, pričom emisie uhlíka bude kompenzovať samotný areál.

Agri Hub bude poháňaný kinetickou energiou a jeho súčasťou bude bioplynová stanica na výrobu energie z organického odpadu. Bude mať aj bioplynovú stanicu, ktorá bude vyrábať elektrinu premenou organického odpadu na bioplyn.

Pangeos Čítajte viac Najväčšia loď sveta bude korytnačka s megamestom na pancieri za 8 miliárd

Ďalším kľúčovým bodom tejto progresívnej architektúry sú oblasti učenia a výskumu. Nájdu sa tu aj eko-chaty, farmárske obchody a reštaurácie a kaviarne, ktoré budú podávať jedlo priamo z miestnych fariem.

V Agri Hub sa bude používať bio-soľný spôsob hospodárenia, pri ktorom sa rastliny pestujú v slanej vode. Recyklovaná odpadová voda z areálu bude použitá na zavlažovanie verejných častí zariadenia.

Tieto oblasti budú mať rastliny odolné voči suchu a bioretenčné zóny, pričom žiadna z nich nebude potrebovať žiadne zavlažovanie. Tiež tu budú domčeky pre rôzne zvieratá vrátane vtákov a hmyzu.

Cieľom projektu je podľa jeho tvorcov poskytnúť hosťom nový a vzrušujúci spôsob, ako sa dozvedieť o udržateľných postupoch a zapojiť sa do nich.

Venezuela, Halloween Čítajte viac Inšpirovaní Rusmi? Do autoritárskej exotiky sa odvážili už aj Nemci, na výletnej lodi priplávali po 15 rokoch Hongkong, Hong Kong, mrakodrapy, Ázia, Čítajte viac Tu je 25 miest s najväčším počtom mrakodrapov: Suverénne vedie jedna krajina Dubaj Čítajte viac Bohatých Rusov v Dubaji netrápi averzia miestnych a v dolároch dosahujú kolosálne zisky

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dubaj