Najdlhší cyklistický tunel na svete máme v Európe. Vznikol ako evakuačná cesta

Malebné mesto Bergen, ležiace na západnom pobreží Nórska posiatom fjordmi, je na zozname svetového dedičstva UNESCO. Rovnako ako Rím, aj toto mesto obklopuje sedem hôr, a práve cez jednu, cez úpätie hory Løvstakken, bol prerazený trojkilometrový cyklistický a peší tunel. Jeho stavitelia tvrdia, že ide o najdlhší účelový tunel svojho druhu.

07.05.2023 06:00
debata
Video
Bergen. Zdroj: Pixabay.com/beanpotmedia

Fyllingsdalstun­nelen dlhý 2,9 kilometra otvorili uprostred apríla po štyroch rokoch výstavby. Štátom financovaný megaprojekt stál takmer 29 miliónov dolárov alebo 300 miliónov nórskych korún, píše CNN.

Cesta tunelom na bicykli trvá necelých 10 minút, pešo okolo 40 minút. Tunel je úplne rovný, až na mierne zakrivenia pri vstupe a výstupe.

V tuneli sú dva pruhy: 3,5 metra široký pruh pre cyklistov a 2,5 metra široký pruh pre chodcov a bežcov. V celom tuneli je na zemi modrá gumená podlaha, podobná atletickej dráhe.

Aby sa monotónny tunel bez okien ľuďom viac páčil, celý objekt po stranách zdobia rôzne umelecké inštalácie, dopĺňajú ho rôzne farby a osvetlenie, ktoré používateľom pomáhajú zorientovať sa a ukazujú smer.

turistky, turisti, fotoaparát, fotografie, obrázky, pamiatka, slnečné okuliare, dovolenka, cestovanie, klobúky, Čítajte viac 879 miliónov ciest. Ktorý národ Európy cestoval počas pandémie najviac?

Ústredným bodom sú „slnečné“ hodiny na mieste, kde slnko nikdy nezasvieti. Inštalácia však ukazuje dennú dobu, čím pomáha orientovať návštevníkov.

Nový tunel vznikol ako vedľajší produkt bergenskej druhej električkovej trate Bybanen, ktorá bola otvorená v novembri 2022. Električková trať cez horu si vyžadovala paralelný evakuačný tunel, preto sa vývojári rozhodli urobiť nový tunel viacúčelovým.

Bergen je druhé najväčšie mesto Nórska. Prístavné mesto je spojené s nórskym hlavným mestom Oslo 496-kilometrovou železničnou traťou Bergensbanen.

Táto úžasná železničná cesta vedie cez najväčšiu európsku vysokohorskú náhornú plošinu Hardangervidda a jej zasnežené výhľady boli kulisou pre bojové scény v pokračovaní „Hviezdnych vojen“ „Impérium vracia úder“.

cestovanie, dovolenka, kufre, batožina, balenie, Čítajte viac Rusko stráca milionárov, tento rok sa ich odsťahuje asi 15 000. Smerujú do 4 krajín Pangeos Čítajte viac Najväčšia loď sveta bude korytnačka s megamestom na pancieri za 8 miliárd Albánsko Kukës tunely bunkre komunizmus Čítajte viac Dlhý podzemný tunel z čias komunizmu otvoria turistom, vedie od radnice k veliteľskému centru s 37 miestnosťami

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tunel #Nórsko #Cyklisti #Bergen