Úchvatný výhľad? Viedenskí nudisti sa búria proti lanovke, ktorá má viesť nad ich plážou

Viedenskí nudisti sa búria proti novej lanovke, ktorej trasa má čiastočne viesť nad ich plážou. Tvrdia, že by mohla narušiť ich súkromie, píše agentúra APA.

23.04.2023 07:00
debata (1)

Nová lanovka sa má podľa projektu stať vyhľadávanou turistickou atrakciou s „úchvatným výhľadom“ na rakúske hlavné mesto. Investor tvrdí, že zavedie také opatrenia, aby súkromie priaznivcov naturizmu zaistil.

Nová lanovka má podľa plánu stáť v mestskom obvode Floridsdorf a jej cieľom má byť vyhľadávaný kopec Kahlenberg. Trasu má naplánovanú pozdĺž brehov Dunaja, kde sa nachádza aj jedna pláž vyhradená pre priaznivcov naturizmu.

Tým sa však zámer príliš nepozdáva a obávajú sa narušenia svojho súkromia zo strany turistov. „Nechcem skončiť na internete,“ povedala sedemdesiatdvaročná Barbara Hausjellová agentúre APA s tým, že sa obáva, že by si ju niekto mohol natočiť na mobil.

Viedeň, Rakúsko, Chrám sv. Karla Čítajte viac Najlepším mestom na život je Viedeň. V top 10 rebríčka dominuje Európa

Kritiku zdieľa aj mnoho miestnych politikov a vo floridsdorskom zastupiteľstve vzniklo proti novej lanovke nadstranícke uznesenie, ktoré podporili zelení, sociálni demokrati, ľudovci i množstvo miestnych hnutí. Okrem straty súkromia sa obávajú aj ruchu, ktorý by veľký počet turistov mohol v oblasti vyvolať.

Investor lanovky sľubuje v propagačných materiáloch „úchvatný pohľad na Viedeň“. Riaditeľ spoločnosti, ktorá chce lanovku realizovať, Hannes Dejaco sa snaží obavy nudistov rozptýliť. „Týka sa to len veľmi malej časti trasy s dĺžkou 200 metrov,“ uviedol Dejaco.

Podľa neho by bolo možné v citlivej časti trasy znížiť priehľadnosť dolnej časti okien kabín lanovky. Podľa neho už teraz nemajú nudisti na svojej pláži úplné súkromie, pretože blízko vedie cyklotrasa.

Realizácia, ktorej trasa by mala merať vyše 5,5 kilometrov, má podľa stanice ORF stáť zhruba 70 miliónov eur. Investor dostal povolenie lanovú dráhu prevádzkovať, musí však ešte získať všetky povolenia na jej výstavbu.

Viedenský poslanec pre životné prostredie Jürgen Czernohorszky už skôr povedal, že má k zámeru výstavby „zásadné a podložené výhrady“. Podľa investora by realizácia lanovky priniesla rakúskej metropole novú pridanú hodnotu.

Podgorica, Čierna Hora, Montenegro, kruhový obchvat Čítajte viac Drsný brutalizmus aj lacné pivo: Táto európska metropola prekvapí kultúrou aj nízkymi cenami Británia, sneh, počasie Čítajte viac Ktoré mestá Európy majú najviac slnka, snehu či dažďa? Niektoré vás poriadne prekvapia
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Viedeň #nudistka