Začala sa rekonštrukcia Múzea moderného umenia Andyho Warhola za 12 miliónov

Odovzdaním staveniska zhotoviteľovi Prešovský samosprávny kraj (PSK) oficiálne začal komplexnú rekonštrukciu Múzea moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach. Do veľkej investičnej akcie za takmer 12,3 milióna eur zapája zdroje z vlastného rozpočtu aj dotáciu od štátu. Rozsiahla modernizácia potrvá rok a pol a má priniesť originálnu stavbu s viacerými multimediálnymi a interaktívnymi prvkami.

19.04.2023 09:00
debata

Zámer na rozsiahlu rekonštrukciu medzilaboreckého múzea vznikol v roku 2019 a získal aj podporu štátu, ktorý na projekt pôvodne vyčlenil 7,1 milióna eur.

Vzhľadom na následný nárast cien stavebných materiálov predpokladaná hodnota zákazky v procese prípravy výrazne stúpla, a to až na sumu 12,3 milióna eur.

Ministerstvo financií navyše znížilo dotáciu o dva milióny eur na 5,1 milióna eur. Zvyšnú časť vo výške 7,2 milióna eur tak zafinancuje PSK.

„Celý projekt mal pomerne zložitý vývoj, no podstatné je, že sme s krajskými poslancami našli zhodu. Toto múzeum si zaslúži výrazný investičný zásah, nielen čiastkové opravy a bežné rekonštrukcie,“ zdôraznil predseda PSK Milan Majerský.

Stavba má podľa neho nadregionálny, až národný charakter. „Hovoríme tu o jednom z dvoch svetových múzeí, ktoré má obrovský potenciál pre prezentáciu mesta, kraja i Slovenska. Investícia je významná aj z pohľadu rozvoja regiónu, podporu cestovného ruchu či podnikateľského prostredia,“ dodal predseda krajskej samosprávy, ktorá je zriaďovateľom Warholovho múzea.

Nový vzhľad múzea by pritom podľa Majerského mal korešpondovať s jedinečným významom a odkazom samotného kráľa pop-artu.

Rekonštruovať budú fasádu, priestory, vybudujú prístavbu i nadstavbu vrátane nových schodísk a výťahov.

Prestavba múzea má priniesť interaktívnosť, aplikáciu svetelných, projekčných, zvukových a holografických technologických prvkov vrátane prezentácie umenia v exteriéri na strešnej terase, fasáde budovy, ako aj na novom námestí pred samotnou budovou.

„Modernizácia objektu prinesie zásadné rozšírenie galérie i depozitu, vznik nových ateliérov, exkluzívny priestor pre vzdelávacie programy až po pútavejšie expozície. Skelet budovy bude dotvorený responzívnou fasádou, od ktorej sa odvíja celá esencia vizuálu a unikátneho prepojenia exteriéru s interiérom,“ doplnil riaditeľ MMUAW Martin Cubjak.

Zmodernizujú podľa neho aj expozičné priestory, bistro, chillout zóna s posedením pre návštevníkov, prechodnú strechu s amfiteátrom pre 100 ľudí a veľa interaktívnych a multimediálnych prvkov.

Projekt kraj pripravoval v spolupráci s Technickou univerzitou v Košiciach, zhotoviteľom je po verejnom obstarávaní konzorcium Swietelsky- Slovakia a GMT projekt, ktoré má stavbu odovzdať do 18 mesiacov.

„Stavba je špecifická technológiami, ktoré sú vo vnútri, aby zabezpečovali chod galérie a adekvátne prostredie pre vzácne diela s ohľadom na bezpečnosť a klimatické požiadavky. Exteriérovým prvkom a osobitnou črtou je oceľová konštrukcia, v ktorej je 250-tisíc ton ocele na umiestnenie multimediálnych nosičov na rôzne predstavenia a expozície,“ uviedol konateľ spoločnosti GMT projekt Slavomír Gmitter.

MMUAW v Medzilaborciach sídlilo doteraz v pôvodnej budove kultúrneho domu, ktorá dlhodobo neplnila funkciu moderného múzea v kontexte reprezentácie diel Andyho Warhola.

Sídlo postavené v priebehu 80-tych rokov minulého storočia bolo zastarané a jeho technický stav už nevyhovoval múzejným účelom.

V súčasnosti je Warholovo múzeum dočasne presťahované do detašovaného pracoviska budovy bývalého gymnázia v Medzilaborciach, pričom samotné diela sú zabezpečené v depozitoch.

Múzeum počas uzavretia rekonštruovaných priestorov pripravuje viacero zahraničných výstav v Slovinsku, Chorvátsku a na sklonku roka v priestoroch Európskej centrálnej banky vo Frankfurte.

V rámci Slovenska sú naplánované výstavy konceptu Warhol Tour v mestách Stropkov, Snina a Humenné. Realizovať sa budú experimentálne výstavné, edukačné i zaujímavé online projekty.

debata chyba
Viac na túto tému: #Medzilaborce #Múzeum Andyho Warhola v Medzilaborciach