Tieto európske mestá vám za presťahovanie zaplatia až 50 000 eur

Nie je to novinka, mnohé mestá s klesajúcim počtom obyvateľov sa snažia prilákať nových ľudí stimulmi ako predaj domov za symbolické ceny, príspevky na bývanie, podpora nového podnikania... A pridávajú sa stále ďalšie zaujímavé, romantické mestá, ktoré ponúkajú novým obyvateľom štedré peňažné stimuly.

01.05.2023 06:00
Taliansko, more, ulica, dovolenka, mesto,... Foto:
Krásne uličky starého mesta Castelsardo - Sardínia - Taliansko. Ilustračné foto.
debata

Mnohé vidiecke oblasti čelia starnutiu obyvateľstva, keďže sa mladí ľudia z nich sťahujú do veľkých miest alebo sa rozhodnú nemať deti, píše Euronews.

Aby mestá tento negatívny trend zvrátili, nabádajú cudzincov, aby sa u nich usadili, a to prostredníctvom grantov na presťahovanie a vyplácania hotovosti.

Tu je niekoľko nových miest v krásnych oblastiach Európy, ktoré vám za presťahovanie zaplatia nemalé peniaze.

Nekonečný relax na nedotknutých plážach Sardínie

Talianska Sardínia ponúka novým obyvateľov až 15 000 eur.

Stredomorský ostrov, známy svojimi piesočnatými plážami, modrou oblohou a tyrkysovými vodami, čelí zmenšujúcemu sa počtu vidieckeho obyvateľstva, keďže miestni mladí obyvatelia sa sťahujú za prácou do zahraničia.

Na boj proti tomuto exodu vláda vyčlenila 45 miliónov eur. Tento balík postačí na 3 000 grantov na presťahovanie.

Aby ste mali nárok na príspevok, musíte sa presťahovať do obce na Sardínii s počtom obyvateľov menej ako 3 000 ľudí.

Peniaze treba použiť aj na kúpu alebo rekonštrukciu domu.

Grant však nemôže presiahnuť polovicu celkových nákladov na dom alebo rekonštrukciu – to znamená, že v niektorých prípadoch sa suma 15 000 eur zníži.

Príjemcovia si tam musia zaregistrovať trvalý pobyt a majú to stihnúť do 18 mesiacov od príchodu.

Smaragdové more na pláži Capriccioli, Costa... Foto: SHUTTERSTOCK
Taliansko, Sardínia, more, Smaragdové more na pláži Capriccioli, Costa Smeralda, Olbia, Arzachena - Sardínia. Aj toto môžete mať na skok od domu.
NEPOUZ,  Sicília Čítajte viac Sicília či Sardínia. Pobyty na talianskych ostrovoch sa začínajú na cenovke od 300 eur, ktorý si vybrať?

Pokojný život v Rubii

Španielska dedina Rubia v Galícii bude platiť prisťahovalcom až 150 eur mesačne. Program je zameraný na rodiny a v rozšírenie počtov dúfajú aj miestne školy.

Rubia sa nachádza na severozápade Španielska, 2,5 hodiny jazdy východne od Santiaga de Compostela.

Slnkom zaliati v Kalábrii

Milujete teplo a skvelú pizzu? Zamierte na juhozápad Talianska. V regióne Kalábria vám presťahovanie do dediny s 2 000 alebo menej obyvateľmi vynesie až 28 000 eur.

Záujemcovia o príspevok musia mať maximálne 40 rokov a presťahovať sa do regiónu do 90 dní od podania žiadosti. Musia v regióne tiež začať podnikať alebo si nájsť zamestnanie.

Kalábria, Taliansko Foto: SHUTTERSTOCK
Kalábria, Taliansko, more, dovolenka, cestovanie Kalábria, Taliansko

Medzi olivovými hájmi v Presicce-Acquarica

Presicce-Acquarica v juhotalianskom regióne Apúlia zaplatí novým obyvateľom až 30 000 eur.

Obec sa skladá z dvoch miest – Presicce a Acquarica del Capo – obklopených krajinou a olivovými hájmi.

Aby sa jednotlivci alebo rodiny mohli uchádzať, musia do tohto mesta presunúť svoje trvalé bydlisko.

Získané peniaze musia použiť na kúpu a rekonštrukciu neobývanej nehnuteľnosti v okolí – ktorých je tu naozaj veľa na výber.

Ďalších 1 000 eur dostanú rodiny za každé tam narodené dieťa.

komáre, hmyz, malária, Čítajte viac Biblická rana? Invázia dotieravého hmyzu v Taliansku: Turisti utekajú, domáci majú dvoch vinníkov

Alpské výhľady v Albinene

Albinen vo švajčiarskych Alpách je domovom pre menej ako 250 obyvateľov. Aby si obec doplnila stavy, rozhodla sa ponúknuť rodinám viac ako 50 000 eur, ak sa tam presťahujú.

Malebná dedinka, ktorá leží na úbočí hory v kantóne Valais, je len niečo vyše hodiny jazdy autom od známeho lyžiarskeho strediska Verbier.

Dospelí do 45 rokov dostanú za presťahovanie 25 000 švajči­arskych frankov (25 300 eur) plus 10 000 švajči­arskych frankov (10 120 eur) na dieťa.

Program je otvorený len pre švajčiarskych občanov alebo oprávnených cudzincov, ktorí žili vo Švajčiarsku dostatočne dlho na to, aby získali povolenie na pobyt C.

Žiadatelia sú tiež povinní žiť v dome v hodnote najmenej 200 000 švajči­arskych frankov (202 310 eur) a musia sa zaviazať, že budú žiť v Albinene aspoň 10 rokov.

V objatí hôr v Ponge

Ponga, ktorá sa rozprestiera na severozápade Španielska, má len 600 obyvateľov. Nie je s tým spokojná, a tak sa rozhodla získať nové duše. Ale je vyberavá a chce prilákať nových ľudí len z jedného národa.

Obec zaplatí Britom 2 600 libier (2 971 eur), aby sa tam presťahovali. Ďalších 2 600 libier dostanú za každé tam narodené dieťa.

Mesto s biosférickou rezerváciou zapísanou na zozname UNESCO v srdci Kantabrijských hôr je rajom pre milovníkov nedotknutej prírody. Zároveň poteší aj plavcov, za hodinu sa totiž obyvatelia Pongy dostanú aj k pobrežiu.

Aby Briti využili ponuku, musia sa zaviazať, že budú žiť v Ponge najmenej päť rokov.

České Švajčiarsko, Pravčická brána Čítajte viac Top 5 miest na výlety v Česku: Mesto obrov, protiepidemická kaplnka, kastelán-optik Varšava, Poľsko, Varso Tower Čítajte viac Dokončili najvyšší mrakodrap EÚ Varso Tower. Stoja za ním Slováci, no týči sa u susedov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sťahovanie #prisťahovalectvo